Traži

\"21 lekcija za 21. stoljeće\" je jedna od najvažnijih knjiga koju ćete pročitati ove godine

"21 lekcija za 21. stoljeće" je jedna od najvažnijih knjiga koju ćete pročitati ove godine

Knjiga tjedna

Urednik: E.G.


Fotografija: PR

Yuval Noah Harari izraelski je povjesničar čiji je interes primarno postavljen na svjetsku, srednjovjekovnu i vojnu povijest na kojoj je 2002. i doktorirao na Sveučilištu u Oxfordu. Profesor Harari ujedno je i jedan od najvažnijih promišljatelja suvremenog trenutka i novoga stoljeća, a svoj je status autora važnih publicističkih djela stekao i potvrdio naslovima "Sapiens: Kratka povijest čovječanstva" u kojem je istraživao našu povijest i "Homo Deus: Kratka povijest sutrašnjice" kojim propituje sve opasnosti, ali i mogućnosti što ih ta budućnost otvara ljudskoj vrsti.Sada, nakon što je istražio prošlost i pogledao u budućnost, Harari opravdava svoj status najvažnijeg promišljatelja suvremenosti i govori o budućnosti koja se pretvorila u sadašnjost, o trenutku u kojem živimo i hvata se u koštac s njegovim gorućim izazovima.

U svijetu preplavljenom nevažnim informacijama, jasnoća je moć. Cenzuriranje se više ne odvija blokiranjem informacija već preplavljivanjem komunikacijskih kanala različitim oblicima dezinformacija i svega što odvraća pozornost s onog bitnog. Važnost je ove knjige i u tome što se probija kroz blatnjavu vodu informacijskog polja i otvara neka od najvažnijih pitanja suvremenog trenutka. Zašto je liberalna demokracija u krizi? Sprema li se novi svjetski rat? Što označava uspon Donalda Trumpa? Možemo li zaustaviti epidemiju lažnih vijesti? Koja civilizacija vlada svijetom? Treba li Europa svoja vrata ostaviti otvorena imigrantima? Može li nacionalizam riješiti problem nejednakosti i klimatskih promjena? Čemu trebamo učiti svoju djecu?

Iako većina čovječanstva nema vremena tražiti odgovore na svako od ovih pitanja, povijest ne pristaje na ustupke. Ako se budućnost ljudske vrste odvije u našoj odsutnosti, ne znači da ćemo mi od nje biti izuzeti. To je vrlo nepošteno, no tko je ikada rekao da je povijest poštena? Ova knjiga ne daje ljudima hranu ili odjeću, ali pomaže im da jasnije sagledaju stvari, a to pomaže izjednačavanju globalne utakmice. Osnaži li ova knjiga makar i šačicu ljudi da se uključe u raspravu o budućnosti naše vrste, napravila je svoj posao.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar