Traži

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Rujana Jeger

5 knjiga koje svaka žena treba pročitati: Rujana Jeger

Hvaljena i uvijek rado čitana Rujana Jeger preporučuje za Büro 24/7


Prema odabiru Rujane Jeger ovo su knjige koje bi svaka žena trebala pročitati...

Godinama smo uživali u njezinim kolumnama u hrvatskim izdanjima časopisa Cosmopolitan i Elle, također, bila je suradnica časopisa Stilist i Ženska posla te T-portala, a objavljivala je i u švedskom časopisu Amelia, švicarskom Du i austrijskom Die Bunte Zeitung. Autorica je sjajnog romana "Darkroom", zbirki kolumni "Posve osobno", "Opsjednuta" i "Hod po rubu" te knjige o psima i ljudima, "Bez dlake na jeziku". Rujana je jedna od uvijek rado čitanih predstavnica hrvatskog ženskog pisma, a danas nam predlaže koje su to knjige koje bi svaka žena trebala pročitati.

Astrid Lindgren, Pippi Duga Čarapa

Ova knjiga za djecu objavljena 1945. uvela je jednu novu vrstu anti-heroine, pobunjenicu koja je tradicionalne rodne uloge doslovce okrenula naglavačke. Pomogla je mnogim djevojčicama da steknu samopouzdanje i time u stvari poticala jednakost među spolovima. Ova uloga anti-heroine nam se danas čini uobičajenom, djecu se više ne forsira da se igraju rodno specifičnim igračkama, ali većina nas više ne razmišlja da nekoć nije bilo tako.

Gustave Flaubert, Madame Bovary

Još jedan podsjetnik na to da žene nekada nisu imale moć promijeniti vlastiti život, iz pera senzibilnog pisca koji je usput pokazao kako jezik može biti neadekvatan kad se žele izraziti emocije. Lektira za koju su klinci najčešće premladi – ponoviti kad se osjećate bespomoćno.

Virginia Wolf, Vlastita soba

Ovo je u stvari poduži esej koji zorno prikazuje što bi se dogodilo kad bi (tada) suvremena žena s talentom Williama Shakespeara pokušala studirati i postati spisateljica – kakve bi prepreke morala premostiti i kako bi izgledao njezin život – knjiga nema sretan kraj, kao ni sama autorica. No usprkos tome, te upravo zato, ovo je jedna od knjiga koje morate pročitati kada se suočite sa staklenim stropom. A još bolje, prije toga.

Marguerite Duras, Ljubavnik

Možda najbolje da skratim – ova knjiga i "50 nijansi sive" ne bi smjele egzistirati na istoj planeti. Ako ste zagadili svoj mozak dotičnom, možda imate šanse nanesenu štetu donekle ublažiti "Ljubavnikom". Roman erotičnog i ljubavnog odrastanja, ispred svog vremena i danas.

Irena Vrkljan, Svila, škare

Poetska autobiografija koja je otvorila vrata nizu spisateljica i neosporna začetnica tzv. "ženskog pisma" u ovim krajevima – obavezna literatura za svaku ženu koja ima imalo spisateljske ambicije, te svaku poetičnu dušu.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor