Search

Ovog vikenda kazalište je 'in'

Ovog vikenda kazalište je 'in'

Najzanimljivije kazališne predstave za vikend

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Foto: PR

Ovog vikenda kazalište je 'in' (фото 1)

"Dezerter"

Mislite li da je vrijeme za posjet kazalištu ovaj vikend? Nastavite čitati jer na pravom ste mjestu da donesete odluku koju predstavu pogledati. Odabrali smo najzanimljivije kazališne, i jednu plesnu predstavu ovog vikenda u Zagrebu, a na vama je da odaberete svoju kulturnu destinaciju.

Saša Božić: Dezerter
Teatar &TD, 21. i 22. studeni, 20h

Novi kazališni uradak redatelja Saše Božića, naziva "Dezerter", okuplja neke od najzanimljivijih umjetnika suvremenog hrvatskog teatra: prvaka drame HNK Livija Badurinu, kazališnu divu Anu Karić, jednu od najboljih hrvatskih glumica Natašu Dangubić, Petru Hrašćanec, plesačicu i koreografkinju nagrađenu Nagradom hrvatskog glumišta 2012., dvije nove glumačke nade - Radu Radolovića i Milicu Manojlović te renomirane glazbenike Alena i Nenada Sinkauza. Inspiriran, između ostaloga filmom "Take Shelter" Jeffa Nicholsa te "Kiklopom" Ranka Marinkovića, Saša Božić se upustio u radikalnu analizu moralne i intelektualne krize suvremene hrvatske stvarnosti u kojem osjećaj za ljudsko gubi bitku pred silnicima politike. Vrlo aktualno, priznajemo!

Zlatko Sviben: Zločin i kazna
Gavella, 22. i 23. studeni, 19:30
 

Ovog vikenda kazalište je 'in' (фото 2)

Roman "Zločin i kazna" jedno je od najvećih djela ruske književnosti, a postalo je i nezaobilaznim predloškom za kazališne predstave. Svima poznajemo priču o propalom studentu prava Raskoljnikovu koji se iz viših ciljeva odlučuje na ubojstvo, a u Svibenovoj dramaturškoj obradi i adaptaciji na daskama Gavelle ova se verzija razvila iz triju postojećih dramatizacija. Upravo je ovu verziju žiri na nedavno održanom Jugoslovenskom pozorišnom "Festivalu bez prevoda" u Užicama odlučio nagraditi s čak sedam nagrada proglasivši je novim kazališnim standardom na ovim prostorima. 

Rodrigo Garcia: Psima ulaz zabranjen
Zagrebačko kazalište mladih, 23. studeni, 20h 

Ovog vikenda kazalište je 'in' (фото 3)

Kako smo već navikli na strana gostovanja u zagrebačkom ZKM-u, tako niti ovaj vikend nije iznimka. U sklopu ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih gostovat će predstava "Psima ulaz zabranjen" redatelja Rodriga Garcije u izvedbi Narodnog kazališta Temišvar iz Rumunjske. Argentinsko-španjolski autor Rodrigo Garcia multimedijalni je umjetnik i dobitnik ugledne Europske nagrade za novu kazališnu realnost 2009. godine, a gostovanje njegova autorskog projekta u Zagrebačkom kazalištu mladih prva je prigoda hrvatskoj javnosti za upoznavanje s njegovim bogatim opusom poznatim po spektakularnim predstavama u kojima se kritizira kapitalizam, neoliberalizam i konzumerizam.

Marjana Krajač: Koreografska fantazija BR.1
Umjetnički paviljon, 22., 23. i 24. studeni, 19:30
 

Ovog vikenda kazalište je 'in' (фото 4)

Najnoviji rad jedne od najistaknutijih autorica novije generacije hrvatske suvremene plesne scene Marjane Krajač, bavi se koreografijom u njezinoj prvobitnoj datosti, onako kako se ona sama po sebi manifestira. Ovaj rad za pet izvođačica istovremeno je izvedba, studija, ali i zapis u vremenu i prostoru. Projekt je nastao u suradnji s berlinskim plesnim centrom Tanzfabrik/Uferstudios u Berlinu, Zagrebačkim plesnim centrom i Umjetničkim paviljonom u Zagrebu. Svoju svjetsku premijeru predstave će doživjeti u četvrtak nakon čega slijede vikend izvedbe. Predstavu će izvesti mlade plesne umjetnice Lana Hosni, Nika Lilek, Irena Mikec, Katarina Rilović i Irena Tomašić, oblikovanje materijala preuzela je Valentina Toth, a za oblikovanje kostima zaduženi su Link/Ogi Antunac i Zoran Mrvoš.

Leave a comment

više