Search

10 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati

10 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati

Prema izboru Büro 24/7


Preko književnih klasika pa sve do novih novela koje koketiraju s feminizmom, donosimo vam 10 zanimljivih knjiga

S novim književnim djelima koja se objavljuju svakog tjedna, teško je pratiti što je vrijedno čitanja. Büro 24/7 donosi izbor 10 knjiga čije su teme i likovi bazirani na ženskom svijetu.

Ponos i predrasude, Jane Austen

Jedna od najpoznatijih knjiga nekad napisanih, "Ponos i predrasude" su prvi put izdane 1813. godine. Priča prati život glavnog lika Elizabeth Bennet dok rješava probleme vezane uz ljubav, odrastanje, obrazovanje i brak klasno podijeljene Engleske početkom 19. stoljeću.

10 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati (фото 1)

Vlastita soba, Virginia Woolf

Britanska spisateljica Virginia Woolf ovaj je produženi esej prvi puta izdala 1929. godine. Zapravo se sastoji od serije predavanja koja je imala na Sveučilištu u Cambridgeu, a koja se bave sa ženama spisateljicama i ženskim likovima u književnosti.

10 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati (фото 2)

Drugi spol, Simone de Beauvoir

Francuska egzistencijalistkinja Simone de Beauvoir u svojoj je knjizi 1949. godine istražila tretiranje žena kroz povijest i ono se smatra jednim od ključnih djela feminističke filozofije. Knjiga je pisana kroz 14 mjeseci i bila izdana u dva volumena. S poglavljima koja su se ticala biologije i evolucije žena, Vatikan je knjigu smjestio na svoju listu "Zabranjenih knjiga".

10 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati (фото 3)

Znam zašto ptica u kavezu pjeva, Maya Angelou

Prva u seriji od 7 knjiga, "Znam zašto ptica u kavezu pjeva" je autobiografija o ranim godinama legendarne spisateljice i pjesnikinje. Snažni i emocijama nabijeni memoari Maye Angelou postali su moderan američki klasik poznat u cijelom svijetu, ulazeći u srca mnogih s opisima odrastanja i prevladavanja trauma rasizma.

10 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati (фото 4)

Sukob: Kako moderno majčinstvo potkopava status žena, Elizabeth Badinter

Francuska feministkinja i filozof postavila je kontroverzno pitanje: može li moderno majčinstvo potkopati ženski lik? U ovoj snažnoj knjizi, Badinter raspravlja da tabui koji okružuju majčinstvo, od epiduralne, dječjih kašica do krevetića i svega što odvlači majčinu pažnju od njenog djeteta može narušiti ženin status.

10 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati (фото 5)

Paula, Isabel Allende

"Paula" je memoar spisateljice Isabel Allende o najmračnijem dobu života - smrti njene kćeri Paule. Paula je pala u komu 1991. i nikad se nije oporavila, a Isabel je knjigu počela pisati kao pismo kćeri u kojoj objašnjava sve što propušta ako se ikad oporavi. U knjizi se isprepliću priče o Paulinom liječenju, kao i Allendinim sjećanjima iz djetinjstva.

10 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati (фото 6)

Ženska mistika, Betty Friedan

Knjiga koju se doživljavalo kao početak drugog vala feminizma u SAD-u. Nakon istraživanja među bivšim kolegama s fakulteta na njihovoj 15 obljetnici, Friedan je uvidjela kako je većina njenih prijatelja nesretna zbog čega je počela istraživati i intervjuirati kućanice iz predgrađa za svoju knjigu. Intrigantna knjiga istražuje živote nekoliko kućanica koje su bile nesretne unatoč tome što su u braku i u posjedovanju većine materijalnih stvari što je počelo rušiti neke društvene standarde.

10 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati (фото 7)

Tek djeca, Patti Smith

U ovoj knjizi Patti Smith po prvi puta nudi uvid u svoju unikatnu vezu s fotografom Robertom Mapplethorpeom krajem 60-ih u New Yorku. Dirljiva je to priča o mladosti, prijateljstvu i kako je napravila ime za sebe u gradu koji nikad ne spava.

10 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati (фото 8)

Osjećam se loše zbog svog vrata i druga razmišljanja o bivanju ženom, Nora Ephron

Starenje nije lako i zato Nora Ephron, autorica mnogih bestseller ljubavnih priča, dijeli svoje misli o starenju, njegovim pozitivnim i negativnim stranama, samoći te životu. Knjiga je puna univerzalnih istina i duhovitih momenata koji će se svidjeti čitateljima svih uzrasta dok Nora opisuje svoj život kao roditelj, opsjednuta kuharica i istraživačica gradova.

10 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati (фото 9)

Kako biti žena, Caitlin Moran

Caitlin Moran u svojoj knjizi nabraja razloge zašto su ženska prava esencijalna pitanja ne samo za žene danas već i za društvo kao takvo. Spaja unikatna promatranja ženskih života s vrlo duhovitim momentima iz svoje stvarnosti kao spisateljice, majke i žene te nas zaokuplja svojim modernim dijalogom s feminizmom u današnjem svijetu.

10 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više