Search

Evo zašto morate čuti fantastičan bend ABOP

Evo zašto morate čuti fantastičan bend ABOP

After je Bolji Od Partyja


Image: Konrad Lovrenčić

Zagrebački bend koji će vas natjerati da plešete do jutra

ABOP je zagrebački audiovizualni sastav koji uživo izvodi elektronsku glazbu. Na flooru je party, razlika je samo u tome što na stageu nije DJ nego pet vrhunskih glazbenika. To je živa ritam mašina koja umjesto frontmana ima dva bubnjara, a cilj joj je samo natjerati vas na ples. Nakon šest godina karijere, bend koji je bez ikakvog izdanja punio velik broj zagrebačkih klubova, napokon se odlučio ući u studio i pripremiti svoje prvo izdanje jednostavno nazvano ABOP. Koncertom u Tvornici Kulture 16. travnja bend će premijerno predstaviti dugo iščekivani studijski materijal. Zašto to ne smijete propustiti?

O bubnjarima...
Ono što ih ističe od bilo čega što ste ikada prije vidjeli su bubnjari. Sigurno ste prije vidjeli bend s dva bubnjara, ali ne i bend s dva bubnjara koji sviraju jedan set bubnjeva. I to na način da sjede jedan nasuprot drugoga i udaraju u isti bas bubanj, a oko njega grade ostatak bubnjarskog seta s obje strane.

O Afteru...
Ime benda zapravo je akronim za After je bolji od partyja. Legenda kaže da je inicijalna ideja za nastanak benda nastala tako što su dečki nakon lošeg partyja organizirali after na kojem su prvi puta zasvirali. Svirka se svima toliko svidjela da su odlučili napraviti bend.

O glazbi...
Teško je definirati glazbu koju ABOP svira, pretežito prevladavaju utjecaji Chicago housea i Detroit techna, ali tu se nađe i ravea, trancea i breakbeata. Žanrovski ih je teško svrstati u ladice, bitno je samo da glazba izaziva pokret. Obzirom da se radi ipak o elektronskoj glazbi u izvedbi benda, electro-rock bi bio termin koji opisuje kako glazba nastaje, ali ne i kako zvuči.

O bendu...
U bendu je šest glazbenika iz etabliranih domaćih bendova: Elemental, Pips Chips & Videoclips, Kries, Pridjevi, Bamwise. Članovi su: Ivan Vodopijec i Ivan Levačić na bubnjevima, Erol Zejnilović na bas gitari, dva synth majstora Bogumil Kulaga i Ivan Božanić, a za mix pultom zvukom manipulira Igor Ivanković.

O mitu...
Od nastanka benda 2010. godine nikada nije izašlo ni službeno studijsko niti demo izdanje, a bend se moglo čuti samo uživo. Koncertnom aktivnošću dosegli su status benda koji puni ozbiljne zagrebačke klubove bez ikakvog standardnog kanala promocije van usmene predaje postojećeg poklonika do novog.

Mit je srušen...
ABOP će 16.4. izbaciti svoje prvo studijsko izdanje jednostavno nazvano ABOP za PDV Records. Album će se moći nabaviti u vinilnom 12'' i digitalnom obliku. Mix su radili Erol Zejnilović i Ivan Božanić, a mastering je napravio hrvatski techno pionir Petar Dundov.

O koncertu...
Na dan izlaska albuma 16.4. održat će se i koncertna promocija albuma u Tvornici Kulture. Očekujte audiovizualni spektakl jer se bendu pridružuju jake vizualne snage Goran Goldin i Andrija Santro koji će audio podražaje potencirati onim vizualnim, i to u obliku VJ instalacija i light designa. Prije benda nastupit će ikonal s live actom, a nakon ABOP-a slijedi after uz DJ Buraz. Kako svaki pravi after mora imati svoj after, a after aftera je opet party, ekipa seli u Sirup na Moritz Von Osvalda i launch party Dimensions Festivala, čijem se ovogodišnjem lineup-u pridružio i ABOP.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više