Search

Michael Kiwanuka je glazbenik koji je svojim baršunastim glasom začarao svijet

Uvrstite ga svakako na svoju playlistu


Image: PR

Ovaj mladi britanski kantautor kojeg uspoređuju s velikanima poput Marvina Gaya, Otisa Reddinga i Van Morrisona nezaustavljivo je uspješan... Ako ste ga poslušali barem jednom, onda vam je vrlo vjerojatno jasno i zašto!

Od 2012. godine kada je izašao njegov debitantski album "Home Again", Michael Kiwanuka surađivao je s nekima od najcjenjenijih i najpopularnijih glazbenika današnjice, rasprodavao koncerte diljem svijeta te nailazio na ovacije kako od strane kritičara tako i od publike, no Michaelova glazbena avantura započela je puno prije njegovog nevjerojatnog uspjeha na svjetskoj glazbenoj sceni.

Naime, Michael Kiwanuka ima tek 29 godina, a rođen je 1987. godine u sjevernom Londonu u Velikoj Britaniji kao sin ugandskih imigranata. Njegova prva ljubav uz jazz, bila je rock glazba, a najviše ipak bendovi Radiohead i Nirvana, zbog kojih je i počeo svirati gitaru. Kratko je studirao jazz na Kraljevskoj akademiji glazbe i pop glazbe na Sveučilištu Westminster i pjevao je u mnogobrojnim cover bandovima, a pjesma koja ga je inspirirala i preusmjerila tok njegove karijere bila je "(Sittin' On) The Dock of the Bay" Ottisa Reddinga. Neko vrijeme nastupao je u manjim londonskim klubovima te ga je na tadašnjem MySpace profilu počeo pratiti zavidan broj obožavatelja i uskoro ga je "otkrio" Paul Butler, producent i član skupine The Bees koji ga je pozvao na snimanje u svoj studio na Isle of Wightu.

Službeni početak njegove karijere bio je potpisivanje ugovora s izdavačkom kućom Communion, pod kojom su izdana njegova prva dva EP-a: "Tell Me a Tale" i "I'm Getting Ready". Uslijedile su turneja s Adele, treće mjesto na listi Brits Critics Choice i pobjeda na prestižnom BBC-evom izboru "Sound of 2012". Njegov debitantski album "Home Again" iz 2012. godine ostvario je izniman uspjeh, oduševio kritičare i obožavatelje te mu priskrbio nominaciju za uglednu britansku glazbenu nagradu Mercury. Nakon uspjeha debitantskog albuma Kiwanuka se zaputio na turneju, a 2015. godine vratio se u studio te je u ljeto 2016. godine izašao njegov drugi album "Love & Hate". Kao i album prvijenac, "Love & Hate" je naišao na vrtoglav uspjeh nakon čega je uvršten na brojne top liste najuspješnijih albuma 2016. godine.


Ono što nas je još jednom podsjetilo da bismo vam trebali predstaviti ovog soul velikana koji je svojim baršunastim i rašpastim glasom naprosto začarao svijet, a kojeg bi bilo dobro odmah uvrstiti na svoju playlistu jest i činjenica kako je upravo njegova sjajna melankolična pjesma "Cold Little Heart" s drugog albuma začinila i uvodnu temu nove HBO serije "Big Little Lies" o kojoj smo pisali ovdje. I iako se njegov prvi album u odnosu na drugi primjetno razlikuju, činjenica je da je Michael očigledno izašao iz svoje comfort zone i pokazao svoje autorsko sazrijevanje i talent osobe koju je u njegovom stvaralaštvu razoružala ljubav, a koji je odlučio napraviti hrabri iskorak i konačno ponuditi nešto novo i iznimno uzbudljivo na svjetskoj glazbenoj sceni. Ono što će vas još posebno razveseliti jest i činjenica kako Michael Kiwanuka nastupa i na ovogodišnjem izdanju INmusic festivala (od 19. do 21. lipnja) kada ćete ga imati prilike čuti i live.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više