Search

Po čemu ćemo pamtiti Leonarda Cohena?

Po čemu ćemo pamtiti Leonarda Cohena?

Odlazak velikog glazbenika

Tekst: Ema Glavina


Image: Facebook i Wikipedia

Leonard Cohen bio je jedan od najznačajnijih glazbenika našeg vremena, a njegovim su se pjesmama divili obožavatelji diljem svijeta

Godina 2016. se još jednom pokazala kao nemilosrdna. Nakon Davida Bowieja i Princea, napustio nas je i Leonard Cohen. Legendarni kanadski glazbenik je preminuo u 82. godini života, a u nasljeđe nam je ostavio cijeli niz glazbenih i literarnih remek-djela. Iako je bio najpoznatiji po svojim pjesmama, manje je poznato da je bio nagrađivan i za svoje zbirke poezije, novele i mjuzikle, a glazbom se počeo baviti tek iza svoje tridesete godine. Snimio je 14 studijskih albuma, od koji je posljednji ("You Want It Darker") izašao prije nepunih mjesec dana. Baš kao što je David Bowie svoj posljednji album ispisao stihovima koji simboliziraju kraj života, tako je i Leonard Cohen na sprovodu svoje bivše partnerice, Marianne Ihlen, nedvosmisleno kazao kako zna da će joj se uskoro pridružiti. Upravo je njoj namijenjena i jedna od njegovih najpoznatijih pjesama "So Long Marianne". Njegov glazbeni opus obilježile su romanse sa ženama, a kultna pjesma "Chelsea Hotel No.2" navodno govori o njegovoj kratkoj avanturi s legendarnom pjevačicom Janis Joplin.

Po čemu ćemo pamtiti Leonarda Cohena? (фото 1)
Osim o ljubavi, u svojim je pjesmama progovarao i o temama kao što su politika, rat, ali i religija, koja je u njegovom životu zauzimala posebno mjesto. Rođen je u uglednoj židovskoj obitelji, a iako je poznato da je proučavao budizam i živio na Tibetu, nikada se nije odrekao judaizma. Njegova vjerojatno najpoznatija, a svakako najobrađivanija pjesma jest  "Hallelujah" koja je upravo religijske tematike. Sam je za sebe uvijek govorio kako je tek pjesnik, a kao pjevač bi jedva mogao proći. Iako vokalno nije pripadao vrhu glazbene scene, za njegovu je karijeru to manje bitno. Ono što je kod Cohena najvrijednije jest emocija koju je tako vješto prenosio u svojim pomno napisanim stihovima koji su se obraćali milijunima.

Veličinu njegovih pjesama prepoznali su Jeff Buckley, U2, Aretha Franklin i Elton John, koji su ih redom interpretirali na svoj način. Zanimljivo je spomenuti da je Cohen imao veliki utjecaj i na značajne hrvatske glazbenike. Arsen Dedić, Ibrica Jusić i Johnny Štulić su redom obrađivali i/li prevodili njegove slavne pjesme i na sebi svojstven način ih prezentirali publici. Njegovi su koncerti bili sušta suprotnost suvremenim spektaklima koji nam se nude. Umjesto toga, Cohen je svirao publici koja ne skandira i vrišti, već u tišini emotivno proživljava njegovu glazbu. Jedan od najljepših i najtočnijih posljednjih pozdrava Cohenu je uputio glumac Russell Crowe koji je napisao: "Dragi Leonarde Cohenu, hvala ti za sve tihe noći, refleksije, perspektive, podsmijehe i istinu".

Related articles

Buro 24/7 Selection

više