Search

Shakespeare u glam rock izdanju Aleksandra Popovskog

Shakespeare u glam rock izdanju Aleksandra Popovskog

Povodom spektakularne premijere u HNK u Zagrebu


Nastala u najzrelijem vremenu Shakespeareovog stvaralaštva, komedija Na Tri kralja ili Kako hoćete premijerno će biti izvedena u petak, 7. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Od trinaest Shakespeareovih komedija, ova pripada najizvođenijima. Prema nekim izvorima, napisana je prema narudžbi oko 1600. godine, a prvi puta je izvedena 6. siječnja 1601. godine (što objašnjava i podrijetlo njezina naziva), na dvoru kraljice Elizabete, u čast visokog gosta Don Virginija Orsinija Bracciana iz Italije, po kojem je imenovan i jedan od likova komedije.

Radnja predstave temelji se na travestiji i zamjeni identiteta kojom autor britko propituje prirodu privlačnosti, instinkta i ljubavi. Djevojka prerušena u mladića snubi ženu u ime muškarca kojeg voli. Ta žena zaljubljuje se u djevojku misleći da je mladić, a sve to u sjeni intriga i grubih šala, dok preodijevanje istodobno i skriva i otkriva. Geometrija odnosa iz nekonvencionalnog ljubavnog trokuta prerasta u neočekivane oblike obrata, trijumfirajući neobičnom simetrijom koja nastaje pri ponovnom susretu blizanaca izgubljenih u brodolomu na obalama Ilirije. Često izvođena, adaptirana i ekranizirana Shakespeareova komedija rastvara se tako u mnogo inačica, a galerija likova od zaljubljenih djevojaka do pijanih rođaka ima svoje odraze u svakom vremenu, pa će tako i ovim uprizorenjem sigurno osvojiti svoju publiku.

Na tri kralja predstava

Redatelj makedonskih korijena, Aleksandar Popovski, potpisuje režiju te nastavlja zagrebačku sezonu premijera. Nakon 'Antigone' u Gavelli te zagrebačke premijere 'Odiseja' koja je odigrana na brijunskom ljetu Kazališta Ulysses. Dramaturginja je Ana Tonković Dolenčić, scenografiju potpisuju Numen i Ivana Radenović, kostimografiju Jelena Proković, glazbu Silence. U predstavi glume: Livio Badurina, Iva Mihalić, Alma Prica, Bojan Navojec, Olga Pakalović, Ivan Glowatzky, Luka Dragić, Goran Grgić, Daria Lorenci Flatz, Kristijan Potočki, Ivana Boban i Krunoslav Šarić.

Na tri kralja predstava

Tekst: T.K.
Foto: Damir Kalogjera 

Leave a comment

više