Search

Novo ime glazbene scene: Lif Ivor

Premijera spota i singla "Never come home"


Image: screenshot

"Čini mi se da svaka pjesma ima svoj specifični tok. Imam klavir, pa smišljam tekst i dodajem ostale elemente. Imam tekst i pišem za njega glazbu. Imam gitaru i klavir, ali mi nedostaje tekst kojeg onda tražim po bilježnici..."

Oformljen u Zagrebu tamo negdje 2012. godine u potpunoj tajnosti, Lif Ivor glazbeni projekt s osobnim predznakom, iza kojeg stoji jedna Iva nenametljivo je i tih ušetao u javnost. Iako iza sebe ima već 2 EP-a, ova talentirana 27-godišnjakinja, inače po struci diplomirana arhitektica koja se aktivno i primarno bavi upravo tim poslom, odlučila je u glazbene vode zakoračiti ipak malo ozbiljnije. Žanrovski je definiran kao eksperimentalan, no najveća zanimljivost Lif Ivor projekta leži u činjenici kako Iva svoju glazbu, od početka do samog kraja u potpunosti kreira i potpisuje sama. Uz sve instrumente i tehnologiju koju posjeduje i prikuplja još od prvih dana pohađanja glazbene škole, do pisanja tekstova, pa čak i produkcije, Iva je prepoznala da umije sve sama i uzela je stvari u svoje ruke. Kako bi doznali još više detalja o ovom specifičnom hrvatskom one-woman projektu svjetskog kalibra, a pritom predstavili premijerno i prvi singl te spot za "Never come home" porazgovarali smo s Ivom..

Novo ime glazbene scene: Lif Ivor (фото 1)

O formiranju projekta Lif Ivor
Projekt je nastao na dan kad se po prvi puta zapisani tekst susreo s glazbom. Bila je to vrlo jednostavna stvar naziva "Still" koja je kasnije snimljena za prvi EP. U službi su tada, prije tri i pol godine bili samo klavir, drum-machine aplikacija na iPad-u i iPhone snimač. Pjevalo se, sviralo i tipkalo simultano i bilo je skroz izazovno.

O glazbi općenito i njezinim utjecajima
Živim u stanu od 35 četvornih metara u kojem imam tri radija, koja su stalno upaljena. Ne hodam sama ulicom bez slušalica. Na poslu se radi sa slušalicama, osim kad je frka i potrebno je komunicirati s ostatkom ureda. Jako puno glazbe smatram bezvrijednom, ali još više glazbe istražujem i poštujem.

Novo ime glazbene scene: Lif Ivor (фото 2)

O tvom primarnom zvanju 24/7 - arhitekturi
Diplomirala sam prije dvije godine i odtad radim u jednom super arhitektonskom uredu na zanimljivom projektu koji je sada u fazi izvedbe. U periodu sam intenzivnog učenja i suočavanja sa svim dobrim i lošim elementima struke. Plan je položiti stručni ispit, eventualno se pokušati udružiti s istomišljenicima i izborit se za neki vlastiti projekt. 

O utjecaju arhitekture na glazbu i glazbe na arhitekturu
Ne bih rekla da u mom slučaju jedno nužno inspirira stvaranje drugog. Pojedine arhitektonske projekte vežem uz glazbene albume koje sam intenzivno slušala u toj fazi. Arhitektonski postupak često ide ovim tokom - početni udarac, pozitivna razrada, skretanje u dugačku dead-end ulicu, totalna redukcija i finiš. Glazbu stvaram vrlo brzo i intuitivno. Ne analiziram previše, oslanjam se na prvi impuls i često vrlo brzopleto i nezasluženo završavam. 

Novo ime glazbene scene: Lif Ivor (фото 3)

O procesu nastanka pjesama
Čini mi se da svaka pjesma ima svoj specifični tok. Imam klavir, pa smišljam tekst i dodajem ostale elemente. Imam tekst i pišem za njega glazbu. Imam gitaru i klavir, ali mi nedostaje tekst kojeg onda tražim po bilježnici. Događa se i da imam više tekstova za koje shvatim da su dio iste pjesme. Trenutačno imam puno gotovih pjesama koje je samo potrebno snimiti. Neki dan sam s mobitela izgubila cijeli niz dobro zapisanih rečenica. Još se trudim shvatiti što to zapravo znači. (smijeh)

O instrumentima i tehnologiji koju koristiš
Počeci su bili vrlo elementarni i iskreni. Onda me redatelj Filip Filković upoznao s nekim interesantnim aplikacijama pa sam malo "zabrijala" na MIDI. Nisam baš bila posve zadovoljna s rezultatima, stvari su bile kičaste i nakrcane. Volim organski zvuk, pa sam si priskrbila "8-track" digitalni snimač. Postav je i dalje vrlo skroman i sastoji se od klavira, električne gitare, delay-pedale, djembe bubnja i par šuškalica. Imam u vidu par novih elemenata koji bi omogućili i neki mali live nastup.

Zašto one-woman projekt
Zato što samo ja znam što koja stvar mora biti. Kritike i savjete dozvoljavam, a eventualne pohvale uvijek rado primam. Ono što moj one-woman projekt čini posebnim jest to što ja niti jedan instrument ne sviram dobro, a nisam ni neki pjevač. Još manje znam snimati, umiksati i izbaciti stvar. Igram isključivo na kvantitetu i dojam. (smijeh)

Novo ime glazbene scene: Lif Ivor (фото 4)

O višemjesečnom držanju glazbenog projekta Lif Ivor u inkognito sferi
Nakon dvije godine taloženja pjesama bilo je nužno isprazniti spremnik kako bi se radilo dalje. Onda sam odlučila to podijeliti s najbližima, napraviti Facebook page, pomalo gurati dalje i to je to.

O ljubavi, prijateljima i podršci...
Vjerujem da njima svima činjenica, da ja potajno radim neku glazbicu, stvara puno stresa. Jedva su svi istjerali iz mene tu veliku dobro čuvanu tajnu, još teže su došli do prilike da nešto poslušaju (smijeh). I danas, kad s nekim preslušavam neku vlastitu stvar, pomalo začepim uši. Svi podržavaju, lajkaju, šeraju, a ljubazno ih molim da to čine i dalje. Ipak, najveća podrška i akteri cijele priče su sestra i Filip. Bez njih ništa.

O dragocjenom slobodnom vremenu
Slobodnog vremena imam minimalno i to mi je skroz u redu. Živcira me mir i nedostatak posla. Tu se onda nađe vremena i za glazbu. 

Novo ime glazbene scene: Lif Ivor (фото 5)

O prvom singlu "Never come home", prvom spotu i ideji
Inicijativa, točnije izbor stvari "Never come home" i sama ideja spota je isključivo Filipova. Sudjelovala sam malo u kreiranju atmosfere spota i to je to. Nekako nikome baš ne dozvoljavam da mi se miješa u glazbu, pa mi se činilo jedino ispravnim da ovdje on odlučuje o svemu. Spot smo snimali dva dana, a sve bitne odluke smo donijeli kroz tjedan koji je prethodio. Vizual u odjevnom smislu, mislim na jaknu, začinila je modna dizajnerica Ana Maria Ricov, dok sam pomalo pomaknuti "futuristički" make up povjerila u ruke mlade vizažistice Mie Perši. Snimanje je proteklo posve opušteno, prirodno i jako zabavno. Mislim da je spot izvrstan jer je totalno zabilježio "dark" vibru te stvari i u vizualnom smislu.

O suradnji s redateljem Filipom Filkovićem
Filip je još jednom dao sve od sebe. Osim što ima neograničenu količinu sjajnih ideja, on je i vrhunski snimatelj, montažer i umjetnik. Moram napomenuti da je na ovom spotu čak riskirao život (smijeh) - dao se voziti na haubi divnog Jeep-a, u čučnju s kamerom u ruci. Sve za dobar kadar.

O planovima i željama
Voljela bih čim prije napraviti selekciju i snimiti EP03 i time zatvoriti tu seriju. Čekam prvu slobodnu, mamurnu i "nezadovoljnu" nedjelju da to odvalim. U planu je i početak organizacije nekog mini live-nastupa i snimanja istog. 

O mudrostima koje bi rado podijelila s drugima
Pjesme na hrvatskom jeziku nisu ništa lošije od onih na engleskom (smijeh).


Related articles

Buro 24/7 Selection

više