Search

Novi albumi koje bi trebali dodati na svoju playlistu

Novi albumi koje bi trebali dodati na svoju playlistu

Zahvalit ćete nam poslije dok budete plesali

Tekst: BURO.


Postoji mnogo albuma najavljenih za 2021. koje s radošću iščekujemo ove godine. Međutim uvijek se nekako provuku oni koje niti čekamo niti bismo ih se sjetili, a nekako nas uspiju oduševiti. Oni čudni ili genijalni koje smo nekako previdjeli, a koji su malo po malo pronašli put do naših srca i postali zvijezde naših playlista. Donosimo vam četiri baš takva albuma. Koja ste možda previdjeli, ali kada ih otkrijete bit će vam žao što se to nije dogodilo ranije.

Heaux Tales

Jazzmine Sullivan

Idealan za: Kad vam zatreba boost samopouzdanja

Novi albumi koje bi trebali dodati na svoju playlistu (фото 1)

Album se pojavio praktično početkom godine, ali je trebalo proći neko vrijeme da malo “odmori” da bi kritičari složno zapljeskali i zaključili da je na svom četvrtom albumu Jazmine najkompletnija do sada. U punoj kontroli nad svojim spektakularnim glasom, sa savršeno vođenom idejom i kao takva je uspješno iznijela cijeli koncept albuma. Pored sjajne muzike i lyricsa, značajno je da je osam pjesama povezano uvodima čiji su naratori žene. Svaka žena priča neku svoju priču kao uvod u pjesmu, i "Heaux Tales" odmotava klupko, ili bolje reći spaja patchwork različitog porijekla, izazova, uzbuđenja, razočaranja, katastrofa odnosa. Priče su intimne, direktne i zarazne gotovo jednako kao Jazminin glas, što ovaj album čini kompletno genijalnim mini remek-djelom.

oh no

Xiu Xiu

Idealno za: Dane kada vam je potrebno nešto stvarno novo

Novi albumi koje bi trebali dodati na svoju playlistu (фото 2)

Xiu Xiu spada u one bendove koje ili volite ili mrzite. Eksperimentalni kalifornijski bend koji, što god očekivali, uvijek uspije iznenaditi. Ovaj put Jamie Stewart je iznenadio time što je izbacio album koji se mnogima sviđa, a to je ozbiljna rijetkost. U suradnji s desetinama indie i punk kolega, uspio je iznijeti prilično nježnu meditaciju o mnogo čemu, ali prije svega o prijateljstvu.  

Kids

Noga Erez

Idealan za: Prekomjerno potrebnu dozu dobre energije

Novi albumi koje bi trebali dodati na svoju playlistu (фото 3)

“Kids” je u svojoj suštini politički album ali takav da tu političnost od mrdanja nogama ne primjećujemo. Pjesme su energične, brze i zarazne, ali ispod zaraznih electro pop bitova krije se svakodnevni pesimizam i realnost. Erez, kao rođena Izraelka, zna što znače konflikti, tenzije i koliko je politika nerazdvojna od svakodnevice, i upravo te teme i istražuje. Tenziju, anksioznost, moralnost, ambiciju, osobne odnose, generacijske jazove. Album uz koji se prvo lagano njiše pa pleše pa se čitaju riječi.

New Long Leg

Dry Cleaning

Idealan za: Kad zatreba samopouzdanje boost

Novi albumi koje bi trebali dodati na svoju playlistu (фото 4)

Sherlock Holmes muzeja prekinutih veza, zbunjeni zubar s dvorištem koji je konstantno u kaosu, velika tegla majoneze na posljednjoj polici u frižideru, Tokio, Oslo, Rio de Janeiro, gumene loptice. Ovo sve može zvučati kao red misli nekoga pred živčanim slomom, može biti automatski zapis asocijacija nadrealista ili nekog na njihovom tragu, a može (a zapravo i je) sve obične čudnosti s kojima ćete se susresti na putu kroz fantastični svijet novog albuma “New Long Leg” londonskog rock benda. Sjajan album prepun nadrealnih scena, bizarnih opsesija i uspomena koje bude čula. Njihov svijet je čudesan, a naracija Florence Shaw neobjašnjivo prelijepa, gdje se njena čudna, zabavna karizma čuje u svakom zvuku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više