Search

Maja Rivić - zanimljiva glazbenica čije ime vrijedi zapamtiti

Maja Rivić - zanimljiva glazbenica čije ime vrijedi zapamtiti

Mimika Orkestar

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Senja Vild

Maju Rivić sam prvi puta čula na koncertu benda Kreol, još u doba kada je Zagreb imao Jazz klub u Gundulićevoj. Nakon toga pratila sam njenu priču u Londonu, kada su ona i Mak Murtić otišli na studij suvremene glazbe Sveučilišta Middlesex. Ona je upisala jazz pjevanje, a Mak aranžiranje...

Nekoliko smo puta odgađale intervju i fotkanje. Tih je dana stalno padala kiša. Taj utorak, kada smo se konačno našle, kiša je padala najjače, ali nismo otkazivale. Štoviše, provele smo jako ugodno kišno popodne u Muzeju prekinutih veza, razgovarajući o prvim bendovima, glazbi, Londonu, inspiraciji i bacile smo poneku o svemiru. 

Ova djevojka guste crne kose (originalno ošišane u tri različite razine, što nas je nasmijalo s obzirom na to da je i ona sama verziju svoje frizure vidjela samo par puta u životu, i to van Hrvatske), znatiželjnog pogleda, zaraznog osmijeha i divnog baršunastog glasa, svojom me karizmatičnom energijom impresionirala na prvu. Osjetila sam potrebu da taj dojam o talentiranoj glazbenici podijelim s vama. Pogotovo sada kada kreće njezino novo životno poglavlje u Zagrebu, nakon povratka iz Londona.

Maja Rivić - zanimljiva glazbenica čije ime vrijedi zapamtiti (фото 1)

Maju Rivić sam prvi puta čula na koncertu benda Kreol, još u doba kada je Zagreb imao Jazz klub u Gundulićevoj. Nakon toga pratila sam njenu priču u Londonu, kada su ona i Mak Murtić otišli na studij suvremene glazbe Sveučilišta Middlesex. Ona je upisala jazz pjevanje, a Mak aranžiranje. Tamo su zajedno na noge postavili Mimika Orkestar koji je s vremenom prerastao u 20-eročlani sastav sačinjen od zanimljivih mladih glazbenika iz cijelog svijeta. S njime su obišli brojne klubove u Londonu, stigli do prestižnog London Jazz Festivala, izdali tri albuma, a domaćoj su se publici predstavili kroz suradnje s Jazz Orkestrom HRT-a te brojnim nastupima diljem Hrvatske. Nakon šest godina stvaranja u Londonu, život ih je vratio u Zagreb gdje nastavljaju djelovati kao Mimika Orkestar (upravo teku pripreme za veliki koncert u KSET-u). No, Maja ima još puno dobrih ideja kako će obogatiti hrvatsku glazbenu scenu.

Razgovor smo započele s njezinim prvim, i jako zanimljivim, bendom Spina, što joj je izmamilo iskren osmijeh na lice vjerujući kako je to, iz današnje perspektive, daleka prošlost. "Zapravo u Zagrebu sam prvo upisala studij Grafičke tehnologije, no s vremenom sam sve više prepoznavala glazbeni nemir u sebi kojim sam se počela intenzivnije baviti kada sam 2005. osnovala bend Spina. Nakon toga sam upoznala Maka koji je vodio bend Kreol i baš su u to vrijeme tražili pjevačicu. Prošla sam audiciju i ostala s bendom duže nego što sam mislila, a Mak i ja smo se zaljubili na tom putu. Oba benda su se s vremenom raspala, a nas dvoje smo počeli maštati o formalnom glazbenom obrazovanju, s obzirom na to da ga do tada nismo imali (ja sam završavala grafički, on arhitekturu). Odabir je pao na London gdje smo nakon prve tri godine studija suvremene glazbe, odlučili ostati još tri radeći."

U tom su gradu osnovali suvremeni jazz projekt Mimika Orkestar koji nam Maja definira kao "informiran prošlošću, inspiriran budućnošću i eklektičnom sadašnjošću koja želi predstaviti različite glazbene utjecaje". Mak vodi orkestar i piše glazbu, Maja je glavni vokal, a London je bio glavno sjecište različitih glazbenih inspiracija. "Super je kod Londona što ima jako puno glazbenika, umjetnosti, umjetnika, utjecaja i različitosti. Nikad u tome nisam vidjela konkurenciju već priliku i mogućnost za razvoj i rast, a to mišljenje dijele mnogi koji tamo žive. Iako je teško živjeti od glazbe i potrebno je raditi druge poslove kako bi preživio, često smo nastupali. Triput smo nastupili na London Jazz Festivalu što je velika stvar, u međuvremenu smo postali i dvogodišnji rezidenti u klubu Spice of Life u četvrti Soho… nastupali smo zapravo na različitim mjestima diljem Londona. Mimika Orkestar bio je svijetla točka koju smo Mak i ja izgradili na entuzijazmu i sjajnim suradnjama s tamošnjim studentima glazbe iz cijelog svijeta koji su se često mijenjali, pridonoseći time uzbudljivoj energiji i brojnosti benda. Jako smo uživali!"

Činjenicu kako život u inozemstvu uvijek nosi dobre i loše strane, Maja nam objašnjava "kako se zapravo navikneš na sve. Čak s vremenom i zavoliš to "zatočeništvo" u kojem se nalaziš boreći se sa svim lošim i dobrim stranama života u velikom nepoznatom gradu. Ta multietnička sredina me učinila tolerantnijom, možda i nestrpljivom, i svakako je bila brži put za upoznavanje raznih glazbenih kultura. Tamo smo se zapravo senzibilizirali za glazbu s ovih područja; Makedonije, Srbije, Bugarske, Bosne, Hrvatske…"

Maja Rivić - zanimljiva glazbenica čije ime vrijedi zapamtiti (фото 2)

No, na Makovu inicijativu, oboje su se vratili u Zagreb i odlučili kako će ga zvati bazom. "Život ovdje je puno sporiji. Imam osjećaj kako vrijeme sporije prolazi i potrebu da stalno nešto radim, što je dobro jer razvijam posebne vještine samodiscipline. Ovdje nekako imam više vremena, što je super!" objašnjava nam Maja privikavanje na domaću sredinu, koje za nju još uvijek traje, ali predstavlja izazov da pokrene nove projekte.

Pred njom su razmišljanja o različitim suradnjama, želja da se različiti stilovi i žanrovi isprepletu te svijet performansa koji si priželjkuje, a tiha ideja je i stvaranje ženskog skladateljskog pisma na kojem aktivno radi. "Htjela bih sagledati glazbu iz druge perspektive i povezati različite prakse. Pokušavam obgrliti sve što me interesira kao što su astronomija, filozofija i različite teorije umjetnosti. Imam osjećaj da bi se to sve moglo sresti u performansu koji uključuje misli izrečene kroz glazbu." 

Maja Rivić - zanimljiva glazbenica čije ime vrijedi zapamtiti (фото 3)

U posljednje vrijeme nastupa u sklopu projekta Maja’s Jazz Enthusiasm u kojem okuplja različite hrvatske glazbenike, a subotom ih možete čuti u Harmici, u Radićevoj. Priprema osnivanje i novog benda koji bi eksperimentirao s elektronskom glazbom, ali pod utjecajem različitih stilova, pri tome mi ushićeno uzvikuje kako ju u tome inspiriraju svemirske teme i proučavanja kojima se bavi NASA. Pomislit ćete kakve veze svemir ima s glazbom, ali kad je fuzija u pitanju i glazbeno promišljanje, sve je moguće. Da, Maju doista zanimaju planete. Možda radi toga odiše i nekom drugačijom nezemaljskom energijom i uvjerljivim optimizmom.

Maja Rivić - zanimljiva glazbenica čije ime vrijedi zapamtiti (фото 4)

Toliko kompleksno (kako se ne bi preplašili ove riječi, upotrijebit ću i "bogato") zvuči i Mimika Orkestar koji će 19. listopada, nakon iznimno uspješnog nastupa u veljači ove godine, ponovno nastupiti u zagrebačkom KSET-u. Izvodit će originalnu glazbu Maka Murtića u obliku konceptualnih suita u kojima se isprepliću tradicionalni i suvremeni jazz, progresivni rock, folklore, suvremena klasika i live elektronika. 

U tom čudesnom glazbenom spoju vidim i nastavak Majine karijere na hrvatskoj sceni. Svakako zapamtite ime ove mlade dame jer bi vas mogla ugodno iznenaditi svježim glazbenim projektima.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više