Search

Pocket palma: Džepna doza zvuka 80-ih i opuštene ljetne energije

Pocket palma: Džepna doza zvuka 80-ih i opuštene ljetne energije

Ako još uvijek niste čuli za “godišnji” i Pocket palmu, povratak sunčanih i vrućih dana definitivno je pravo vrijeme za otkrivanje ovog novog benda na domaćoj glazbenoj sceni.

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Benjamin Strike

Anja i Luka mladi su glazbenici koji iza sebe već imaju jedan sjajno odrađen projekt, a prije početka ljeta, bacilli su se na kreiranje novog - laganijeg, opuštenijeg, pomalo sanjivog, onako pravog ljetnog. Njihov novi projekt zove se Pocket palma, a "godišnji" je stvar s kojom su ljubiteljima dobre glazbe predstavili album. Riječ je o jednoj od onih stvari koja je obavezan dio svake ljetne playliste, za tulum i opuštanje kod kuće, sasvim je nebitno. Također, upravo nas je taj glazbeni broj inspirirao da kontaktiramo Anju i Luku, dvojac iza Pocket palma projekta i saznamo kako je bend nastao, što ovaj osebujni dvojac misli o domaćoj sceni, zašto neke od usporedbi s domaćim bendovima smatraju smiješnima i koji su njihovi planovi za budućnost.

"Pocket palma je džepna doza ljetne energije koju donosi naša glazba"

Svoj stil opisali su kao laganu i sanjivu glazbu inspiriranu synthwaveom, onu koja stilom podsjeća na nešto što smo već čuli, nešto što ima lagani prizvuk 80-ih, ali s dozom novih iznenađenja. "Inspiraciju crpimo iz različitih stilova tako da je teško jednom riječju opisati to što radimo", rekli su nam. I upravo je to ono što ih čini drugačijima, originalnima i tako "slušljivima".

"Pocket palma zapravo je novi projekt Side Projecta. Nastao je sasvim slučajno početkom godine, a ideja o tom retro projektu razvijala se posljednjih nekoliko godina, ali nikad se nismo ozbiljno toga uhvatili. Većinu 2018. smo proveli odvojeni pa u jednom trenutku više nismo znali kako zajedno raditi glazbu za Side Project i svatko od nas je krenuo u nekom svom smjeru. Jednostavno nismo bili inspirirani za bilo kakav novi Side Project materijal. Usred jednog druženja spontano smo odlučili prevesti jednu od pjesama na hrvatski i vidjeti što će biti s tim. Fora nam je zvučalo pa smo vrlo brzo uspjeli napraviti dovoljno pjesama. Ukratko, Pocket palma je džepna doza ljetne energije koju donosi naša glazba”, započeli su Anja i Luka priču o svom novom projektu.

Pocket palma: Džepna doza zvuka 80-ih i opuštene ljetne energije (фото 1)

Kako smo se i sami ponajprije zaljubili u "godišnji", a zatim i u ostatak albuma, pitali smo Anju i Luku je li i ostatak publike reagirao s jednakom dozom oduševljenja ili je ipak pala i pokoja kritika. Oni su nam odmah priznali kako su iznimno zadovoljni i zahvalni svojim slušateljima na pohvalama, a kako su sve kritike koje su primili zapravo konstruktivne te im je drago kad stigne ponešto od svake strane. Kako su do sada, u sklopu Side Projecta, prvog benda koji su formirali u istom sastavu, stvarali nešto mračniju elektronsku glazbu, priznaju, od Pocket palme prvotno nisu znali što očekivati i kakve će reakcije slušatelja biti. No, dobra glazba uvijek nalazi svoju publiku, a njihov retro ritam definitivno je pronašao put do onih koji isti znaju cijeniti.

"Glazba za 'godišnji' nastala je još u proljeće 2018. i imala je tekst na engleskom koji je govorio o odlasku na more, van grada i ljetnoj ljubavi pa smo početkom 2019. odlučili o tome pisati i na hrvatskom. Do sad smo uvijek radili mračniju glazbu i htjeli smo malo okrenuti stvari i pokušati napraviti nešto lakše, nešto opuštenije. Zato smo i htjeli izbaciti sve prije ljeta da bi ljudi mogli uživati u glazbi na moru. 'Godišnji' smo odabrali za najavnu stvar albuma čisto zato što je u njoj sažeto sve što smo ovim albumom htjeli izbaciti iz sebe. Nostalgija, opuštenost, ali i misterija. Naravno, refren nam se činio najviše catchy među svim pjesmama pa smo odlučili da bi bilo najbolje da bude single."

 

 

Kako su čvrsto odlučili da će s albumom izaći prije ljeta, to je zahtijevalo iznimno puno rada, no sav se taj trud na kraju itekako isplatio. Ipak, uspjeli su, izbacili album i publici dali upravo ono što je i bio prvotni plan - glazbu idealnu za izležavanje na plaži ili u dvorištu iza kuće, ovisno kako zamišljate idealni godišnji odmor. Stvari s ovog albuma odvest će vas u neki drugi svijet, natjerati da mrdate bokovima ili barem nožnim prstima i, u isto vrijeme, ispuniti vas nekom neobičnom nostalgijom. I to je sve što vam ovog ljeta zapravo treba

"Dovoljno dobro se poznajemo da čak i kad svatko radi svoje, uspijemo se naći negdje na pola puta"

Zanimalo nas je kako bend funkcionira, tko piše stihove, a tko stvara glazbu, kako se dvojac nadopunjuje. Otkrili su nam kako za razliku od stvaranja glazbe za Side Project, oboje rade sve, zasebno, pa zatim spajaju dijelove i završavaju zajednički. "Dovoljno dobro se poznajemo da čak i kad svatko radi svoje, uspijemo se naći negdje na pola puta", dodaje Anja. Načuli smo i kako ih se često uspoređuje s trenutno superpopularnim đakovačkim bendom Svemirko, upravo zbog retro zvuka koji njeguju i činjenice da stvaraju nešto što je starijim generacijama već poznato, mlađima potpuno novo, a svima zajedno onda apsolutno primamljivo. "Svemirko je jedina dobra usporedba trenutno. Mislimo da imamo dosta sličnu vibru, samo što smo mi ipak malo više elektronski nastrojeni. Generalno nam nikakve usporedbe ne smetaju, pogotovo ako se radi o izvođačima koje cijenimo i volimo, ali nekad te usporedbe nemaju veze s vezom pa nam samo bude smiješno", objasnio je dvojac.


Ako smo vas već i prije kraja ovog intervjua uspjeli nagovoriti da pustite ljetni album Pocket palme, onda vas zasigurno zanima i koji su to bendovi glavni izvor inspiracije Anji i Luki te što planiraju dalje, je li plan nastaviti živjeti na staroj slavi koju su stvorili Side Projectom i Pocket palminim "godišnjim" ili su se već bacilli na nešto novo, pripremaju li još jedan zaokret u karijeri ili će se sa svojim plesnim pokretima nastaviti u istom smjeru. Od bendova koje osobno vole i koji ih inspiriraju posebno su istaknuli pripadnike synthwave pokreta kao što su The Midnight, Wice i Carpenter Brut, vole i nešto post punka, a na njihovim se playlistama gotovo uvijek nalaze i klasici put Simple Mindsa, Bauhausa i ostale ekipe iz 80-ih. Od izvođača iz regije spomenuli su Buč Kesidi te melankolični Bitipatibi. Na pitanje planiraju li u budućnosti nastaviti u istom stilu, odgovorili su pak pomalo tajnovito.

"Teško je reći što planiramo jer, čak i kad planiramo, tih planova se na kraju ne držimo. Zasad idemo dalje u sličnom stilu, ali ne možemo reći da se to kroz par mjeseci neće promijeniti. Nemamo neke konkretne planove što se tiče glazbe jer smo konstantno inspirirani jako različitim stvarima pa je teško reći u kojem smjeru ćemo odlučiti ići. Trenutno smo fokusirani na neki retro zvuk osamdesetih, međutim i same osamdesete su donijele jako puno toga, tako da tu ima stvarno puno prostora za eksperimentiranje. Uvijek smo okruženi baš poprilično raznovrsnim stvarima i stvarno glazbu stvaramo baš kako nam dođe", rekli su nam. A njihov osobni favorit za sva vremena? "Ovo je zauvijek najteže pitanje", simpatično je zaključio razgovor duo Pocket palma.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više