Search

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Milana Vuković Runjić

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Milana Vuković Runjić

Prema preporuci poznate književnice

Poznata književnica i kolumnistica Milana Vuković Runjić za Büro 24/7 odabrala je knjige koje su joj obilježile život

Kada cijeli život čitate knjige, nije vam ih lako odabrati pet. Pogotovo ako ne vjerujete u 'ženske' knjige i 'muške' knjige, nego samo u dobre i loše. Ipak, na ovom popisu našli su se naslovi koji su me doista odredili. Bez njih sasvim sigurno ne bih bila ono što jesam, niti mi je moguće zamisliti kako bih funkcionirala da me kroz život ne vode rečenice koje sam u njima našla. 

Clarissa Pinkola Estes: Žene koje trče s vukovima

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Milana Vuković Runjić (фото 1)
Clarissa Pinkola Estes, psihoanalitičarka, pripovjedačica, pjevačica, čarobnica, u ovoj knjizi na primjeru raznih bajki, svima poznatih i onih manje znanih, objašnjava razne periode ženskog života i pronalazi tajne ključeve za svakog od njih. Smisao, ispunjenost i ženstvenost – uvijek, poručuje Clarissa.

Marguerite Duras: Ljubavnik

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Milana Vuković Runjić (фото 2)
Objavivši ovaj maleni roman u poznoj dobi, Marguerite Duras osvojila je francusku, a potom i svjetsku publiku pričom o mladoj djevojci koja odrasta u francuskoj Indokini i ulazi u čudnovat i složen odnos s bogatim starijim muškarcem, pritom ne krijući da je riječ o samoj autorici.

 Amelie Nothomb: Strah i trepet

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Milana Vuković Runjić (фото 3)
Do kostiju ogoljen odnos šefice i zaposlenice u nekoj golemoj, neljudskoj kompaniji, također nastao na temelju autoričina privatnog iskustva, te višegodišnjeg života na dalekom Istoku.

Angela Carter: Krvava odaja

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Milana Vuković Runjić (фото 4)

Netom odlično prevedena na hrvatski jezik, ova knjiga bajki prepričanih i napisanih za odrasle briše sve naše predrasude o bajkama i bajkovitosti: dobro došli u svijet seksa i nasilja, ljepotica i zvijeri, masovnih ubojica i krhkih klaviristica.

Gabriel Garcia Marquez: Sto godina samoće

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Milana Vuković Runjić (фото 5)
Premda je već mnogo godina prošlo otkako je nobelovac Garcia Marquez objavio "Sto godina samoće", vrijeme, što se ovog djela tiče, ne prolazi. Zavidim svima koji ga nisu pročitali, tu povijest mitskog sela i njegovih stanovnika koje miriše na vlagu, bujnu vegetaciju, konkvistadore i na... Južnu Ameriku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više