Search

5 novih hit knjiga koje možete pokloniti svim zaljubljenicima u romane

5 novih hit knjiga koje možete pokloniti svim zaljubljenicima u romane

Blagdane dočekajte spremni

Tekst: E.G.


Image: PR,
Pinterest

Knjigu nisu poklon koji će se svidjeti svakome, ali su poklon koji će oduševiti one koji i u današnje vrijeme redovito čitaju. S obzirom na to da živimo u ubrzanom vremenu digitalnih formata, knjiga može simbolizirati neka laganija vremena te poslužiti kao kratki bijeg od svakodnevice. Unatoč tome što Hrvati čitaju jako malo, izdavačke kuće rade punom parom i još uvijek nam donose aktualne naslove iz cijelog svijeta, a ponuda je poprilično kvalitetna. Nedavno je završen najveći sajam knjiga na ovim prostorima, Interliber, a oni najmudriji su već ondje nabavili poklone po promotivnim cijenama. Za slučaj da i vi među svojim najbližima imate ljubitelje lijepe književnosti, a nemate ideje za poklon, pogledajte neke od naših prijedloga u nastavku.

Elena Ferrante, Priča o izgubljenoj djevojčici

Posljednji nastavak tzv. napuljske tetralogije konačno je preveden na hrvatski, i zaista je jedan od boljih poklona za sve one koji cijene umjetnost pisanja. Riječ je o serijalu koji prati cijele živote dvaju prijateljica, Lile i Lenù, čiji vas sasvim poseban i kompleksan odnos neće ostaviti ravnodušnima. Ima tu ljubavnih intriga, klasne borbe, feminističkih momenata, opisa stanja psihičke rastrojenosti i još mnogo toga zbog čega je Elena Ferrante (odnosno osoba koja se krije iza ovog pseudonima) gotovo preko noći postala jedna od najvećih književnih zvijezdi današnjice. 

5 novih hit knjiga koje možete pokloniti svim zaljubljenicima u romane (фото 1)

Mali požari posvuda, Celeste Ng

U Shaker Heightsu, mirnom, bogatom predgrađu Clevelanda, sve je brižno isplanirano - od tlocrta vijugavih ulica do boja kuća i budućeg uspjeha njegovih stanovnika. Duh grada nitko ne utjelovljuje bolje od Elene Richardson, kojoj je igranje po pravilima nit vodilja u životu. Sve je savršeno dok u taj idilični mjehur od sapunice ne dođe tajanstvena umjetnica i samohrana majka Mia Warren sa svojom kćeri Pearl, tinejdžericom, i unajmi kuću od Richardsonovih. Mia i Pearl brzo će postati više od podstanarki: ni jedno od četvero djece Richardsona ne može odoljeti tom neobičnom paru majka-kći. Ali, Mia sa sobom nosi zagonetnu prošlost i prezir prema pravilima, koji bi tu brižnu zajednicu mogao okrenuti naglavačke. "Mali požari posvuda" proglašeni su najboljim romanom 2017. godine po izboru korisnika Goodreadsa.

5 novih hit knjiga koje možete pokloniti svim zaljubljenicima u romane (фото 2)

Divlje guske, Julijana Adamović

U ovom romanu Julijane Adamović ništa nije onako kako se na prvi i drugi pogled čini. Očevi i majke nisu samo brižni roditelji koji podižu svoju djecu, djedovi i bake nisu samo toplo krilo u kojem se unučice gnijezde uz biblijske priče, guske nisu tek pernate predstavnice idiličnog seoskog ambijenta, a ni djevojčice koje nose priču nisu baš najtočnija, očekivana verzija sebe. Rekvizitarij ovog djetinjstva uključuje mnoge stvari, bića i pojave kojih bi svako djetinjstvo trebalo biti pošteđeno: i neshvatljive smrti, i kradljivce tranzistora, i pse i ptice koji ginu greškom, i inozemstva u susjedstvu, i zabranjene školske torbe i zabranjene osjećaje, i mržnju koja prepolovljuje sela, kuće, obitelji, ljude i postelje.

Julijana Adamović začudnim je jezikom i autentičnim tonom ispisala dirljiv, moćan i potresan roman o jednom odrastanju koje je moglo izgledati sasvim drugačije – da su se jedni malo više a drugi malo manje voljeli, da su neke prostorije bile otključane, a druge pod ključem, da su jedni malo više govorili a drugi šutjeli, da su neki preživjeli a drugi umrli na vrijeme, i da je barem pola svega bilo onako kako je trebalo biti. Ali nije. U tome je i tuga i moć romana Divlje guske, koji dira tamo duboko, gdje se njegova autorica hrabro usudila posegnuti.

5 novih hit knjiga koje možete pokloniti svim zaljubljenicima u romane (фото 3)

Manji smo boemi, Eimear McBride

Kad osamnaestogodišnja Irkinja Eily stigne u London na studij glume, nevina i naivna, čini se lakim plijenom za velegradske predatore. Neko vrijeme uspješno odolijeva svim iskušenjima, no kad upozna dvostruko starijega poznatoga glumca, padaju sve linije njezine obrane. Isprva toplo-hladna romansa razvija se u poprilično ozbiljnu vezu, no Stephen čuva strašnu tajnu koju, uvjeren je, nitko ne zna. Kako vrijeme odmiče, dolazi čas da se konačno izgovori ono što se dotad činilo neizrecivim. Postoji li ljubav dovoljno jaka da prebrodi najjače kušnje? Zbog čega ljubavnici na potpuno prihvaćanje odgovaraju izdajom?

Drugi roman irske spisateljice Eimear McBride Manji smo boemi nipošto nije obični ljubavni roman. Ispričan iz pozicije mlade pametne djevojke koja odrasta kroz dramatičnu ljubavnu vezu, bez tabua govori o svijetu u kojem ništa nije sveto ni nezamislivo. Manji smo boemi priča je o strasti i nevinosti, veselju i otkrićima koja se odvija u žustroj atmosferi Londona u devedesetima, s vrtlozima i tjeskobama odrastanja, kao i snagom nove ljubavi koja prelazi sve prepreke.

5 novih hit knjiga koje možete pokloniti svim zaljubljenicima u romane (фото 4)

Cvijeće, Afonso Cruz

Tema romana "Cvijeće" je naše pamćenje i pitanje kako nas ono određuje. Priča je smještena u suvremeni Portugal, a glavni lik je gospodin Ulme koji je svakoga dana sve više uznemiren novinskim vijestima. Nakon što doživi moždani udar, potpuno gubi emocionalno pamćenje: sjeća se svog PIN-a na bankomatu, ali se ne sjeća prvog poljupca. Zna sve o glazbi, ali ne sjeća se da je ikada vodio ljubav. Pripovjedač knjige, cinični novinar nezadovoljan životnom rutinom, pokušava Ulmeu pomoći vratiti izgubljeno emocionalno pamćenje. Ali, ta zadaća nije nimalo laka jer odgovor na pitanje tko smo ovisi o osobi koju pitamo: netko kome se ne sviđamo, za nas će reći da smo grozni, dok će onaj tko nas obožava tvrditi da smo sveci.

5 novih hit knjiga koje možete pokloniti svim zaljubljenicima u romane (фото 5)

Hoćemo li sutra u kino, Borivoj Radaković

Slaven predaje geografiju u jednoj zagrebačkoj gimnaziji, slabo zarađuje, majka ga tlači, ne poštuju ga ni kolege ni učenici, a uz sve to čini mu se da ga supruga vara s kolegom s posla. Sumnja ga izjeda pa je počinje uhoditi i preispitivati cijeli svoj život. To je inicijalna situacija novog romana Borivoja Radakovića, autora koji od svog prvog romana "Sjaj epohe" stalno uspješno pomiče i tematske i jezične granice unutar hrvatske književnosti. 

5 novih hit knjiga koje možete pokloniti svim zaljubljenicima u romane (фото 6)


Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više