Traži

5 knjiga koje svaki muškarac treba pročitati: Miljenko Jergović

5 knjiga koje svaki muškarac treba pročitati: Miljenko Jergović

Nagrađivani književnik predlaže za Büro 24/7

Urednik: Tina Kovačiček


Fotografija: Tanja Draškić (crno-bijela),
Ulrika Rauch

Jedan od najplodnijh autora s ovih područja preporučio je za Büro 24/7 zanimljive naslove koje muškarci ne bi smjeli zaobići. Mogli bi vas iznenaditi...

Autor kojem nije potrebno posebno predstavljanje. Djela Miljenka Jergovića prevedena su na 20-ak jezika te gotovo svako je nagrađeno domaćom ili inozemnom nagradom. Svoju sarajevsku adresu zamijenio je zagrebačkom još 1993. godine, odakle piše, stvara i uređuje za brojne tiskovine. S književnim zadovoljstvom vam predstavljamo naslove koje je preporučio za Büro 24/7, a trebali bi se naći na književnoj listi svakog muškarca. Ali i ne nužno samo muškarca.

 

Lav Tolstoj: Ana Karenjina

5 knjiga koje svaki muškarac treba pročitati: Miljenko Jergović (фото 1)
Ruku na srce, ovo su i muškarci i žene trebali pročitati još u srednjoj školi, kao obaveznu školsku lektiru. Ali kako se lektira nije čitala i kako smo u to vrijeme još bili djeca, pročitajmo "Anu Karenjinu" kao odrasli muškarci. Tolstojev roman je valjda i najveća ljubavna priča europskih književnosti, a ljubavne priče nas u svakom pogledu čine ljudima. Ne, iz ove, kao ni iz bilo koje druge knjige, nećete naučiti ništa o "ženskoj prirodi". Ženska priroda, naime, ne postoji, kao što ne postoji ni muška priroda. Svaka je žena priroda za sebe.

Ivo Andrić: Mara milosnica i druge priče

5 knjiga koje svaki muškarac treba pročitati: Miljenko Jergović (фото 2)
"Mara milosnica" je ovom čitatelju jedna od najdražih priča, uopće. A Ivo Andrić najveći je pripovjedač jezika kojim govorimo. Dok čitamo Andrića, ne samo da smo u prilici uživati u velikoj književnosti, nego možemo osjetiti svu ljepotu materinjeg jezika. Treba naučiti kako se uživa u riječima, u govorenju svoga jezika.

Nadežda Mandeljštam: Strah i nada

Ona je bila žena najvećega ruskog pjesnika dvadesetog stoljeća, žrtve staljinističkog terora, koji je skončao u nekom koncentracijskom logoru na dalekom istoku Sovjetskog Saveza. Zahvaljujući Nadeždi spašena je njegova pjesnička zaostavština, a knjiga "Strah i nada" najmoćnija je osuda totalitarizma, ali i slabosti ljudskog karaktera, napisana u našemu vijeku. Nadežda Mandeljštam bila je snažna i usamljena žena. Proživjela je život kao Mandeljštamova udovica, prezrena od režima, napuštena od onih koji se režimu nisu htjeli zamjeriti. Nadežda je bila čvrsta kao stijena i nijedan se čovjek, žena ili muškarac, nije mogao usporediti s njom.

Sylvia Plath: Stakleno zvono

5 knjiga koje svaki muškarac treba pročitati: Miljenko Jergović (фото 3)
Jedna od najvećih američkih i svjetskih pjesnikinja dvadesetog stoljeća napisala je samo jedan roman. "Stakleno zvono" autobiografski je intonirano, i pripovijeda o koječemu važnom u odrastanju, ali i u nestajanju jedne vrlo krhke i osjetljive prirode. Ne moramo, ali ni ne možemo svi biti jaki i hrabri. Nije u tome smisao. Smisao je da budemo to što jesmo. Sylvia Plath umrla je mlada, svojom voljom, nakon nesretne ljubavi. Bila je neshvaćena u svijetu muškaraca i neuklopiva u svijetu žena.

Ivana Brlić Mažuranić: Priče iz davnine

5 knjiga koje svaki muškarac treba pročitati: Miljenko Jergović (фото 4)
Svi tvrde da su čitali ovu knjigu, svi misle da se sjećaju ovih priča. A niti su je čitali, niti se priča sjećaju. Ivana Brlić Mažuranić bila je osjetljiva i neshvaćena kao Sylvija Plath, a svoje je priče zasnovala na slavenskoj mitologiji, a zatim ih razvila u raskošan i uzbudljiv imaginarij. Bilo je lijepo odrastati uz njene priče, a još bi ljepše bilo znati ih i u odraslome dobu. Pravi muškarac trebao bi biti u stanju prepričati svaku od "Priča iz davnine".

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više