Search

Najpopularniji indie bend u regiji stiže u Zagreb. Pričali smo s članovima grupe Buč Kesidi

Najpopularniji indie bend u regiji stiže u Zagreb. Pričali smo s članovima grupe Buč Kesidi

Tekst: Ana Dukić


Grupa Buč Kesidi objavila je spot za pjesmu “Nebitna (...ne mogu da)” izvučen iz filma „Euforija uživo“. Sjajan je to uvod u rekordnih pet nastupa koliko ih minimalno čeka u dvorištu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti od 24. do 29. rujna.

Bez sumnje najznačajnije regionalno novo ime na sceni u zadnje dvije godine, pančevski indie dvojac Buč Kesidi, proizveo je ogroman hype u cijeloj regiji fantastičnim albumom “Euforija”, koji je uvršten na ljestvice najboljih godišnjih albuma, objavljenim i na ekspresno rasprodanom vinilu.

Najpopularniji indie bend u regiji stiže u Zagreb. Pričali smo s članovima grupe Buč Kesidi (фото 1)

Kritika hvali glazbu i tekstove nazivajući pjesme himnama generacije, a milijunski pregledi na YouTubeu i rasprodani koncerti govore da Zoran Zarubica (bubnjevi, vokal) i Luka Racić (gitara, vokal), ljevoruki disko pop-rock electro boy bend duo kako sebe nazivaju, opravdavaju poziciju regionalnih zvijezda. U susret njihovom koncertu u Zagrebu, dečki su nam otkrili neke zanimljivosti o sebi i svojoj glazbi.

Najpopularniji indie bend u regiji stiže u Zagreb. Pričali smo s članovima grupe Buč Kesidi (фото 2)

Koji su umjetnici najviše utjecali na vaš glazbeni izričaj?

Kada smo počeli raditi, krenulo je kao miks sa jedne strane aktualnih i nama omiljenih svjetskih indie bendova kao što su Arctic Monkeys, The Vaccines, Tame Impala, The Strokes, Franz Ferdinand, The Killers. A sa druge strane onoga što nam je bilo originalno i zanimljivo u domaćoj glazbi, uglavnom retro štih, bendovi kao što su Idoli, EKV, Đavoli, od relativno novijih domaćih bendova Jarboli, Veliki Prezir, Eva Braun, a onda još i šlager-pevači kao što su Duško Jakšić, Đorđe Marjanović i Mišo Kovač.

S vremenom smo nastavili stvarati pod utjecajem mnogo šireg dijapazona izvođača, posebno sa elektro strane pop muzike koju predvode Daft Punk, The Weeknd, Lorde, Calvin Harris, ZHU.

Najpopularniji indie bend u regiji stiže u Zagreb. Pričali smo s članovima grupe Buč Kesidi (фото 3)

Otkud inspiracija za ime Buč Kesidi?

Zapravo je prilično teško nazvati bend i trebalo nam je neko vrijeme da nađemo pravo ime. Kako smo se upoznali na projekciji filma “Buč Kesidi i Sandens Kid” kao tinejdžeri zaljubljeni u vestern filmove, Luka je predložio ime. Obojici je “Buč Kesidi” bilo zvučno, pamtljivo i dovoljno opasno.

Najpopularniji indie bend u regiji stiže u Zagreb. Pričali smo s članovima grupe Buč Kesidi (фото 4)

Kako koordinirate vaše uloge prilikom stvaranja glazbe i moguće nesuglasice, ako ih uopće ima?

Kad radimo trudimo se da svaki prijedlog ili nesuglasica bude u korist toga da pjesma bude dobra. U tom procesu se sklanja ego sa strane i daju se isključivo konstruktivni prijedlozi. Obojica se znamo dovoljno dobro tako da je taj proces prilično uzbudljiv, ali i veoma naporan.

Najpopularniji indie bend u regiji stiže u Zagreb. Pričali smo s članovima grupe Buč Kesidi (фото 5)

Kakvih bendova i artista po vašem mišljenju nedostaje na regionalnoj glazbenoj sceni?

U regiji ima dosta dobrih bendova i kantautora sa zanimljivim i prepoznatljivim zvukom. Luka Rajić, Fantom, Pocket Palma, Porto Morto, z++, Sijenke… Svatko od njih ima specifičan zvuk. Treba im dati prostora i šansu da se pokažu u najboljem svjetlu, treba pisati o njima, dovoditi ih na velike festivale i pokazati ljudima. Ne fali nam nitko, smatramo da nas ima dovoljno.

Najpopularniji indie bend u regiji stiže u Zagreb. Pričali smo s članovima grupe Buč Kesidi (фото 6)

S kime bi željeli ostvariti suradnju u budućnosti?

Na sceni ima dosta zanimljivih novih ženskih izvođača sa kojima bismo rado voljeli surađivati - tam, Zoi, Sara Jo... Više nas zanima posao iza kulisa nego na sceni - voljeli bismo raditi na pisanju tekstova, glazbi i aranžmanima, te zajedno probati naći nešto zanimljivo i novo.

Što možemo očekivati od vašeg gostovanja u Zagrebu?

Pet noći ljubavi, ljepote i razvrata.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više