Search

Održivost kao glavni uvjet nastavka glazbenih karijera, prvi veliki korak napravili Coldplay

Održivost kao glavni uvjet nastavka glazbenih karijera, prvi veliki korak napravili Coldplay

Zelene turneje

Tekst: L.L.


Image: Getty Images

Iako je britanski bend Coldplay predvođen Chrisom Martinom nedavno izdao svoj novi album "Everyday Life", fanovima su vrlo jasno poručili kako su odlučili uzeti predah od turneja. Razlog je i više nego zanimljiv. Naime, članovi popularnog benda izjavili su kako s ovim albumom neće ići na turneju već će uzeti pauzu na godinu ili dvije kako bi napravili plan kojim će turneje održavati na održiviji način te tako da imaju veći ekološki utjecaj na zajednicu.

Ipak, album su najavili koncertima u Ammanu u Jordanu gdje su uz izlazak i zalazak sunca odlučili predstaviti nekoliko pjesama s novog albuma. Koncerte su fanovi diljem svijeta mogli pratiti putem YouTube kanala, a jučer su odradili i manji koncert u Prirodoslovnom muzeju u Londonu. Važno je spomenuti i kako je sav prihod od londonskog koncerta otišao u zakladu Client Earth neprofitne udruge.

Održivost kao glavni uvjet nastavka glazbenih karijera, prvi veliki korak napravili Coldplay (фото 1)

Nakon toga, napominju članovi benda, turneje naprosto ne dolaze u obzir sve dok ne pronađu rješenje koje će im pomoći održavanje koncerata na ekološki prihvatljiviji način. U jednom su intervjuu izjavili kako bi voljeli da se na njihovim koncertima koristi isključivo solarna energija te kako bi fanovima voljeli poručiti da jednokratnoj plastici na njihovim koncertima naprosto više neće biti mjesta. Na sve to natjerala ih je spoznaja kako se festivali i veliki stadioni nakon održavanja koncerata dovode do stanja neprepoznatljivosti upravo zbog velikih količina smeća koje ostaju po završetku istih. Osim toga, prijevoz kamionima i avionima kako samih članova benda, tako i čitave opreme te svega što je potrebno za nastup, također ne ide u prilog očuvanju okoliša.

Iako je u pitanju velik novac, za usporedbu, na turnejama 2016. i 2017. godine zaradili su više od pola milijarde američkih dolara, ekipa iz benda Coldplay, čini se, svega se toga odlučila odreći upravo zbog spoznaje da je ekološko stanje planete u zbilja kriznoj situaciji. Tako je Chris Martin izjavio kako želi da njihove buduće turneje imaju pozitivan utjecaj na sve i svakoga.

Bend Coldplay i Chris Martin nisu jedini koje je osviještenost dovela do ovakvih drastičnih poteza. Mlada glazbenica Billie Eilish također je najavila kako svoje turneje planira učiniti što zelenijima, a prvi korak prema tome mogla bi biti zabrana plastičnih slamčica, poticanje posjetitelja da na koncert donose ponovno iskoristivu ambalažu za piće, a u sklopu turneja organizirat će i radionice "Billie Eilish Eco-Village" u sklopu kojih će fanove poticati na održiviji način života.

Održivost kao glavni uvjet nastavka glazbenih karijera, prvi veliki korak napravili Coldplay (фото 2)

Engleski bend The 1975 u sklopu svoje turneje najavio je pak kako će za svaku prodanu kartu posaditi jedno drvo, a prestali su proizvoditi i bendovske majice te će svoje CD primjerke i one na vinilu pakirati u ekološki prihvatljivija pakiranja. Glazbeni je svijet, čini se, ili zbilja shvatio prave vrijednosti ili tek uvidio kako je trend održivosti fanovima iznimno privlačan pa su naprosto uskočili na vlak i priključili se onome što trenutno prolazi. U svakom slučaju, vrijeme će pokazati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više