Search

Ova godina je donijela tri nova glazbena žanra koja trebate znati. Otkrijte koji su!

Ova godina je donijela tri nova glazbena žanra koja trebate znati. Otkrijte koji su!

Tekst: BURO.


Prošla godina nam je uskratila mnogo stvari, ali ako ništa drugo mora se priznati da je na glazbenom planu donijela procvat. Mnogi autori su se zbog karantene zatvorili u svoje studije i predano radili, izlazili s gotovim albumima brže od planiranog, neki i s po dva, neki su postali glazbenici, a da to prije 2020. nisu bili, a ovakvo čudno stanje stvari je donijelo još neke novine. Nove žanrove! Odavno nije sve pop, rock, electro, i žanrova i podžanrova ima mnogo, ali od ove godine imamo i neke sasvim nove nazive. Mnoge ste već čuli samo niste znali da se tako zovu. Vrijeme je da otkrijemo što spada u asmr pop, etheral muziku i hyperpop. Spremni?

etheral

Grimes je nešto najbliže spoju šumske vile, vanzemaljke i žene koji je moguće pronaći u stvarnom životu i bilo je samo pitanje trenutka kada će kao takva uspostaviti svoj poseban muzički žanr koji u potpunosti odgovara njenom vibeu. Još 2019. godine Grimes je pokrenula peticiju da Spotify prepozna “ethereal” kao poseban žanr. Platforma je razmišljala o tome neko vrijeme i konačno su se oglasili i to s pristankom. Grimes je u svom stilu izjavila da je u potpunosti zaboravila na to, da joj je “skliznulo s pameti da je ikada protestirala s ovim povodom”. Ipak, zaboravila stvarno ili ne, uspjela je u namjeri da eteralna muzika bude prepoznata, a u taj proces se upustila zbog osobnog iskustva i komentara zbog kojih je često bila odbijena. Komentari su se bazirali na tome da je njenu muziku teško definirati i da je nekako najviše od svega atmosferična. Upravo ta riječ je ono što i opisuje njenu muziku najbolje, i ne treba biti ništa drugo van toga. “Kada pomislim na umjetnice kao što su Björk, Kate Bush, FKA Twigs, Eartheater, Yeule, Rosalía, osjećam da na sve nas dosta utječe fantazija i znanstvena fantastika. Često same i pišemo i produciramo svoju muziku, nerijetko i režiramo svoje spotove i pravimo vizuale”. U tom pogledu i jest istina da je svijet svake od ovih autorica sasvim jedinstvena cjelina u kojoj prije svega vlada fantastična atmosfera, čudni zvukovi i vanzemaljska obličja i da se sve to nekako i moralo nazvati. Etheral.

hyperpop

Najizvorniji produkt iz ere karantene. Mnogo vremena provedenog kod kuće, velika umreženost, TikTok, pop, i programi za kreiranje i aranžiranje muzike, su sve to bili neophodni čimbenici u kojima se bedroom pop, muzika stvarana kod kuće upgradeala na viši nivo i postala hyperpop. Nekada je to ispeglana muzika iz tinejdžerske sobe, nekada je muzika iz studija koja je namjerno trash. Ova muzika kombinira mnogo stilističkih elemenata od bubblegum popa, Eurohousea do hip hopa, trancea, J-popa i K-popa, emo, pa čak i nu-metal. Lizza Szabo, jedna od urednica Spotifya je rekla kako je od male zajednice hyperpop postao velika stvar gotovo preko noći i sada se može opisati kao “pop u svojoj suštini, s elementima EDM-a, nekada trapa. Ovo je maksimalistički žanr, s dosta synth zvuka, nadrealnog korištenja Auto-Tunea, i prilično je eksperimentalan”. U skladu s tim, hyperpop umjetnici koriste digitalne intervencije i poigravaju se s internet kulturom ne bi li istraživali nove identitete koji izmiču fizičkom svijetu i tjelesnim granicama. Zamagljujući granice između čovjeka i mašine, i pjesme i autori imaju neobična imena koja pišu malim slovima po uzoru na poruke, ili u kombinaciji malih i velikih kao što se piše program, dok su vizuali rađeni kao "loši" 3D renderi i podsjećaju na eru MySpacea i Windowsa 95.

asmr pop

Otkad se Billie Eilish pojavila na sceni svi su znali da smo dobili novo muzičko čudo. To čudo je svoju vrijednost potvrdilo sjajnim glazbenim brojevima i mnogobrojnim osvojenim Grammy nagradama, ali je njen utjecaj na muziku bio mnogostruko veći. Znamo svi za one neke pjesme koje nas jednostavno opčine kuckanjem, pucketanjem, šaputanjem i ne znamo ni sami zašto ali definitivno ostavljaju neki omamljujuć i zavodljiv utisak. Sve ono što često čujemo u pjesmama Billie Eilish čuje se često i u ASMR videima koji imaju milijunske preglede i mnogima pružaju zadovoljstvo ali i olakšanje od stresa, nesanice, anksioznosti. Možda je neke 2010. biti fan ASMR-a zvučalo jezivo i čudno, ali je danas apsolutni mainstream. I to toliki da je senzacija koja se koristi ušla i u umjetnost i stekla popularnost i u video radovima umjetnika, i na filmu, u serijama, ali i u muzici, gdje zahvaljujući Billie, možemo mapirati mnoge druge koji, prije i poslije nje, koriste ASMR elemente u svojoj muzici. Tako sada znamo da postoji jedna sasvim nova potkategorija popa- ASMR pop i da zvuči nevjerojatno ugodno.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više