Search

Upoznajte marisol - dvojac koji će vas svojim mango pop zvukom osvojiti na prvo slušanje

Upoznajte marisol - dvojac koji će vas svojim mango pop zvukom osvojiti na prvo slušanje

Tekst: Tina Lončar

Image: Barbara Radelja

Nakon što sam u jednom dahu poslušala "Žene mape" pokušala sam se prisjetiti kada sam posljednji puta neki album pustila da svira od početka do kraja. Koji je razlog tome, zbilja ne znam, no u zadnje vrijeme većinom sjedim sama i u tišini, kao neki redovnik izoliran od svijeta, bez ikakvih pozadinskih zvukova i košmarom misli koje se nastoje raspetljati. Tek povremeno piknem neku stvar kada mi dođe, a čak niti za ploče, koje strpljivo čekaju poslagane na policama, nemam strpljenja. No, sa "Ženama mapama" bilo je drugačije. Zvuk albuma neodoljivo je nježan i nekako posebno topao, kao stvoren za njihanje u mjestu zatvorenih očiju i zamišljanje kako otvorenih prozora kliziš magistralom uz more s ljetnim povjetarcem u kosi i praznom glavom. "Žene mape", "Kontrol frik", "Sidro", "Mango", "Trio de Janeiro"... svaka stvar ima "ono nešto" i naprosto te zove da kroz cijeli album proputuješ bez stajanja. I da ga još sto puta vratiš na početak.

Ako ste jedan od onih cinika koji s lakoćom konstatiraju kako "danas više nema dobre muzike", "Žene mape" bi vas itekako mogle razuvjeriti. Riječ je, naime, o albumu prvijencu akustično-elektronskog dvojca marisol koji čine Josipa Granić i Erol Zejnilović, a koji su svoj zvuk, dovitljivo, prozvali mango pop. Iako su sve stvari s albuma nastale prije pandemije, Josipa i Erol završili su ga u ožujku, usred lockdowna. Iako se to tada, vjerojatno, doimalo kao otegotna okolnost jer su sve svirke i promocije albuma bile poprilično neizvjesne, zvuk albuma došao je u savršen trenutak da dočara eskapizam i atmosferu "nekih boljih vremena" za kojima svi čeznemo vjerojatno više nego ikad. Srećom, stisak lockdowna je konačno popustio, a Zagreb je dočekao promociju albuma u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u rujnu. Bila je to sjajna uvertira u zvuk jednog novog benda koji ću sasvim sigurno još često slušati.

Upoznajte marisol - dvojac koji će vas svojim mango pop zvukom osvojiti na prvo slušanje (фото 1)
Upoznajte marisol - dvojac koji će vas svojim mango pop zvukom osvojiti na prvo slušanje (фото 2)

Kada me frendica odvela na vaš koncert ispred Akademije likovnih umjetnosti rekla mi je jedino to da idemo slušati marisol, a meni je prva asocijacija, jasno, bila telenovela koju smo gledali kao klinci. Naziv vašeg benda, pretpostavljam, ipak nema veze s meksičkom sapunicom?

Kao prvo, zahvaljujemo frendici i tebi se na dolasku na našu zagrebačku promociju albuma.

Naziv našeg benda inicijalno nije imao veze sa sapunicom. S obzirom da je ovo jedno od najčešćih pitanja s kojima smo se do sada susreli, razmišljali smo koje bismo poveznice imali sa serijom te zaključili, da ako i postoje da su se zadržali na nesvjesnoj razini. Ali ako se bolje prisjetimo Marisol, djevojke obilježene ožiljkom koja čezne za ljubavlju, obiljem i zadovoljstvom, onda na neki način živi u svakom od nas, zar ne? Nama marisol predstavlja spoj riječi mar i sol, što na španjolskom znači more i sunce, a obje imenice asocijacija su na našu glazbu.

Kako je došlo do vaše suradnje? Kako je nastao marisol? Je li marisol vaš prvi zajednički glazbeni projekt?

Naša zajednička glazbena priča začela se jedne opuštene ljetne večeri na Jadranu gdje se iz ideje da Erol bude instruktor bas gitare dogodio marisol, a bas još nisam zasvirala! marisol je naš prvi i zasad jedini zajednički projekt.

Svoj žanr ste prozvali mango pop? Što je mango pop? Vjerujem da su vas ovo pitanje pitali već sto puta do sada. :) Ja ću biti toliko slobodna da ga opišem kao plesnu melankoliju, jesam blizu?

Mango pop ne postoji kao žanr ni smjer u glazbi, ali svima nam je lakše kada neki proizvod spremimo u neku ladicu ili mu zalijepimo etiketu. Pokušavajući to izbjeći, sami smo iznjedrili ovu, izgleda, zanimljivu odrednicu. Mango je pjesma s našeg albuma, a inače se veže se uz nešto ukusno i fino, južno, toplo i ljetno. Svjesni da smo napravili pop album koji malo odudara od pop albuma u Hrvatskoj, htjeli smo sami smisliti nešto ukusno i dopadljivo. Ne znamo nikoga tko ne voli mango, pa želimo to prenijeti i na svoju glazbu, kao neku ukusnu asocijaciju. Melankolija je također imenica koja se provlači kroz pera vaših kolega, tako da niste ne blizu.

Upoznajte marisol - dvojac koji će vas svojim mango pop zvukom osvojiti na prvo slušanje (фото 3)

Svoj album prvijenac "Žene mape" objavili ste dok su koncerti bili još pusti snovi. Koliko vam je ta forma razmjene energije s publikom nedostajala? I kakve su bile reakcije na album?

Pandemija nas je zatekla usred rada na albumu, a završili smo ga u 3. mjesecu 2021. usred lockdowna. Upravo zbog nemogućnosti nastupanja uživo smo napravili video s live izvedbom četiri pjesme na Hvaru, kako bi se barem na taj način prezentirali uživo. Drago nam je da smo na kraju ipak uspjeli odsvirati zagrebačku promociju, a imali smo i divne koncerte u Šibeniku i na Mljetu, tako da ipak možemo reći da smo osjetili energiju svirke pred publikom. Reakcije su mahom odlične, što od kritike, što od publike, na čemu smo jako zahvalni i zbog čega nećemo stati samo na jednom albumu.

Tko je u tandemu zadužen za tekstove? Koje vas teme najviše "vuku" da ih uglazbite? O čemu marisol najviše pjeva?

Tekstove piše Josipa. Teme u pjesmama proizlaze iz svakodnevice, proživljenih i neproživljenih događaja, a najviše iz međuljudskih odnosa. Najviše je onih o kojima često ili šutimo ili se sramimo ili povjeravamo samo najbližima, a koje su sada, dijeleći ih sa svima, ipak zaobišle intimnost.

Upoznajte marisol - dvojac koji će vas svojim mango pop zvukom osvojiti na prvo slušanje (фото 4)
Upoznajte marisol - dvojac koji će vas svojim mango pop zvukom osvojiti na prvo slušanje (фото 5)

Kakvu muziku privatno slušate? Što je najviše utjecalo na marisol zvuk?

Privatno slušamo i plešemo na razne vrste muzike, čitavu jednu lepezu, od elektronske do klasične, a na naš zvuk najviše je utjecala brazilska bossa nova, stari mediteranski šlageri, synth pop....

Sada kad su koncerti opet tu, moram vas pitati spremate li uskoro koji i kuhate li možda nešto novo?

Trenutno nažalost ne možemo ništa najaviti, svi mi koji se bavimo glazbom čekamo hoće li se klubovi uopće otvoriti i kako će sve to funkcionirati. U međuvremenu komponiramo novi materijal i nadamo se najboljem. Uskoro ćemo objaviti video snimku od tri pjesme koje smo izveli na koncertu u ALU, pratite nas na društvenim mrežama za više detalja!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više