Search

Želite li na koncert Zole Jesus u zagrebačku Tvornicu kulture?

Želite li na koncert Zole Jesus u zagrebačku Tvornicu kulture?

Jedna od najznačajnijih figura indie scene ponovno u Zagrebu


Image: PR

Zola Jesus, jedna od najznačajnijih figura svjetske indie scene, nakon tri godine vraća se u zagrebačku Tvornicu kulture u petak 20. ožujka kako bi promovirala zadnji studijski uradak "Taiga"

"Prošli nastup u Zagrebu bio je jedan od najboljih na tadašnjoj turneji", prisjetila se Zola Jesus svoje europske turneje koja je 2012. godine uključivala dvorane u Švedskoj, Latviji, Švicarskoj, Francuskoj, ali i Tvornicu kulture. Njen prvi posjet Hrvatskoj tada je obilježio veliki interes zbog čega je nastup prebačen u Veliki pogon.

Na krilima novog albuma "Taiga" Zola se ponovo vraća u Veliki pogon u sklopu promocije albuma. "Imam jako talentiranog trombonista na turneji, a i perkusionist ima zanimljivu postavu na pozornici jer toliko je različitih vrsta perkusija na novom albumu. Bit će to potpuno drugačiji show od zadnjeg puta", poručila je Zola Jesus koja u Zagreb dolazi nakon europskih gostovanja u Berlinu, Kopenhagenu, Stockholmu, Pragu, Beču ili, pak, Budimpešti i Ljubljani.

Zola Jesus je multitalentirana umjetnica specifičnog glazbenog izričaja u kojem kombinira i producira elektroniku s indie, goth i pop utjecajima. Njezin zvuk često su uspoređivali s Kate Bush, Lisom Gerrard (Dead Can Dance), Joy Division i Florence Welch, a ona je stvorila svoj prepoznatljivi zvučni potpis. Tijekom rada na novom albumu "Taiga", Zola Jesus se povukla u prirodu, te je dom u Los Angelesu zamijenila otokom Vashon kod Washingtona, kako bi se bolje povezala s divljinom, ali i čistom prirodom. Upravo su to krajnosti koje za nju predstavlja šuma, tj. tajga koja je istovremeno nevina, ali i nemilosrdna, te je na nju neupitno utjecala zbog njenog porijekla. Za razliku od ranijih radova, kada je prvo počela raditi s ritmom i sintesajzerima, ovaj je album počela snimajući sve pjesme a capella, a klasično obrazovani glas ponovo se pokazao kao jedno od njenih najvećih oružja. "Osjećam da sam eksperimentirala sa svime osim time da moj vokal bude potpuno jasan. Dugovala sam sebi i svojoj strasti prema vokalu da to stavim u prvi plan."

Od kad se na sceni pojavila, 2009. godine, s debitantskim albumom "The Spoils" ova indie heroina, Amerikanka ruskih korijena pravog imena Nika Roza Danilova, počela je skretati pažnju na sebe i osvajati kritiku i fanove. Prva godina označila je i izdavanje dva EP-a, "Tsar Bomba" i "New Amsterdam", kao i raspored ispunjen turnejama. Jednako zaposlena ostala je i u 2010. godini, kad je izdala album "Stridulum II", EP izdanja "Stridulum" i "Valusia". 2011. godine izdala je album "Conatus", koji ju je progurao na naslovnice, a i izričaj pomaknuo s lo-fi prema eksperimentalnom elektro popu, dok 2013. izdaje album "Versions". Bogati katalog radova trenutno zaključuje najnoviji album "Taiga", objavljen prošlog listopada.

Ulaznice su u pretprodaji 70 kuna, dok će na dan koncerta za ulaznicu trebati izdvojiti 90 kuna.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više