Search

Za sve ljubitelje opere sastavili smo listu online mjesta gdje možete uživati

Za sve ljubitelje opere sastavili smo listu online mjesta gdje možete uživati

Tekst: BURO.


Iako se sada vraćamo malo po malo “u normalu”, što god to uopće više značilo, kina i kazališta još uvijek nisu mjesta kakva pamtimo od prije. Još prije cijele globalne situacije svjetska kazališta su prebacila određeni sadržaj online, ali je karantena potpomogla da ovaj format procvjeta i sigurni smo da će se sve ovo završiti s mnogim novim formatima i opcijama o kojima prije nismo toliko razmišljali. Opera je tehnički najzahtjevniji i najkompleksniji performans i zato se digitalnoj formi pristupa s posebno velikom pažnjom. Sve je više platformi koje su to napravile briljantno dobro i skupili smo nekoliko zaista sjajnih servisa na koje se možete pretplatiti. Neki su i besplatni, neki imaju simboličnu cijenu, ali često i manju od iznosa ulaznice na određenu predstavu, a uostalom za toliko sjajno obavljenog posla, vrijedi i platiti, zar ne?

THEATER HD

Theater HD je ozbiljan gigantski projekt, takoreći herojski i legendarni i sve ostale velike epske riječi koje idu uz to. Grupa entuzijasta je sakupila najbolje opere i kazališne predstave iz svjetskih kazališta i postavila ih online. Prije karantene ekipa koja stoji iz ovoga je radila mahom za film, i u kinima , ali je karantena promijenila potrebe publike pa i oni svoj doprinos tome. Selekcija ponuđenog je ozbiljno vrijedna pažnje i ako želite gledati predstavu sa zvijezdama opere, baleta i drame među kojima su Jonas Kaufman, Dmitry Hvorostovsky, Placido Domingo, Akram Khan, Benedict Cumberbatch, Johnny Lee Miller , Ralph Fiennes, Mark Gatiss i Tom Hiddleston onda je ovo mjesto za vas. Ne postoji mjesečna pretplata već se svaka “ulaznica” kupuje zasebno.

Metropolitan Opera

Site Metropolitan opere je, za početak, dizajniran tako da svaki gledatelj uživa u maksimalnoj imerzivnosti produkcije. Lako se navigira kroz stranicu, moguće je birati nekoliko različitih jezika za prijevod, predstave su podijeljene u cjeline, ima i dosta zanimljivog dodatnog materijala, i sve u svemu je nevjerojatno iskustvo ispunjeno detaljima koji doista znače. A nastupi su već priča za sebe. Vrhunsko i superzavodljivo, pa ako se niste smatrali nekim tko je fan opere, velike su šanse da ćete to postati. Pokušajte. Imaju mjesečnu pretplatu koju naravno možete otkazati kad god poželite.

Bitesizeproms

Budžet opcija, poprilično neobavezujuća i idealna za sve koji nisu sigurni jesu li spremni da se ozbiljno posvete ovom žanru i operi kao novom kulturnom hobiju. Bitesizeproms je započet kao projekt koji su pokrenuli UK glazbenici koji su financijski bili pogođeni pandemijom. Počelo je jako skromno i lokalno ali je projekt u međuvremenu stekao veliku popularnost koja neće jenjati ni kada sve ovo postane jučer. Koja je njihova caka? Svaku večer iGTV kanal predstavlja Bitesizeproms nastupe: operu, ili koncert glazbenika i umjetnika širom svijeta. Videi obično traju petnaestak minuta, svi nastupaju besplatno, a donacije su i više nego dobrodošle.

Operavision

Još jedan besplatan servis koji nudi pristup repertoarima brojnih stranih kazališta diljem svijeta. Mnogi kritičari nazivaju ovu platformu najpogodnijom za korisnike ali ne striktno u tehničkom smislu, koliko zbog jako bogate ponude. Katalog snimaka je ozbiljno velik i apsolutno svatko može pronaći naslov za sebe.

Bayerische staatsoper

Nemoguće je završiti ovu listu bez Bavarske opere, koja je druga poslije Metropolitana, a prva europska institucija koja je krenula putem digitalizacije opere. Imaju sjajan site i jako zanimljivu ponudu performansa gdje su klasici u manjini. Ili barem ono što s općeg stanovišta smatramo za klasike. Više istražuju, pomjeraju granice, i dosta su eksperimentalniji tako da će za svakog ljubitelja opere ovo biti sjajna platforma za upoznavanje s nekim novim produkcijama.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više