Search

Vikend playlista: Upoznajte tri mlade glazbenice koje slušamo ove jeseni

Vikend playlista: Upoznajte tri mlade glazbenice koje slušamo ove jeseni

Lizzo, Amber Mark i Little Simz

Tekst: L.L.


Image: Getty Images

Svjetska se glazbena scena mijenja iz dana u dan, neprestano se pojavljuju nova imena, a volite li ih, baš kao i mi, otkrivati istim tempom kojim se pojavljuju, tada ste zasigurno čuli za tri glazbenice o čijim se pjesmama trenutno najviše priča. Upoznajte Lizzo, Amber Mark i Little Simz!

Lizzo

Od uporne je reperice i vokala došla do snimanja pjesme s Rihannom, a pojavila se i na naslovnici novog izdanja Voguea. Lizzo, pravog imena Melissa Jefferson, pravi je primjer glazbenice koja se svojom glazbom zalaže za bolje sutra, a u svojim pjesmama često spominje rasu, seksualnost te ono što danas nazivamo body positivity.

Vikend playlista: Upoznajte tri mlade glazbenice koje slušamo ove jeseni (фото 1)

Dolazi iz američkog Detroita i od svoje je devete godine posvećena glazbi. Najprije je svirala flautu, bila u orkestru, a s 14 godina pokrenula je svoj prvi bend u kojem je njoj pripala uloga reperice. Ostalo je zapravo povijest koja ju je, uz puno truda, rada i zahvaljujući sjajnom glasu, dovela do statusa poznate glazbenice s više nego zavidnim popisom suradnji.

Prvi je album izdala još 2013. godine poz nazivom "Lizzobangers", koji joj je zatim osigurao mjestu na listi najpoželjnijih vokala pa je iste godine počela sa suradnjama s neki od najvećih imena glazbene industrije. Na njezinoj su se listi tako našli Prince, Bastille i Bon Iver.

Nedugo zatim, 2015. uslijedio je "Big Grrrl Small World" u kojem je svoj reperski stav zamijenila nešto umjerenijim hip hopom i R&B-om, a krenula je i na turneje s velikim imenima poput Haima te Florence + The Machine. Ove, 2019. godine, svijetu je još jednom pokazala svoje genijalne vokalne sposobnosti albumom "Cuz I Love You", a posebno nas je osvojila pjesmom "Tempo" koja je nastala u suradnji s Missy Elliott, ali i suradnjom s Arianom Grande i genijalnom "Good As Hell" na koju u posljednje vrijeme i sami volimo zaplesati.

Amber Mark

Njezinu glazbu nazivaju sofisticiranim popom, a riječ je o spoju indijske, američke, njemačke, brazilske i nepalske kulture. Glazbenica Amber Mark, naime, dosadašnji je život provela putujući, a glazbi se posvetila tek 2013. godine, nakon smrti majke. Kasnije, 2016. godine, objavila je i svoje prve pjesme.

Vikend playlista: Upoznajte tri mlade glazbenice koje slušamo ove jeseni (фото 2)

Velik uspjeh u počecima postigla je pjesmom "Moonson", a danas njezin glazbeni izričaj prate milijuni fanova diljem svijeta. No to nas nimalo ne čudi s obzirom na nježan i jedinstven, a s druge strane, glas s nevjerojatno snažnim sposobnostima preobražaja i riječi koje pogađaju u baš onu jednu, posebno osjetljivu točku.

Glazba Amber Mark posebno nam se sviđa zbog činjenice što je odličan odabir za kućni tulum, oslobađajući ples u klubu, ali i opuštajuću nedjelju na kauču uz omiljenu knjigu.

Little Simz

Engleska glazbenica i glumica Little Simz, pravog imena Simbi Ajikawo, poznata je po ulozi u dječjoj seriji "Spirit Warriors", a svoj je prvi album, "A Curious Tale of Trials + Persons", izdala još 2015. godine. Drugi album pod nazivom "Stillness in Wonderland" izdala je 2017. godine, a kroz isti je provukla iskustva kroz koja je prošla zahvaljujući glazbenoj karijeri te putujući u sklopu turneja.

Vikend playlista: Upoznajte tri mlade glazbenice koje slušamo ove jeseni (фото 3)

Njezin bismo reperski stil opisali kao onaj poprilično oštrih, ali pamtljivih stihova pa stoga i ne čudi što je u posljednje vrijeme upravo ova glazbenica sve traženija kada su u pitanju suradnje s nekim od najvećih imena današnje glazbene scene. Tako je Little Simz na svom posljednjem, ovogodišnjem albumu surađivala s imenima poput Cleo Sol, Michaelom Kiwanukom i Little Dragon. Posebno nam je draga suradnja s Cleo Sol na pjesmi "Selfish" koju ćete, jednom kad je čujete, poprilično teško izbaciti iz glave.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više