Search

Meritas se nakon tri godine vraćaju u Klovićeve dvore

Meritas se nakon tri godine vraćaju u Klovićeve dvore

Intervju povodom koncerta


Image: Mare Milin

Tri godine nakon posljednjeg koncerta u Klovićevim dvorima, Meritas se u ponedjeljak 11.7. vraćaju na istu pozornicu, a upravo tim povodom porazgovarali smo s Meri i Anitom...

Sjećanja su još svježa od posljednjeg njihovog koncerta koji su sjajno odradile upravo u Klovićevim dvorima 2013. godine. Ispunjeno, uzbudljivo, dojmljivo, neki su od epiteta koji opisuju taj koncertni trenutak u njihovoj karijeri. Grupa Meritas je za povratak na Grič u sklopu 35. Večeri na Griču, u ponedjeljak 11.7. s početkom u 21 sat, pripremila glazbeno putovanje kroz svih pet postaja-albuma na koje će se "ukrcati" publika, koja ih prati sve ove godine, ali i neka nova lica kojima je upravo spoj Meritas i Klovićevih dvora kombinacija koja se ne propušta.

Meritas se nakon tri godine vraćaju u Klovićeve dvore (фото 1)
Publika će se te srpanjske večeri na Griču podsjetiti i na pjesme koje su obilježile glazbeno djelovanje grupe Meritas kao što su "Budim se", "Igra", "Umjesto isprike", "Odjednom ti", ali i njihovu najnoviju pjesmu "Pričaj mi". Upravo ta nova pjesma, već nakon tjedan dana života u radijskom eteru ostavila je poseban trag, a sada ćemo je konačno čuti i live. Sve ovo skupa bio nam je dovoljan povod da malo porazgovaramo s Meri i Anitom i svašta nešto doznamo...

Na sceni ste prisutne od tamo, ako se ne varam 1997. godine, iza vas je niz godina glazbene karijere... Kako bi opisale taj dugi period, tranziciju u smislu glazbe, promjena i "odrastanja" vašeg pravca i općenito Meritasa? Što se sve događalo?

Anita: Lijepo se osjećamo u razdoblju u kojem se trenutno nalazimo, iskustvo ti daje sigurnost i mirnoću koja je nekad prijeko potrebna u zanimanju koje pokreće strast prema stvaranju, da staneš na loptu, a opet da ne nedostaje kreativnog uzbuđenja i zaigranosti kao na prvom albumu, baš to najviše obilježava sve te godine. Iza nas su pet studijskih albuma i jedan live, zakoračile smo u snimanje našeg sedmog albuma koji smo predstavile novom pjesmom "Pričaj m", i nekako se sve lijepo zakotrljalo. Mislim da se promjene i odraz vremena najjasnije osjećaju kad se preslušaju albumi, nadam se da sazrijevamo u dobrom smislu.

Sada nastupate u Klovićevim dvorima, sama lokacija u biti na neki način diktira umjetničku atmosferu, kako se to onda odražava na vas i vaš nastup?
Meri: Mislim da je to nadogradnja na naš rad i da je svakom autoru drago kad se njegovu glazbu postavi u prostor koji odiše svojom pričom, poviješću i karakterom. Nekako nam se čini da nas Klovićevi dvori dobroćudno prihvaćaju, ako je suditi po koncertu prije tri godine, tako da se veselimo ponedjeljku i ponovnom susretu.

Kada ste vas dvije u biti osjetile da je "to to" i da djelujete kao Meritas, kako je uopće došlo do suradnje i kada ste postale svjesne da ste ozbiljan i ravnopravan duo koji se kroz sve ove godine fino pozicionirao na hrvatskoj glazbenoj sceni?
Meri: U jednom trenutku doista osvijestiš da je to izgleda to i da si zakoračio duboko u nešto što se razvijalo polako, vrlo intuitivno i neopterećeno. Možda poslije drugog albuma "Igra" i pauze od godinu dana kad smo krenule snimati treći album koji je otvorila pjesma "Odjednom ti", osvještavamo da ostaje neki trag našeg rada i nekako nema povratka. U Münchenu smo se upoznale, tamo smo upoznale i našeg prvog producenta Dejana Oreškovića i tako smo svi zajedno krenuli snimati pjesme.

Kojih se trenutaka u svojoj karijeru uvijek rado prisjetite?
Anita: Nekako su to uvijek koncerti oni koje izdvajamo, desetogodišnjica našeg benda u Tvornici kulture 2007. godine, nezaboravna publika koja nas je nagradila za svaki uloženi trud. Večeri na Griču prije tri godine, Trsatska Gradina u Rijeci i Kaštela prošlo ljeto.

Imale ste dosad i nekoliko suradnji, koja vam je nekako bila najdraža, a koju si priželjkujete jako?
Meri: Voljele bismo ostvariti još neke vokalne suradnje, radimo na tome da se poklopi trenutak i naravno, najvažnije, pjesma. Kad suradnja preraste u prijateljstvo, kao što se dogodilo s Jelenom Radan, kad smo jedni drugima poticaj, dobar savjetnik i kreativno se nadopunjujemo, to su susreti u kojima rasteš. I s našim producentima Jurom Ferinom i Pavlom Miholjevićem iz grupe Svadbas imamo suradnje koje nekako uvijek priželjkuješ.

Što možemo očekivati u Klovićevim dvorima?
Anita: Na pozornici smo s našim dragim glazbenicima koje na ovom mjestu želim spomenuti: Tin Ostreš, Zdeslav Klarić, Mladen Munivrana i Ivan Božanić. Odlučile smo suradnje iz studija za taj koncert preseliti na pozornicu i drago nam je da nam je uspjelo, tako da vas uz nas očekuju Antonija Matković Šerić i Aljoša Šerić iz grupe Pavel, izuzetan glazbenik na harmonici Miro Navračić i Jelena - tradicionalno si gostujemo na zagrebačkim koncertima i to nismo htjele prekinuti.

Što nam sve novo spremate?
Meri: Trenutno radimo na glazbi za predstavu za djecu "S razlogom" redateljice Morane Dolenc, a ovo ljeto nastupamo na raznim lijepim mjestima što možete pratiti putem naših društvenih mreža.

Ulaznice za koncert su u prodaji po 80 kuna te 100 kuna za VIP sjedala, a mogu se kupiti preko sustava www.ulaznice.hr

Related articles

Buro 24/7 Selection

više