Search

Zašto nam pojedine pjesme jednostavno ne izlaze iz glave?

Lady Gaga ima recept


Image: screenshot,
Buro arhiva

"Bad Romance" Lady Gage i "Can't Get You Out of My Head" Kylie Minogue su se našle na listi onih pjesama koje su se duboko ukorijenile u naše glave

U svakodnevnom životu izloženi smo glazbi baš na svakom koraku, bilo kroz slušanje radija, omiljenih pjesama na mobitelu ili kod kuće, u trgovinama ili pak na ulici. I onda tako određena pjesma jednostavno ostane u našim glavama. Neprestano nam se vraća u misli bez ikakvog upozorenja i ne možemo si pomoći, a da je nerijetko ne počnemo pjevušiti, bilo na glas ili ono kako se kaže "u glavi".

Fenomen je to o kojem se učestalo piše i raspravlja, a ujedno analizira i od strane znanosti. Nova studija koja se pozabavila tim sindromom (tzv. earworms) s psihološke strane, predstavila je zanimljivost, odnosno tezu da se kod pojedinih pjesama prema nekim parametrima može unaprijed predvidjeti koje će to pjesme biti kojih se nećemo moći otarasiti. Navodno je tu niz različitih faktora, kao što je primjerice radio postaja koja nerijetko forsira u kratkom vremenu neke pjesme, kod nekih je to na osobnoj razini i njihov senzibilitet, odnosno činjenici kako reagiraju na pojedine melodije, a na koje mogu "okinuti" ili pak možda uopće ne.

No, ovo najnovije istraživanje kaže kako predviđanje pjesama, koje će nam se potencijalno uvući ovisi itekako o njihovoj brzini i dinamici, ali i možda o tome podsjećaju li nas te nove pjesme na neke stare klasike. Tu su naravno parametri poput repeticija pojedinih tonova, ali i raznih prijelaznih, intenzivnih intervala.. "Naše najnovije otkriće jest da takav tip pjesama koje će nam se uvući u glavi odsad možemo predvidjeti" poručila je Kelley Jakubowski, znanstvenica sa Sveučilišta Durham. Ona i njezin tim za ovo istraživanje proveli su online anketu u periodu od 2010. godine do 2013. na uzorku od 3.000 osoba. A u nastavku vam donosimo top 9 pjesama koje su uvjerljivo zauzele svoja mjesta na ljestvici pjesama koje su nam se uvukle u glavu i kojih se rijetko tko može otarasiti:

1. Lady Gaga: “Bad Romance”
2. Kylie Minogue: “Can't Get You Out of My Head”
3. Journey: “Don't Stop Believin’”
4. Gotye: “Somebody That I Used to Know”
5. Maroon 5: “Moves Like Jagger”
6. Katy Perry: “California Gurls”
7. Queen: “Bohemian Rhapsody”
8. Lady Gaga: “Alejandro”
9. Lady Gaga: “Poker Face”

 A koje su vaše takve pjesme?

Related articles

Buro 24/7 Selection

više