Search

Posljednji slučaj plagiranja: Je li Gaga ukrala pjesmu \"Shallow\"?

Posljednji slučaj plagiranja: Je li Gaga ukrala pjesmu "Shallow"?

Oko cijele kontroverze su se izjasnili i iz tima popularne pjevačice

Tekst: F.Š.


Image: Instagram,
Arhiva

Plagiranje u glazbenoj industriji nije nova pojava. Svako toliko na površinu izbije novi slučaj, kao što je onaj nedavni s pjevačicom Beyoncé i pjesmom "Spirit". Naime, popularna stranica koja se bavi razotkrivanjem plagijata, Diet Prada, na svojem je profilu, uz prizore iz spota za pjesmu "Spirit" pustila još jedan video spot, onaj za pjesmu "La Maison Noir: The Gift and The Curse" afričkog glazbenika Petita Noira te tako razotkrila popularnu pjevačicu budući da je riječ o gotovo istim kadrovima.

Posljednji slučaj plagiranja: Je li Gaga ukrala pjesmu "Shallow"? (фото 1)

Prošlog se mjeseca još jedna popularna pjevačica, Katy Perry, suočila s optužbama za plagiranje te je bankovni račun posljedičn morala umanjiti za 2,8 milijuna dolara. Snimila je niz od šest pjesama na osnovu jedne pjesme poznatog repera Flamea, pod nazivom "Joyful Noise". Posljednja u nizu je i Lady Gaga koja je optužena za plagiranje njezina mega uspješnog hita "Shallow" iz još uspješnijeg filma "A Star Is Born" kojeg izvodi u duetu s glumcem Bradleyjem Cooperom.

Gaga je, navodno, plagirala rad pjevača i spisatelja, Stevea Ronsena, odnosno njegovu pjesmu "Almost", a pjevač tvrdi da se s njim slažu i poznati muzikolozi koji su potvrdili kako postoji značajna sličnost u tempu, melodiji i ritmičnosti između ove dvije pjesme. Pjesma "Almost" je prije ovog slučaja imala svega tristotinjak pregleda, a sada joj je popularnost očekivano narasla. Oko cijele kontroverze su se oglasili i iz Gaginog tima koji su ovaj potez nazvali "sramotnim".

"Gospodin Ronsen i njegov odvjetnik pokušavaju zaraditi lak novac na leđima uspješnog umjetnika. To je sramotno i pogrešno. Ako Ronsenov odvjetnik nastavi s ovim slučajem, Lady Gaga će se žestoko boriti protiv njih i sasvim sigurno pobijediti", rekao je Gagin odvjetnik, Orin Snyder.

Ovo nije prvi put da je Gaga optužena za kršenje autorskih prava. Godine 2016. bezuspješno ju je tužila francuska umjetnica Orlan zbog navodne krađe njezinih vizuala koje je iskoristila u videospotu za svoju pjesmu "Born this way", a na kraju izgubila i morala isplatiti 18,000 dolara pjevačici zbog lažnih optužbi.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više