Search

O težini ljubavi s muškarcem koji voli sljezove kolačiće

O težini ljubavi s muškarcem koji voli sljezove kolačiće

Iva Biondić i Tom Smith jedan na jedan


Image: John Pavlish

Uvijek sam voljela mračne tipove. Na pozornici, filmskom platnu ili među redovima neke knjige, u stripu ili stihovima.

Moja zadnja velika mračna ljubav je True Detective Rust Cohle. Rusta i ovu egzistencijalno mračnu TV seriju voli i Tom Smith, frontmen Editorsa. Tom je neka neo-punkerska reinkarnacija Baudelairea koji lomi ženska srca pjevajući o ljubavi koja je poput utapljanja u formaldehidu, izaziva ekstatični ples mase stihovima o pušačima ispred bolničkih vrata ili raspadanju ljubavi do trganja sirovog mesa i kapanja krvi. Prije koncerta u zagrebačkoj Tvornici a nakon objavljivanja zadnjeg albuma „The Weight of Your Love", razgovarala sam s Tomom o ljubavi - onim tipično muškim ljubavima poput nogometa, bendovima koje vole kao bend, zašto vole Zagreb i, naravno, o težini ljubavi.

Tom, ako je suditi po tvojim tekstovima, ljubav je prilično teška? Koliko teška može biti?

Može biti teška. Stvarno teška. Ovisi o tome na koju nogu ustaneš. Koliko teška? Može biti najteža stvar na svijetu, ali u isto vrijeme i potpuno oslobađajuća. Ima neka stalna briga koja prati ljubav.

Otkuda ta težina u tvojim stihovima? Iz tvojih ili tuđih iskustava? Iz neke fikcije ili stvarnosti?

Odsvuda. Iz svega toga što si spomenula. To je negdje u meni. Jedan dio mene je takav i tako razmišlja o odnosima s ljudima. Ali ima tu i onoga što vidim i čujem. Gledam ljude i nađem to negdje u njima. Nisu to neki moji intimni dnevnički zapisi. Nemaju vremenski neku linearnost već su fragmenti impresija koje sakupim u pjesmu, album. Nisu to to priče. To su mali komadići istina iskrojeni riječima.

Iva Biondić, Tom Smith

Gdje pronalaziš te male komadiće istina o ljubavi?

Imam doma tiho i mirno mjesto gdje pišem. Čujem melodiju pa je pokušavam spojiti sa određenim osjećajima i riječima. Nekada mi za to trebaju sekunde, a nekada tjedni. Ljudi me uvijek pitaju zašto sam fasciniran tim mračnim stvarima. Privlače me mračniji prizori i opisi koji zvuče zlokobnije, ali sve pjesme na zadnjem albumu su ljubavne. I kada pjevam da sam seciran od one koju volim, ja pjevam o pripadanju toj osobi. To je način na koji tu emociju pripadanja zapakiram u riječi a da zvuči kao nešto što nitko prije mene nije složio na taj način u stih.

Tom Smith

Postoji li neka ljubavna dinamika unutar benda? Kada je došao novi basist Russell Leetch nakon rastave benda od Chrisa Urbanovitcza, pričali ste o medenom mjesecu novog sastava benda. Ima li i među vama te volim-te-mrzim-te, ne-želim-te-vidjeti-više-ne-mogu-bez-tebe dinamike? Je li i ljubav unutar benda teška?

Mi smo bend i prijatelji dugo godina. Nas trojica se znamo već 12 godina, a sa drugom dvojicom 2 godine. Imamo dobru dinamiku. Dugo se poznajemo i svi smo prilično razumni i ne toliko vatreni tipovi. A opet, očito nismo baš bili stabilni. Jer to kada je Chris otišao, to se stvarno jedino može usporediti sa rastavom braka. Pa čak i tada nije bilo divlje nego smireno. Ali ima svega toga što si rekla. No stvarno nismo baš teški emotivci, zapravo smo više zatvoreni tipovi.

Jeste li bili u Muzeju prekinutih veza u Zagrebu? Što bi onaj bend koji ste bili dok je Chris svirao s vama ostavio tamo kao memento vaše veze?

Nismo bili. Šteta. Ostavili bi Chrisovu gitaru i bas pedalu.

Russell Leetch, Tom Smith

Koje stvari kao bend volite raditi zajedno? Koje ljubavi dijelite?

Curry i nogomet. Svi volimo fino jesti. I svi brijemo na nogomet. Iako ne navijaju svi kao ja za Arsenal, pa tu zna biti nekih napetosti. I volimo zajedno slušati glazbu i ići na koncerte. Što je, koliko znam, rijetkost za bendove. Volimo bend National. Imamo stereo u svlačionici i to nam je neki ritual. Zadnje što nam se svima svidjelo je Elbow. Ali naravno da ima i situacija kada netko zabrije na neki bend poput Russela na švedski bend Studio, a mi ostali mislimo da je to sranje.

Ovo je vaš peti posjet Zagrebu. Što volite u Zagrebu i u Hrvatskoj?

Ljude. Željeli smo doći ovdje. Nije da nam menadžment stavi Zagreb kao destinaciju na tour listu. Prošle godine smo svirali na InMusicu i bilo je genijalno pa smo htjeli tijekom turneje za novu ploču odraditi i jednu klupsku svirku ovdje.

Pročitala sam negdje da voliš seriju "True Detective". Jesi li si mračan poput Rusta Cohlea?

Nisam tako mračan. A i on tamo negdje na kraju zadnje epizode kaže da misli da svjetlo pobjeđuje. Moramo to vjerovati. Upališ vijesti i stvarno je teško reći da svjetlo pobjeđuje. Ali u to moramo vjerovati.

Što ti voliš, a da nisi nikada javno priznao? Voliš li još nešto što nije mračno osim nogometa?

Plivanje i sljezove kolačiće (marshmallows).


Related articles

Buro 24/7 Selection

više