Search

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine, a kojima možda niste poklonili mjesto na playlisti

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine, a kojima možda niste poklonili mjesto na playlisti

Tekst: BURO.


Znamo da je prošla godina promijenila muziku jer nam sjajne stvari dolaze iz najnevjerojatnijih strana. Bedroom pop je doživio svoj vrhunac ali i neke izmjene, i usprkos tome što su žive svirke i koncerti bili nemogući, gotovo svi su se povukli u studije i predano radili na novim albumima ili, ako ništa drugo, na singlovima. Svjedočili smo glazbenom boomu, novim žanrovima i nekim sasvim novim glasovima i licima koji su promijenili scenu kao što je to recimo Olivia Rodrigo.

Ipak, u tom ludilu objavljivanja i općoj gužvi, ostvareno je mnogo projekata, snimljeno mnogo albuma koji su također objavljeni ove godine ali su nekako prošli neprimjetno, gotovo ispod radara za sve. Da bismo ispravili tu grešku, izdvojili smo nekoliko onih koji su nam privukli pažnju svojom autentičnošću, zadržali je kvalitetom i ostavili nas da želimo još novih pjesama ovih autora. Albumi o kojima se ne priča koliko bi trebalo su pred vama.

SERPENTWITHFEET

“DEACON

Omiljena pjesma: “Heart Storm (with NAO)

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine, a kojima možda niste poklonili mjesto na playlisti (фото 1)

Ako se ikada osjetite umorno i sumnjičavo kada su u pitanju ljubav i odnosi, možda bi trebali imati pri ruci novi Serpentwithfeetov DEACON. Na njemu, njujorški muzičar stvara nevjerojatno raskošnu, bogatu atmosferu i slavi ljubav sa svojim partnerom. Proslavlja partnerstvo kao gotovo svetu zajednicu, koja je predodređena grčkim mitom prema kojem jedna polovina uvijek traži drugu. Prema njegovoj definiciji, ljubav je sinonim za darežljivost, razumijevanje, prijateljstvo i ovim albumom daje hommage svim vrstama ljubavi. Uz muziku koja je između gospela i R&B zvuka, Josiah Wise donosi univerzalnu priču i vraća vjeru u ljubav čak i najskeptičnijima.

Honey

“Sweet Like”

Omiljena pjesma: Summer Fling

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine, a kojima možda niste poklonili mjesto na playlisti (фото 2)

O švedskom glazbenom dvojcu Honey se stvarno ne zna puno toga, osim da imaju sjajnu estetiku, dobar naziv benda i da je njihov album utjelovljenje ABBA vrste popa. Glazbeni brojevi kao što su “Do It All Again” i “When Harry Met Sally” su savršen soundtrack kada ste glavna junakinja vlastitog filma i vraćate se kući s veoma dobrog prvog dejta. Ili vrlo tragičnog prekida. "Summer Fling" podsjeća na ljeto koje ne završava. Sve u svemu su nježna i mekana muzička podloga, savršena za ljeto i ljetna sanjarenja.

Charlie Hickey

“Count the stairs”

Omiljena pjesma: “No Good At Lying

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine, a kojima možda niste poklonili mjesto na playlisti (фото 3)

Sve što trebate znati o albumu Count The Stairs i njegovom autoru Charlieju jest da je jedan od bližih prijatelja Phoebe Bridgers i da upravo ona i pjeva prateće vokale na njegovom albumu. Njihovi glasovi se toliko savršeno prelijevaju, spajaju i kombiniraju da na momente zvuči kao da pjeva jedno dvoglasno biće. "No Good at Lying” je sasvim sigurno favorit s ovog albuma. Pjesma koja govori o svim mogućim realnostima naših snova i prilično je zadivljujuć projekt koji stavlja fokus na njegov raskošan talent i za komponiranje i za pisanje pjesama. Predivno i zanosno. I obavezno pripremite papirnate maramice prije nego što pritisnete play. Trebat će vam.

Arlo Parks

“Collapsed in Sunbeams”

Omiljena pjesma: “Bluish”

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine, a kojima možda niste poklonili mjesto na playlisti (фото 4)

Ako se smatrate ljubiteljem muzike Billie Eilish, Phoebe Bridgers i Florence Welch, Arlo Parks je nova zvijezda indie rok scene koju je tako lako zavoljeti. Njeni tekstovi su pametni, oštri, brzi, poetični i sasvim je očigledno da je njena prva ljubav bila poezija. Od pisanja poezije prebacila se na pisanje pjesama i ostala jednako osjetljiva prema vlastitim stanjima, osjećajima i okruženju. Njena pažnja i moć zapažanja su prisutni na njenom debi albumu Collapsed In Sunbeams. Svaka pjesma donosi drugačiji vibe, ostavlja drugačiji dojam i sve u svemu djeluje kao da nas kroz svaku uči neku novu, izuzetno važnu lekciju.

Suzanne Kraft

“About You”

Omiljena pjesma: “Waiting

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine, a kojima možda niste poklonili mjesto na playlisti (фото 5)

Suzanne Kraft je projekt Diega Herrera, DJ-a, muzičara i tekstopisca iz Los Angelesa koji živi i radi u Amsterdamu. Poznat je po elektronskim miksovima, ambijentalnim kompozicijama, neobičnim organskim zvucima, i na njegovom najnovijem albumu "About You" čuje se sve ono što nam je već poznato, samo obogaćeno svježinom. Herrera pjeva hrapavim vokalom, gotovo da šapuće i pripovijeda nam priče o ljubavi, prekidu, i to sve uz zvuke bedroom popa. Nekada je teško sasvim razumjeti što izgovara ali nas to samo tjera da slušamo pažljivije i posvećenije.

Asiahn

“The Interlude”

Omiljena pjesma: “My World

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine, a kojima možda niste poklonili mjesto na playlisti (фото 6)

Jedan od najboljih R&B projekata ove godine dolazi od Asiahn, solo glazbenice u usponu ali veteranke s ozbiljnim stažom kada je u pitanju pisanje pjesama za druge, među kojima su i ne velika nego ogromna imena svjetske scene kao što su: Jennifer Lopez, Pitbull, Drake, Lil Wayne i drugi. The Interlude, je njen debitantski album i zvuči kao fantazija u pravom smislu te riječi. Kao nešto nevjerojatno lijepo, pastelno, nježno, snažno. Njen glas je kristalno čist, muzika topla i očaravajuća i u ovom trenutku se čini da je nemoguće da Asiahn ikada napravi lošu pjesmu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više