Search

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Merita Arslani

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Merita Arslani

Nagrađivana autorica preporučuje za Büro 24/7

Urednik: BURO.


Odlične preporuke za čitanje!

"Najvažnija stvar koju trebate znati o meni je da obožavam pisati. Zato sam i postala novinarka, iako nisam odmah na početku karijere mislila da bih se jednog dana mogla ozbiljno baviti pisanjem", napisala je jednom prilikom Merita Arslani o sebi. Njezin prvijenac "Anđeli će samo zaspati" nagrađen je Kiklopom za najbolje debitantsko ostvarenje, a sljedeća dva romana, "Probudi me kad prođe" i "Pouzdan izvor", kritika je jedva dočekala te jednako pohvalila. Nama je jako drago da se Merita nastavila baviti pisanjem, a danas vam donosimo njezine preporuke pet knjiga koje svaka žena treba pročitati. Uživajte, jer mi jesmo!

Kazuo Ishiguro, "Nikad me ne ostavljaj"

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Merita Arslani (фото 1)
Roman me se dojmio jer savršeno i zapravo vrlo bolno opisuje kako izgleda kad vam se sruši savršeni svijet u kojem živite do nekog trenutka i slika o vama kao nekog "posebnog" u tom svijetu. Neovisno o temi knjige, svi smo se barem jednom našli u situaciji da stvari nisu onakve kakvima nam se čine, a ova knjiga takvu situaciju možda čak i malo dovodi do ekstremnog nivoa. Ono zbog čega preporučujem ovaj roman je i stavljanje u prvi plan života u izolaciji ili zatvorenoj zajednici i posljedicama koje takav život uzrokuje. Svjesno ili nesvjesno i mi se ponekad povlačimo u samoću, zatvorimo se u neki svoj svijet ili se, poput likova u Ishigurovoj knjizi, jako trudimo uklopiti i svidjeti drugima, jer u tome vidimo neku svoju šansu da budemo bolji ili čak skroz pogrešno - samo kako bismo se nekome svidjeli. Inače, i film po knjizi, u kojem glume Carey Mulligan i Keira Knightley, također je vrijedan sat i pol gledanja.

Robert James Waller, "Mostovi okruga Madison"

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Merita Arslani (фото 2)
Nisam veliki fan ljubavnih romana, ali "Mostovi okruga Madison" je zapravo remek-djelo. Obožavam, ali baš obožavam kako se cijelo vrijeme kroz priču provlači koliko je važno u životu dobro izabrati. Nije to stvar što ćete i kako odlučiti, nego baš što ste odabrali i jeste li spremni živjeti s posljedicama te odluke, kakve god one bile. Glavna junakinja Francesca je otišla korak dalje, ona je žrtvovala svoju sreću kako ne bi poremetila nekakav obiteljski sklad i tu se počnete pitati koliko mi sami svaki dan biramo zato što nešto zaista želimo ili zato jer nam je to društveno nametnuto. Ne čudi me da je ovaj roman postao kultni među svima koji su barem jednom bili ludo zaljubljeni, ali u nekoga s kim nisu mogli ostvariti pravu vezu. Ljubavna veza koja traje četiri dana, kao što traje u romanu, možda zvuči blesavo, ali ovo je priča koja vam potvrđuje da smo okruženi s puno nesretno zaljubljenih ljudi i svakodnevno gledamo kako pokušavaju preživjeti, kako pokušavaju ostati pribrani, iako znaju da se nešto što jako žele nikada neće ostvariti. Otvara nam oči da bolje pogledamo oko sebe i da primijetimo ono što inače možda i ne bismo, a već to je veliki uspjeh ovog romana.

Antoine de Saint-Exupery, "Mali princ"

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Merita Arslani (фото 3)
Jednom je netko rekao da je ovo dječja knjiga koju samo odrasli mogu voljeti i jednim dijelom bih se čak i složila. Ovo je knjiga koju bi trebali pročitati u različitim fazama života, jer je uvijek možemo drukčije doživjeti. Priča je takva da vas zaista može utješiti, a meni osobno je draga jer me podsjeća koliko smo ponekad naporni drugima, pa i sami sebi, ali i koliko nam drugi znaju biti naporni sa suhoparnom svakodnevicom, vječnim razgovorima o novcu, brojkama, kreditima, poslu... Zapravo žudimo za jednostavnim ljudima koji sreću nalaze u malim stvarima i priča o malom princu je takva. Uči nas da trebamo voljeti život kojeg živimo, što često zaboravimo, upravo zbog onih suhoparnih stvari kojima se ponekad bezrazložno previše zaokupljamo. ‘Must read' za svakoga tko želi pobjeći od tih stvari.

Gabriel Garcia Marquez, "Sto godina samoće"

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Merita Arslani (фото 4)
Ovo je knjiga koja se osjeća. Ona je, s jedne strane, knjiga o usamljenosti, ali i o tome kako se ustvari sve vrti u krug, odnosno ima svoj početak i kraj. Sudbine likova su tako vezane jedna uz drugu i kao da sam čitala o ljudima koje poznajem. Ja sam je osobno doživjela tako da sam shvatila koliko nam naš karakter određuje sudbinu. I u konačnici, na kraju svega, kao, doduše, i na početku je samoća. Daleko je od zabavnog romana i stalno se osjeća neka tuga kroz priču, ali paralelno je, unatoč melankoliji, vrlo životna. Ovo je jedna od onih knjiga za koju je teško reći zašto je dobra i zašto je treba pročitati, ali znate da je dobra i preporučujete je svima.

Stieg Larsson, "Muškarci koji mrze žene"

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Merita Arslani (фото 5)
Volim preporučiti nešto što nije nužno ‘klasik', odnosno spada u kategoriju beletristike koja je često vrlo podcijenjena. Ovo je jedna od knjiga koju sam doslovno "progutala" jer ima sve ono što jedan dobar triler treba imati - dobru priču, napetost i odlične likove. Najjači dojam ostavlja glavna junakinja, Lisbeth Salander, zbog čije su priče mnoge žene ovu knjigu dočekale ‘na nož'. Knjiga, naime, sadrži nekoliko scena nasilja nad ženama, ali upravo s tim je autor, među ostalim, skrenuo pažnju na društveni problem nasilja nad ženama, pa mi je ovaj roman i zbog toga jedan od dražih. Tko voli mračne priče, priče koje otkrivaju koliko malo poznajemo svijet koji nas okružuje i ljude koji u njemu žive, treba pročitati ovaj roman. Osim dobre priče, sjajno je napisan, priča naprosto ‘teče' i jedva čekate novu stranicu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više