Search

GRL PWR: Nove autorice na lokalnoj i svjetskoj glazbenoj sceni koje ćete željeti slušati

GRL PWR: Nove autorice na lokalnoj i svjetskoj glazbenoj sceni koje ćete željeti slušati

Tekst: BURO.


Svako malo pojave se nova imena na glazbenoj sceni. Kako su mnoge industrije prošle godine bile na prisilnoj pauzi, filmovi zaustavljeni u pola snimanja, muzika i književnost su bile onaj sigurni prostor koji je na čudesan način nastavio funkcionirati, a mnogi su pronašli svoj sistem da nastave raditi ono što vole. Nikada više albuma nije nastalo u kućnim studijima i spavaćim sobama, kako od poznatih imena tako i od novih koji su se tijekom prošle godine pozicionirali na sceni i nemaju namjeru s nje otići, a to ne bismo ni željeli. Predstavljamo vam nove djevojke na lokalnoj i svjetskoj sceni čiju muziku dodajemo na svoje playliste.

astrid s

GRL PWR: Nove autorice na lokalnoj i svjetskoj glazbenoj sceni koje ćete željeti slušati (фото 1)

Norveška zvijezda koja je sa svoje 24 godine već osvojila “Artist of The Year” nagradu koja je norveški pandan Grammy nagradama. Sama piše svoju muziku i tekstove, sama producira, sama režira svoje spotove. Pored toga ima i svoju liniju odjeće, a u listopadu je objavila album “Leave It Beautiful” kojim je još jednom potvrdila zašto je jedna od najprominentnijih figura norveške suvremene scene. Ovaj album predstavlja njeno putovanje, njen životni put i njenu ranjivu stranu. Izuzetno osoban album koji se tiče promjena nakon prekida u kojima se svako lako prepozna. Najkraće rečeno, Astrid spada u onu kategoriju djevojka koje znaju sve, a još jedan dokaz za to je i što će u studenom ove godine imati svoj glumački debi kao Pepeljuga u norveškoj verziji ovog klasika koji će se zvati “Tri želje za Pepeljugu”.

tam

GRL PWR: Nove autorice na lokalnoj i svjetskoj glazbenoj sceni koje ćete željeti slušati (фото 2)

Tamara Popović poznatija kao Tam je prava predstavnica nove pop struje mladih domaćih autora koja ide rame uz rame sa svjetskom. Na Tamarin zvuk i pjesme je utjecalo sve po malo od onoga što je slušala, od progresivnog metala i jazza, preko repa i trepa, ali nije otišla ni u jednom konkretnom smjeru koliko u pravcu istraživanja žanrova. Istražuje i izražava se kroz zvuk i žanr koji joj najbolje odgovara u datom momentu i za temu koju piše, i time ispisuje svoja nova pravila i novi žanr koji još uvijek nema ime, ali svakom novom pjesmom dokazuje da se svima sviđa. Dosadašnje singlove “sve dalje”, “aj ćao”, “infierno” prate i sjajni spotovi, i pored autentičnog glazbenog izraza, Tam se uspostavila i kao ime na sceni koje savršeno govori jezikom vizuala.

yendry

GRL PWR: Nove autorice na lokalnoj i svjetskoj glazbenoj sceni koje ćete željeti slušati (фото 3)

Kada slušamo R&B žanr s miksom flamenco muzike, prvo tko nam padne na pamet sigurno je Rosalia. Španjolska kraljica suvremenog flamenka koja je svima okupirala playlistu prošle godine. Međutim, došlo je vrijeme da se ta lista nadopuni novim, jednako sjajnim imenima i novim snagama kao što je YENDRY, aka Yendry Fiorentin. Ritam o kojem postajemo ovisni odmah nakon prvog slušanja, donijela je iz Dominikanske Republike, zajedno s muzikom iz Napulja budući da i jedna i druga lokacija imaju udjela u njenom identitetu, ali i zvuku. Rođena je u Dominikanskoj Republici, a odrasla u Italiji, a upravo ta čudesna kombinacija se i čuje u njenoj muzici, koju odlikuju i zvuci pop-R&B iz 90-ih, tradicionalnog latino zvuka i elektro beatova. Iako je na sceni već nekoliko godina, tek je od prošle godine i pjesme "NENA" privukla pažnju javnosti i ako do sada niste slušali njenu muziku sada je pravi trenutak.

arlo parks

GRL PWR: Nove autorice na lokalnoj i svjetskoj glazbenoj sceni koje ćete željeti slušati (фото 4)

Arlo Parks je dvadesetogodišnja glazbenica, toliko talentirana, osviješćena o svojoj ulozi, seksualnosti i poziciji, da bi slušajući njenu muziku bilo jednostavno pomisliti da ima barem deset godina više. Odrasla je na muzici Davida Bowieja, ali najviše inspiracije pronalazi u muzici Nicka Drakea i Erykah Badu. U njenim pjesmama se osjeća jedinstveni splet indie, folk, jazz i R&B zvuka, i što je najvažnije - bez potrebe da se kategorizira kao glazbenica iz jednog od ovih žanrova. Razumije ih i svira sve, i slobodno kombinira. Njene pjesme su prave himne slobode jer govori o seksualnom identitetu, o queer želji, mentalnom zdravlju, tijelu, i čudnim party vikendima, a sve kroz pjesme koje su prava poezija. Za nju se nerijetko govori da je “glas nove generacije” ali Arlo ne želi govoriti umjesto drugih, i kaže da stvara muziku zato što želi pomoći ljudima.

griff

GRL PWR: Nove autorice na lokalnoj i svjetskoj glazbenoj sceni koje ćete željeti slušati (фото 5)

Ime Griff smo tu i tamo već čuli s različitih strana i prije. Od kada je, prije desetak dana, dobila nagradu za novu glazbenu zvijezdu, iliti Rising Star Award, koju su u prethodnim godinama osvajala imena kao što su Adele i Florence and the Machine, bilo je službeno jasno da je nova zvijezda na sceni. I to ne samo muzičkoj. Pored toga što ima sjajnu muziku, imala je i sjajan nastup na dodjeli nagrada za svoju pjesmu “Black Hole”, na kojoj je nosila haljinu koju je sama napravila. Griff postavlja nova pravila igre i u modnom svijetu i čini se da ćemo od njenih DIY projekata tek svašta vidjeti. Njena muzika je lo-fi osvrt na pop, a njene numere odlikuju i izuzetno emotivne riječi pjesama koje sama piše. Pored numera u koje smo se već zaljubili, očekuje nas još novih njenom novom albumu “One Foot In Front Of The Other” koji se očekuje u lipnju. Griff kaže da se ovdje nalaze njena najintimnija ostvarenja do sada, a kao klasična predstavnica bedroom popa, sve pjesme je sama producirala, pisala i aranžirala i to u svojoj sobi. Sam naslov je asocijacija na čudne okolnosti i čudnu godinu u kojoj je Griff postala svjetski poznata usprkos tome što je godinu provela između četiri zida svoje sobe. A podsjeća i na to da uspjeh dolazi baš tako… nogu pred nogu, korak po korak.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više