Search

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Europe!

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Europe!

Tekst: BURO.


Pitanje hoće li biti festivala ove godine je gotovo svakome na umu. Oni koji su ozbiljni fanovi glazbenih događanja na otvorenom i sjajne muzike uživo, znaju da je prošlu godinu i otkazivanje festivala jedno za drugim bilo teško podnijeti. Oni koji su nešto manji fanovi, u međuvremenu su, poslije godinu dana ničega, postali fanovi svega što podrazumijeva bježanje iz jednolične svakodnevice. Festivali su nam svima postali ona predivna, šarena, razigrana utočišta u koja možemo pobjeći od svega i prilika da isplešemo nagomilani stres, paniku i sve ostalo što smo osjećali. S druge strane, dobar su pokazatelj da se stvari malo po malo dovode u normalu. Što god to značilo.

Neki festivalski giganti su se i ove godine odlučili za pauzu pa je tako Glastonbury umjesto live eventa zakazao virtualne koncerte gdje će nastupati Coldplay, Jorja Smith, Idles, Haim (karte možete pogledati ovdje), Primavera je u potpunosti otkazana, kao i Coachella koja se službeno pomiče za 2022. godinu. No, srećom, postoje i oni koji jedan po jedan objavljuju radosne vijesti i zakazuju svoje ovogodišnje termine. 

S obzirom na situaciju koja je još uvijek daleko od dobre, a kamoli idealne, sve je podložno promjeni, a sve će se i događati pod određenim regulativama i sigurnosnim mjerama. Izdvajamo one koji su za sada potvrđeni i koje držimo na radaru i u kalendarima. 

exit

8-11. srpanj

Novi Sad, Srbija

Nastupaju:David Guetta, Nina Kraviz, Eric Prydz, Solomun, Boris Brejcha, Laibach

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Europe! (фото 1)

Legendarni regionalni festival, koji slovi i kao jedan od najboljih u Europi, će kako stvari stoje proslaviti svoj 20. rođendan. S godinom dana zakašnjenja, ali nije da je itko previše sitničav. Festival se vraća na Petrovaradinsku tvrđavu i na preko 40 bina i zona, raspoređenih širom festivalskog prostora. Trenutno su potvrđeni neki izvođači, a ostali će biti tijekom narednih tjedana. Sve informacije i promjene pratite ovdje.

bonaroo

2-5.rujan

Manchester, SAD

Nastupaju: Lizzo, Tame Impala, Lana del Rey, Foo Fighters

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Europe! (фото 2)

Što reći o ovom festivalu osim onoga što i sami vidimo iz lineup-a? A to je da će proslava 20. rođendana ovog festivala biti maestralna i spektakularna i sve ostale najgrandioznije riječi kojih se možemo sjetiti. I da, naravno da je na wish listi visoko visoko. Iako ćemo o Bonarroou, najvjerojatnije, moći samo maštati, tko zna kako će se poklopiti zvijezde. Možda večer provedemo uz Lizzo i Tame Impalu. Rajski!

tomorrowland

Vikend 1: 27, 28 i 29. kolovoz ;Vikend 2: 3,4 i 5.rujan

Boom, Belgija

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Europe! (фото 3)

Jedan od festivalskih giganata koji nije pomaknut za narednu godinu je Tomorrowland. Poznat po svojim nevjerojatnim binama i fantastičnim specijalnim i ostalim efektima, ali i uvijek maestralnom lineupu, ovaj belgijski festival privlači opravdano mnogo pažnje, a s pauzom od godinu dana, očekujemo da ove godine sve bude duplo! Zapravo, već i jest pošto je i festival dupli i trajat će dva vikenda. Ništa manje ne očekujemo ni od programa.

sziget

4-11. kolovoz

Budimpešta, Mađarska

Nije potvrđeno

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Europe! (фото 4)

Legenda nad legendama u regiji i znamo da ljeto ne počinje ako barem netko ne pokrene temu Szigeta i hoće li se ove godine ići. Kultni festival i jedan od najbližih na koje odlazimo ili o kojem maštamo kada poželimo putovanja i muziku, a nemamo vremena ići predaleko. Iako situacija u Mađarskoj nije genijalna i sve je sklono promjeni, za sada se očekuje da Sziget ugleda ovogodišnju realizaciju i okupi svijet. Iz istih razloga finalna lista izvođača nije potvrđena, ali organizatori kažu da će biti u predstojećim tjednima.

lovefest

5-7. kolovoz

Vrnjačka Banja, Srbija

Nastupaju: Apollonia, Jamie Jones, Loco Dice, Call Super

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Europe! (фото 5)

Lovefest je poprilično mlad festival ali onaj za koji smo se vremenom dosta vezali i pored EXIT-a, kada pomislimo na festivalsko ljeto, i ovaj festival u Vrnjačkoj Banji zauzima važno mjesto. Ove godine se kockice malo po malo vraćaju na svoje mjesto, i radosna vijest za sve ljubitelje festivala je da je i Lovefest potvrdio svoje održavanje. Tako da, prvi vikend u kolovozu znate za što rezervirate.

madcool

7-10. srpanj

Madrid, Španjolska

Placebo, Cardi B, Killers, Kings of Leon, Glass Animals, Faith No More, Black Pumas, alt-J

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Europe! (фото 6)

Ako kada kažete "festival" zamislite sunce, ljetnu lakoću, sve moguće žanrove, i mnogo mnogo druženja s ljudima sa svih meridijana, onda je Mad Cool definitivno za dodati na ovogodišnju putnu listu. Mad cool je pokrenut 2016. godine s idejom da ujedini ljubitelje raznih vrsta muzike. Održava se svake godine u Madridu, i povezuje pop, rock i indie performere, a ove godine je lineup zaista izvanvremenski dobar. Od Cardi B, preko Killersa i Faith No More, do bogova indie muzike Glass Animals, i alt-J. Cijene karata se kreću od 80 do 200 eura, a sve informacije i izmjene se redovno updajtaju na njihovom sajtu.

ion

8-15. rujan

Dhërmi, Albanija

Nastupaju:A-Future, Tijana T, Nicolas Lutz, Krankbrother, Floating Points

Ovi festivali se (kako stvari trenutno stoje) vraćaju na scene širom Europe! (фото 7)

ION 2021 je kako sami kažu, malo drugačiji muzički događaj, gdje je iskustvo odlaska na more i odmora spojeno s festivalskom atmosferom. Ove godine njihov koncept je baziran na tri osnovna principa: povezivanje underground zajednice, istraživanje i pomicanje granica, podržavanje održivosti i razmišljanje u tom pravcu. Ovaj festival traje tjedan dana i daje mogućnost pažljivo kuriranoj listi autora prostor da dišu, eksperimentiraju i razvijaju svoj zvuk, zajedno s publikom i to na osam pozornica. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više