Search

Kako se disco ponovno vratio u glazbu

Kako se disco ponovno vratio u glazbu

Povratak starih trendova

Tekst: E.G.


Image: Charlotte Coneybeer,
screenshot

Bilo da pogledate trendove u modi, filmu ili umjetnosti, primijetit ćete da su tzv. retro elementi sveprisutni, a iznimka nije niti područje u glazbi u koju se, među ostalim žanrovima, na velika vrata vratio i disco...

Ciklična priroda modnih trendova je odavno svima poznata. Ono što se nosilo prije nekoliko desetljeća, prije ili poslije će ponovno osvanuti na naslovnicama prestižnih modnih časopisa. No, unatrag nekoliko godina, taj trend opažamo i u mnogim drugim područjima, posebice kad je riječ o kulturi. Kultni filmovi poput serijala "Star Wars" ili "Blade Runner" dobivaju svoje nove inačice, neke od najpopularnijih serija su inspirirane osamdesetim godinama prošlog stoljeća (poput "Stranger Things"), a čak su i koncepti poput Pokemona uspjeli ponovno zaluditi publiku diljem svijeta. Razlog takvim tendencijama je uglavnom naša nemogućnost opiranju moći koju posjeduje sentiment nostalgije. Svi se, u većoj ili manjoj mjeri, volimo prisjetiti djetinjstva i bezbrižnijih vremena, a jedan od lakših načina za postizanje tog osjećaja jest i gledanje filmova koje smo nekad gledali, ali i slušanje glazbe uz koju smo odrastali.

Ako govorimo o glazbi, među brojnim drugim žanrovima, u posljednjih se nekoliko godina ističe i disco glazba. Svoj je vrhunac doživjela sedamdesetih godina, a nastala je kao svojevrsna sljedbenica soul i funk pravaca. Mlađe generacije i danas slušaju o legendarnim mjestima poput Studija 54 ili njujorškog Fiorucci dućana u koje su zalazila imena poput Andyja Warhola, Madonne i Marc Jacobsa. To će "zlatno" razdoblje zavijek ostati upamćeno po obilju kiča, ekscentričnosti, ali i sjajnoj plesnoj glazbi na koju nitko ne ostaje imun. Neovisno o tome što i danas popularna glazba nudi pregršt plesnih hitova, mnogi se još uvijek vole zabavljati uz klasike poput "Stayin' Alive" ili "Hot Stuff". Takve su tendencije primijetili i svjetski glazbeni producenti, a suvremeni izvođači su u svoje pjesme postepeno počeli dodavati disco elemente.

Postoji cijeli niz primjera koji ovoj tezi idu u prilog, no vjerojatno najpoznatiji su oni izrazito uspješnih komercijalnih glazbenika. Grupa Daft Punk često koketira s disco glazbom, a pjesma koju svakako treba izdvojiti je "Get Lucky", dok je Robin Thicke najpoznatiji po svojoj pjesmi "Blurred Lines". Gostovanje u obje pjesme je imao i Pharell Williams, čiji vokal savršeno pristaje disco melodijama. Justin Timberlake u svojoj glazbi također često donosi disco melodije, baš kao i grupa Empire of the Sun. Na ovaj se način disco glazba približila mlađim generacijama, koje su pak reagirale izrazito pozitivno. Ne čudi stoga da svjedočimo i povratku disca u noćne klubove. Zanima li vas nešto drugačije iskustva izlaska, nadolazeća Disco Lauba bi mogla biti pravo rješenje za vas. Poznati DJ The Reflex dolazi kao poseban gost, a već samo njegovo ime jamči odličan provod. Specijalizirao se u području remikseva, a kako disco zvuči u njegovoj interpretaciji, doznajte 20. svibnja. Ulaznice za drugo izdanje Disco Laube možete kupiti na stranici Entrio.hr.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više