Search

10 zanimljivih citata spisateljice Susan Sontag

10 zanimljivih citata spisateljice Susan Sontag

Neustrašivost misli


Image: buro 247.ru,

Američka spisateljica, redateljica filmova, profesorica i politička aktivistica Susan Sontag uvijek je oštro istupala sa svojim stavovima i razmišljanjima, a mnogima je i danas velika inspiracija

Rođena 16. siječnja 1933. u New Yorku spisateljica Susan Sontag imala je ključnu ulogu u američkoj kulturi u drugoj polovici 20 stoljeća. Cijeli svoj život nastojala je obuhvatiti umjetnost u cjelini, ona je bila glavni okidač njenih misaonih procesa, zbirki i romana. Bavila se širokim spektrom kulturnih pitanja i mnogih gorućih problema, od utjecaja fotografije na percepciju svijeta pa sve do osuda američkih vojnih avantura. Unatoč svom pozivu nikad nije bila ograničena samo na puke riječi već je bila i žena od akcije. Tijekom ratova posjetila je Vijetnam i Sarajevo te se javno izražavala o društvenoj odgovornosti pisaca. Još 60-ih godinama bila je uzor mnogim generacijama feministkinja, a i dan danas njezine riječi i djela služe kao izvor inspiracije ne samo za žene nego za sve ljude na ovom svijetu koji još uvijek - razmišljaju.

10 zanimljivih citata spisateljice Susan Sontag (фото 1)

U nastavku slijedi nekoliko upečatljivih i zanimljivih citata: 

1. Jedini zanimljiv odgovor - onaj koji izvrće pitanje.

2. Ljubav boli. To je kao da sebe dajete ogoljeni od kože znajući da su svakom trenutku druga osoba može odšetati u njoj. 

3. Istina je uvijek ono što je rečeno, a ne ono što je poznato. Da ne postoji pričanje i pisanje, istina ne bi ni postojala. Postojalo bi samo ono što jest. 

4. Inteligencija je isto jedna vrsta ukusa: ukusa za ideje. 

5. Probleme u današnjem svijetu možemo riješiti na samo dva načina: izumiranjem ili reprodukcijom. 

6. Interpretacija je osveta intelekta nad umjetnošću. 

7. Tko god je izmislio brak, bio je briljantan gnjavež. Čitav smisao tog savezništva leži u ponavljanju i otupljivanju osjetila. Najbolje što se može postići u braku je stvaranje jake međusobne neovisnosti. 

8. Kritiziramo druge za ono što preziremo u nama samima. Dakle, umjetnik zamjera drugu ambiciju. 

9. U vrijeme kada se čitanje i izolirane vrijednosti tako žestoko osporavaju, književnost postaje izdanje. 

10. Što nam je ostalo iz prošlosti? Umjetnost i razmišljanja. To je ono što nastavlja inspirirati ljude nudeći im ideju o nečem boljem. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više