Traži

Objavljene nominacije za nagradu Grammy 2016.

Objavljene nominacije za nagradu Grammy 2016.

Tko će kući ponijeti kipić zlatnog gramofona?


Fotografija: buro247.ru

Doznajemo koja su imena u utrci za najprestižniju glazbenu nagradu koju dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umjetnost i znanost – Grammy

Glazbena nagrada Grammy utemeljena je još 1958. godine i otad je doživjela brojne promjene; mijenjali su se glazbeni žanrovi, a s njima i kategorije. Tako se danas nagrada dodjeljuje u 83 kategorije u 30 različitih glazbenih žanrova, ipak, četiri najvažnije kategorije ostale su gotovo iste onima prije 57 godina, a to su: pjesma godine, album godine, najbolji novi glazbenik i ploča godine.

Među imenima s najviše nominacija ističe se Kendrick Lamar s čak 11 nominacija, zatim američka miljenica i rekorderka po broju prodanih ploča, Taylor Swift, čije se ime ponavlja u sedam različitih kategorija, a isto toliko broji i The Weeknd.

Za pjesmu godine natječu se Kendrick Lamar sa singlom "Alright", Taylor Swift s hitom "Blank Space", Little Big Town s "Girl Crush", Wiz Khalifa i Charlie Puth sa singlom "See You Again" i Ed Sheeran i njegov "Thinking Out Loud". 

U kategoriji za album godine u utrci su: Alabama Shakes s albumom "Sound & Color", Kendrick Lamar i njegov "To Pimp A Butterfly", Chris Stapleton s "Travelerom", Taylor Swift i sa svojim "1989" i The Weeknd s albumom "Beauty Behind The Madness".

Ploču godine snimio je netko od navedenih: D'Angelo and the Vanguard s "Really Love", Mark Ronson feat. Bruno Mars i "Uptown Funk", Ed Sheeran i odličan "Thinking Out Loud", Taylor Swift i "Blank Space" te The Weeknd s "Can't Feel My Face".

Među najzanimljivijim novim glazbenicima svoje mjesto pronašli su Courtney Barnett, James Bay, Sam Hunt, Tori Kelly i Meghan Trainor.

U ostalim kategorijama za zlatni gramofon borit će se Bob Dylan, The Chemical Brothers, Jamie хх, Skrillex i Diplo, Jeremih, Miguel, Drake i brojni drugi, a iako je najiščekivaniji album godine, Adelin "25" izašao prije manje od mjesec dana, ipak se neće naći u utrci za Grammyja 2016. godine, ali 2017. za Adele je sigurno pobjednička godina. Pričekajmo i službenu dodjelu nagrada koja će se održati 15. veljače sljedeće godine kada ćemo doznati imena pobjednika.

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor