Search

Tricky dolazi u Zagreb i Split

Tricky dolazi u Zagreb i Split

Sa svojim novim projektom Skilled Mechanics

Urednik: Tina Kovačiček


Image: PR

Adrian Thaws, poznatiji kao Tricky, vraća se u Hrvatsku na čak dva koncerta sa svojim novim projektom Skilled Mechanics. LAA ga dovodi na dva ekskluzivna klupska nastupa – u zagrebačkom klubu Močvara 3. i splitskom Judinom drvu 4. prosinca

Točno 20 godina nakon objave epohalnog debi albuma "Maxinquaye", izdanja koje je definiralo trip hop žanr i proslavilo bristolski zvuk diljem svijeta, Tricky predstavlja glazbu stvorenu otkako je postao stanovnik Berlina. Život ga je ovog proljeća odveo u kultnu prijestolnicu Europe gdje je odmah počeo raditi na glazbom projektu nazvanom Skilled Mechanics. SM je zamišljen kao glazbeni kolektiv bez granica, otvoren za različite kolaboracije, a trenutno ga, uz Trickyja, čine DJ Milo (suradnik još s kraja 80-ih iz vremena ekipe The Wild Bunch) i Luke Harris (bubnjar). Na njihovom prvom albumu glasovno su sudjelovali i glazbenici poput Oh Land, Francesce Belmonte, Ann Dao, Xdarea i sjajne kineske reperice Ivy艾菲.

Specifičnost novog materijala je i Trickyjevo preuzimanje glavnog vokala, što je praksa koju je uveo tek na svom posljednjem izdanju "Adrian Thaws" iz 2014. godine. Zasad neimenovani album sa Skilled Mechanicsima sadrži 13 pjesama, a najavio ga je fantastičan singl "Beijing To Berlin" na kojem je mikrofon podijelio s Ivy.

Na globalnoj glazbenoj sceni Tricky se pojavio 1995. debijem "Maxinquaye", prvim od njegovih jedanaest studijskih albuma. Nakon godina skupljanja staža kao suradnik Massive Attacka, dio The Wild Bunch ekipe i bristolske scene, ovo izdanje od njega je napravilo svjetsku zvijezdu, a trip hop učinilo uzbudljivim novim zvukom na sceni. Trickyjeva tadašnja suradnica Martina Topley Bird do danas je ostala vjerojatno najprepoznatljiviji vokal njegovih pjesama iako su surađivali na svega tri albuma. Općenito, Trickyjeva glazba bila je obilježena glavnim ženskim vokalima gotovo dva desetljeća, a kao suradnice pojavljivale su se Bjork, Neneh Cherry, PJ Harvey, Cindy Lauper, Costanza Francavilla, Nneka, Oh Land i mnoge druge. I lista muških glazbenika koji su prošli kroz Trickyjeve pjesme je impozantna, od DJ Muggsa iz Cypress Hilla, članova RHCP-a do Bobbyja Gillespieja iz Primal Screama.
Uz sva lutanja, uspone i padove, Adrian Thaws uspio je ostati jedan od najcjenjenijih i najinovativnijih glazbenika današnjice koji bez problema okreće novu stranicu u životu, a Skilled Mechanics projekt je njegovo novo veliko poglavlje.

Ulaznice za zagrebački koncert u prodaju kreću u četvrtak, 5. studenog, po cijeni od 140 kn. Na dan koncerta, 3. prosinca, za ulaz će trebati izdvojiti 160 kn. Broj ulaznica je limitiran.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više