Search

Upoznajte Curu i Dečka, glazbeno-ljubavni par čija muzika tjera na ples i zagrljaje

Upoznajte Curu i Dečka, glazbeno-ljubavni par čija muzika tjera na ples i zagrljaje

Tekst: Tina Lončar


Image: Ivan Čujić,
Tina Gavranić,
Andrea Kovač

Oni su klupko dobre energije. Rasadnik pozitivnih vibracija. Topli, nježni, veseli... Ona se smije dok pjeva, on pleše dok svira. Svoju glazbenu čaroliju, koja neodoljivo tjera na ples i zagrljaje, stvaraju od 2016. godine. Oni su Vanesa Petrac i Ivan Marojević Rojla, glazbeno-ljubavni par na sceni poznatiji kao, jednostavno, Cura i Dečko. Ako ih pokušate ugurati u ladicu nekog žanra, ne vjerujem da ćete uspjeti. Zato ne treba niti pokušavati. Bilo da ju Rojla prati na sintiću ili na gitari, Vanesin glas uvijek otapa i najledenije sante. Oni naprosto stvaraju muziku koju osjećaju i nesebično je dijele s onima koji žele slušati, a pritom posebno vole spontane improvizacije koje im omogućavaju kreiranje bez previše razmišljanja, snalaženje u trenutku i slobodu. Jednom su, u siječnju prošle godine, u svojoj dnevnoj sobi svirali 24 sata bez prestanka i kažu da bi voljeli to ponoviti negdje na ulici. Trenutno su u fazi priprema završnih materijala za snimanje u studiju, a zašto im držim fige da dobiju gažu na nadolazećem Adventu otkrijte u nastavku.

Upoznajte Curu i Dečka, glazbeno-ljubavni par čija muzika tjera na ples i zagrljaje (фото 1)

Tko su Cura i Dečko? Kako ste se spojili i, na koncu, uglazbili?

"Cura i Dečko" smo mi, Vanesa i Rojla - dvoje ratne djece koje su zaljubljeni jedno u drugo i u istraživanje života kroz glazbu. Nekad nas možete vidjeti u elektronskom/dance zanosu, a nekad nježno pletemo gitarom i glasom. Uvijek je zabavno, otvoreno, ranjivo i nezaboravno.

Glazba je oduvijek bila tu kao dio našeg odnosa, jer upoznali smo se na jednoj ethno probi preko dragog prijatelja. Osjetili smo povezanost kojoj nismo mogli odoljeti, ostalo se zove povijest! Cura i Dečko smo se nazvali na Valentinovo 2016. kad nam za svirku nisu dali da se zovemo Vanesa i ljuta šljokica. (smijeh)

Kako su uopće izgledali vaši glazbeni putevi prije Cure i Dečka? Gdje ste pjevali i svirali, brusili zanat?

Rojla: Ja sam krenuo svirati s osam godina, prvi instrument mi je bila gitara, nju i danas najviše sviram. Imao sam kojekakve bendove kao gitarist, pjevao sam i učio skladanje i aranžiranje. S 21 godinom napisao sam konceptualni album "The Chemtrails – Madness deep of Harold Sweep", osim svega što radim s Vanesom, na to sam najponosniji. A kad sam nju upoznao, u bendu Folk Fingers svirao sam tamburicu! Zajedno smo 2016. posjetili Cipar kao dio orkestra ethno glazbe koji je brojao 40 članova iz europskih i arapskih zemalja. To je bilo predivno iskustvo, prvi puta smo se osjetili dijelom svjetske scene glazbenika.

Vanesa: Ja sam od šeste godine na folkloru gdje su me pjevanju i plesu podučavali pedagozi iz ansambla "Lado". U dvadesetima sam pjevala u raznim ethno bendovima i zborovima (OSS Buševec, Vuge, Amarchord...). Važan dio karijere i mog puta učenja bili su improvizacijski koncerti sa "skupinom" NOMAD JAM na kojima sam otkrila važnost uloge majstora ceremonije i veliki užitak u toj ulozi. Autorske tekstove počela sam pisati tek 2017., dotad sam samo improvizirala u trenutku.

Upoznajte Curu i Dečka, glazbeno-ljubavni par čija muzika tjera na ples i zagrljaje (фото 2)

OK, čula sam da ste jednom nastupali 24 sata bez spavanja. Opišite nam malo to iskustvo. Kako se to uopće dogodi? I planirate li ga možda ponoviti?

Hahaha da, 24. siječnja 2020., od 16 sati do 16 sati, u svoj smo stan pozvali 24 glazbenika s nezavisne zagrebačke scene da nam pomognu izdržati, ali da - svirali smo i smišljali glazbu 24 sata bez spavanja. Naša draga publika pratila nas je i bodrila putem live streama koji su na naše YouTube i FB kanale broadcastala Education TV ekipa. Bilo je predivno svirati neograničeno. Osjećali smo kako smo djelom nečeg važnog, ali bilo je iscrpljujuće – za Curu taman pred zoru, nakon čega ju je izlazak Sunca razbudio, a za Dečka u 14 sati, pred sam kraj. Želimo to ponoviti svim srcem i uvijek smo u potrazi za dobrom ekipom koja bi nam pomogla realizirati to na javnom mjestu. Željeli bismo publici pružiti to iskustvo i uživo, zamišljamo ih kako slatko spavaju dok im analognim sintićima milujemo snove! Uh!

Ono što odlikuje vašu glazbu su improvizacije i to što se ne bojite istraživati. Je li ta improvizacija neki vaš način da, kroz glazbu, uživate u nepredvidljivosti koju donosi sloboda? Čini mi se da u svemu tome ima mnogo životne filozofije.

Pa da, često kažemo “Nema krivo”. Kada je namjera tu - svaki je pokušaj ili lekcija ili pravi tejk. Ne možemo vratiti trenutak i to što smo odsvirali, a ta slatka hitnost prisili nas na iskrenost, jer nema vremena za bullshit ili igranje “cool”.

Povezivanje s drugima tijekom grupnog muziciranja može biti vrlo terapeutski, a improvizacija nas tjera da slušamo kolege, komuniciramo s njima i izmjenjujemo doživljaje tog trenutka. Smiješno nam je to da o hrpi ekipe s kojima jamamo ne znamo baš puno, a zapravo znamo njihove karaktere, kako donose odluke i kako reagiraju na podražaje i triggere.

Da, u tome ima puno slobode - ali ona dolazi s cijenom nepredvidljivosti. U tom slučaju snalaženje u nepredvidljivostima gradi karakter i jača nas, ali zbog iskustva slobode je lakše nositi se sa strahom od nepoznatog.

Upoznajte Curu i Dečka, glazbeno-ljubavni par čija muzika tjera na ples i zagrljaje (фото 3)

Čini mi se da ste imali poprilično uzbudljivo ljeto. Po čemu ćete ga posebno pamtiti?

Sjajno ljeto, omiljeno nam je bilo na Braču s našim novim suradnikom, glazbenim producentom Markom Horvatom iz MHZ studija. Omiljeni koncert bio nam je u prepunom Art Parku u Zagrebu. Baš WOW. Prije ljeta smo skladali materijal za album, pa smo ga ljetos servirali publici, kao ultimativni test prije ulaska u studio. Sviđa nam se ta taktika i zanima nas rezultat jer se čini da na ovaj način na albumu nismo samo mi, nego i svi dragi ljudi koji nas prate i okružuju.

Dosad nisam bila te sreće da vas negdje uhvatim na svirci, no gledajući snimke izgledate kao da naprosto obožavate stage i tu razmjenu energije s publikom. Jesam li u pravu?

Da. Obavezno moraš doć'!

Upoznajte Curu i Dečka, glazbeno-ljubavni par čija muzika tjera na ples i zagrljaje (фото 4)
Upoznajte Curu i Dečka, glazbeno-ljubavni par čija muzika tjera na ples i zagrljaje (фото 5)

Na čemu trenutno radite? Spremaju li se nove stvari ili neka svirka na kojoj ću konačno ispraviti tu nepravdu i poslušati vas uživo?

U završnoj smo fazi pripreme materijala za snimanje u studiju, u vojničkom smo režimu vježbanja jer želimo dati sve od sebe! Snimka je vječna, što je suprotno od improvizacijskih svirki… Na njima, ako netko nije snimao, note ostanu samo u našim mislima i srcima. Što se svirki tiče, trudimo se da unatoč pandemiji nalazimo sigurne načine za sviranje nezaboravne plesne eksplozije užitka tako da ako netko, tko ovo čita, zna nekoga tko nam može srediti svirku na Adventu, mi ćemo posebno za tebe posvetiti našu novu pjesmu "Na nogama"!

OK, imamo deal!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više