Search

Ne možemo se odlučiti kojem glazbenom albumu se više veselimo. Ovo je 5 novih koji nas očekuju uskoro

Ne možemo se odlučiti kojem glazbenom albumu se više veselimo. Ovo je 5 novih koji nas očekuju uskoro

Tekst: BURO.


Složili smo se već oko toga da iako djeluje da je svijet stao na nekoliko mjeseci, jedino što je ostalo relativno imuno na pandemiju je glazbena industrija. Mnogi su našli način da nastave stvarati u svojim studijima, oni drugi su sakupljali inspiraciju i sada stupili u akciju, i sve u svemu ako ništa drugo, ovo će biti poprilično plodna godina kada je glazba u pitanju. Ovo je pet najboljih albuma koji izlaze u rujnu!

The Flaming Lips

“American Head”

11. rujan

Ne možemo se odlučiti kojem glazbenom albumu se više veselimo. Ovo je 5 novih koji nas očekuju uskoro (фото 1)

Mnogi se slažu da je ovaj album prava kruna perioda karantene iza nas i da istovremeno predstavlja i otvaranje prema publici i ostanak na poznatim putevima benda. Orkestracija koju volimo, gorko-slatke krhke melodije i prelazi iz intimne melankolije ka euforičnim zvucima. S lijepom mašnom upakirano sve ono što smo svi nekako proživjeli u prethodnom periodu i “American Head” zaista zaslužuje titulu rijetkih, gotovo konceptualnih albuma koji su jako narativno koherentni i prate priču koja se razvija, vijuga, bježi i vraća se, ali se isto tako lako mogu i slušaju. Bez razmišljanja o povezanostima i utjecajima, samo čisto uživanje u jednim od najpotentnijih projekata ovog benda još od početka 2000-ih.

Idles

“Ultra Mono”

25. rujan

Ne možemo se odlučiti kojem glazbenom albumu se više veselimo. Ovo je 5 novih koji nas očekuju uskoro (фото 2)

Negdje u lipnju bristolski rok bend Idles je objavio singl “The Grounds” kojim su najavili rujanski album. Frontmen Joe Talbot je ovu numeru opisao kao “pjesma koja je utjelovljenje vjere u samog sebe i daje snagu da se suočimo sa svom bukom i sumnjom koju svi nosimo u sebi”. Ljubitelji roka mogu se radovati prepoznatljivom zvuku ovog benda, direktnim riječima, ali ovaj put i uz buđenje prave doze samopouzdanja koja nam je svima neophodna.

Roisin Murphy

"Róisín Machine"

25. rujan

Ne možemo se odlučiti kojem glazbenom albumu se više veselimo. Ovo je 5 novih koji nas očekuju uskoro (фото 3)

Roisin je odavno najavila svoj peti studijski album i izbacila dva singla u međuvremenu koja su nam dala dovoljno razloga da se radujemo albumu. Kako i sama kaže “mi smo u mračnom dobu, i čini se kao da sviće, ali nam treba prostora za “atmosferu”, “raspoloženje”, “nelagodu”. Sve što ja radim je “iz želuca”, kako osjećam". U skladu s tim, i s naslovima kao što su “Kingdom Of Ends”, “Incapable”, “We Got Together”, “Narcissus” i “Murphy’s Law” jasno je da će album biti izvjesna zbirka jako osobnih iskustava i dosta miriše na kraj odnosa koji je nekada neminovan ma kako bolan bio, dok od pogleda na cover možemo samo zaključiti da su 80-te još uvijek i te kako prisutne. A sentimentalne numere i 80-te vibe zajedno, ozbiljno pretendiraju da postanu omiljeni jesenski album.

Sufjan Stevens

“The Ascension”

25. rujan

Ne možemo se odlučiti kojem glazbenom albumu se više veselimo. Ovo je 5 novih koji nas očekuju uskoro (фото 4)

Znamo svi kako prepoznajemo Sufjana. Prema nježnim narativima o nadi i beznađu, o čovječanstvu i nedostatku povjerenja, o njegovim osobnim olujama i velikim životnim testovima koji čekaju sve nas. I nije samo što ga nerazdvojivo vežemo sa “Zovi me svojim imenom”, ali njegove pjesme uspijevaju pomjeriti nešto u nama što nismo znali ni da postoji i sve su šanse da neće biti drugačije ni s ovim albumom. Sufjan je prvo objavio single “America” što je praktično 12 minuta ispunjenih retoričkim pitanjima i biblijskim aluzijama na koje se vraća iznova i iznova. Od albuma ne očekujemo ništa manje do da svojim nježnim glasom sve po tko zna koji put pozove da budu nježniji, ljubazniji i da više razmišljaju o tome koliko je svijet u kojem živimo jedno.

Lana del Rey

“Chemtrails over

the Country Club”

kraj rujna

Ne možemo se odlučiti kojem glazbenom albumu se više veselimo. Ovo je 5 novih koji nas očekuju uskoro (фото 5)

Ovome se više nadamo budući da je, nakon što je objavljivanje opet odloženo i nakon što je Lana napisala da izlazi “uskoro” datum ostao nedefiniran. Ipak, imamo puno razloga za vjerovati da se to lako može dogoditi krajem rujna i to možda 29. Ono što za sada znamo je da Lana smatra da je mogla rasplesti narativ na puno delikatniji, i precizniji način i da joj je žao što nije dodala još jednu pjesmu. “Znam da je jako, jako dobar ali ne znam je li savršen, i to me brine”. Ne znamo ni mi, ali svakako jedva čekamo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više