Search

Što očekivati od novog albuma Jay Z-ja?

Što očekivati od novog albuma Jay Z-ja?

Album o kojem se priča

Tekst: E.G.


Image: Wikipedia,
Arhiva

Još nas nekoliko dana dijeli od izlaska novog albuma Jay Z-ja - repera, producenta i showbizz mogula čiji poslovni model svi pokušavaju kopirati

Jay Z će se u posljednje vrijeme u medijima najviše spominjati kao otac najpoznatijih blizanaca na svijetu te pomalo ostati u sjeni svoje slavne supruge Beyoncé. Ipak, svi oni koji bilo što znaju o američkoj glazbenoj industriji su itekako svjesni onog što on (još uvijek) predstavlja. Nakon nebrojenih hvaljenih albuma, produkcijskih uspjeha i otkrivanja mladih talenata koji danas žare i pale svjetskom scenom, Jay Z je najavio objavljivanje novog albuma i podsjećanje publike na to zašto je njegovo ime još uvijek sinonim neupitne kvalitete.

Kad imate znanje i iskustvo kakvo ima on, onda je svaki vaš sljedeći potez pomno tempiran. Rap u SAD-u, ali i diljem svijeta, danas doživljava svojevrsnu renesansu, a reperi poput Kendricka Lamara neke nove klince uče o značaju ovog žanra. Veterani poput "De La Soul" i "A Tribe Called Quest" rade nove glazbene materijale i osvajaju nagrade, a čak je i Snoop Dogg nedavno objavio svoj novi samostalni album, "Neva Left". Retro vizuali, naziv albuma i pjesme koje evociraju duh devedesetih jasno pokazuju da reperi "starog kova" još uvijek imaju što za pokazati, i to putem reinterpretacije klasičnog rap zvuka.

Što očekivati od novog albuma Jay Z-ja? (фото 1)

Hoće li i Jay Z krenuti u tom smjeru na svom novom albumu "4:44"? Za početak, bitno je spomenuti kako Jay Z svoj PR ne prepušta potencijalu nostalgične mase na koji su se oslanjala gore spomenuta imena. Ne, on je svoj posao odlučio odraditi propisno te novi album "podmazati" viješću o promjeni imena, pa se on tako sada zove JAY-Z, umjesto Jay Z. Ovoj ćemo se minornoj promjeni svi slatko nasmijati, ali vjerojatno najslađe on sam, budući da je ponovno osigurao da se o njegovom imenu piše i raspravlja. Za slučaj da to nije dovoljno, objavljen je i teaser za album u kojem se pojavljuju, a tko drugi nego oskarovci Mahershala Ali i Lupita Nyong’o, dok u pozadini svira njegova nova pjesma, "Adnis".

Album će biti objavljen 30. lipnja, a bit će popraćen i kratkim filmom sa spomenutim glumcima. Što se tiče priče oko toga koliko će se ovaj album oslanjati na old school zvuk, možemo samo pretpostavljati. Međutim, Jay Z je nedavno preko svog Twitter profila nabrojao 90 repera koji su ga inspirirali i koje smatra uzorima, među kojima su se našli Tupac, NAS i The Notorious B.I.G., ali i Drake, Kanye West i Travis Scott, što bi moglo sugerirati da nas očekuje mješavina autentičnog rapa s ponekim komercijalnijim momentima.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više