Search

Sjajna Dee Dee Bridgewater oduševila Zagreb

Sjajna Dee Dee Bridgewater oduševila Zagreb

Nastup jazz dive u dvorani Vatroslav Lisinski

BURO.


Image: PR

Dee Dee Bridgewater trebala je u Zagrebu nastupiti prije 4 godine, no tom se nastupu prepriječila vulkanska prašina s Islanda

Ova je umjetnica, višestruka dobitnica Grammyja, napokon ovog vikenda prvi put nastupila u Zagrebu i priredila sjajan show. Oni koji su uživali u gotovo dvosatnom nastupu iznimno šarmantne, duhovite, energične žene i najbitnije - iznimne vokalistice - večer provedenu s Dee Dee u Lisinskom dugo će čuvati kao nešto posebno. Ona nije jedan od onih filmova koji se zaboravlja čim prođe odjavna špica. Nikako, ovaj se koncert pamti. Dee Dee je "palila" publiku cijelo vrijeme da bi je na kraju, na bisu, i podigla na noge, kako bi svi zajedno večer zaključili protestnom, antiratnom pjesmom s kraja 60-ih "Compared to What", pritom komentirajući da su tada protestirali jer su mogli.

Sjajna Dee Dee Bridgewater oduševila Zagreb (фото 1)
O kakvoj je umjetnici riječ možda najbolje govori gesta s početka koncerta kada je publiku zamolila da šutnjom odaju počast njoj bitnom Jimmyju Scottu, još jednom velikom jazz umjetniku koji je preminuo prije nekoliko dana. Potom je nepodnošljivo lako, kako to valjda uspijeva samo najvećima, "(ot)plovila" po svojim pločama i onima koji je nadahnjuju dotičući se i Eleanore Fagan, odnosno Billie Holiday, kojoj je u čast snimila album "Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie with Love From Dee Dee Bridgewater", zatim Abbey Lincoln, Stevieja Wondera, albuma "Red Earth", "Love and Peace...".

Sjajna Dee Dee Bridgewater oduševila Zagreb (фото 2)

Nastupila je u pratnji mladih jakih snaga, stalnog sastava trubača, skladatelja i aranžera Thea Crokera, glazbenika koji je nedavno objavio novi studijski album "AfroPhysicist", a u ulozi producenta (zajedno s Theom) našla se upravo Dee Dee. Bili su tu još i saksofonist Irwin Hall, klavijaturist Michael King, basist Eric Wheeler i bubnjar Kassa Overall. U koncertu za pamćenje, uživale su i naše umjetnice Josipa Lisac, Nina Badrić, Amira Medunjanin... te mnoge druge osobe iz javnog života. Na kraju možemo samo zaključiti: kakva žena, energija, glas.

Ovim je koncertom završio proljetni dio jubilarnog 10. Vip Zagreb Jazz Festivala. Čast je najaviti da u jesenskom dijelu Festivala, 16. listopada u Zagreb stiže velikan Wayne Shorter!

Sjajna Dee Dee Bridgewater oduševila Zagreb (фото 3)

Sjajna Dee Dee Bridgewater oduševila Zagreb (фото 4)

Sjajna Dee Dee Bridgewater oduševila Zagreb (фото 5)

Sjajna Dee Dee Bridgewater oduševila Zagreb (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više