Search

5 novijih autobiografija koje ćete pročitati u jednom dahu i o kojima ćete još dugo razmišljati

5 novijih autobiografija koje ćete pročitati u jednom dahu i o kojima ćete još dugo razmišljati

Inspirativne životne priče stvarnih ljudi

Tekst: E.G.

Image: PR,
Unsplash

Koliko god voljeli čitati razne beletrističke naslove, pratimo i novitete na svjetskoj, a onda i domaćoj publicističkoj sceni. U posljednje smo vrijeme naišli na cijeli niz sjajnih autobiografskih naslova - i odlučili ih podijeliti s vama. Neovisno o tome radi li se o svjetski poznatim imenima, poput, primjerice, bivše Prve dame SAD-a, Michelle Obame ili ljudima za koje dosad nikad prije niste čuli, uvjeravamo vas kako se radi o ljudima čije će vas životne priče natjerati na razmišljanje, koje će vas potencijalno motivirati, a koje će svakako utjecati na to kako gledate na ljude i svijet oko sebe.

Greta Thunberg, Naša kuća u plamenu

Vjerojatno najpoznatija tinejdžerka svijeta i osoba koja je izravno zaslužna za konkretni razgovor o klimatskim promjenama, napisala je i knjigu o svom odrastanju i obitelji. "Naša kuća u plamenu" knjiga je o jednoj obitelji koja se sa svojom osobnom krizom nosi tako što se počinje baviti jednom još većom krizom, krizom našeg planeta. Greti je bilo tek osam godina kada je pogledala dokumentarac o klimatskoj krizi i upitala se kako to da o tome nitko ne govori. Kako političari i odrasli općenito mogu govoriti o bilo čemu drugome ako je to jedino važno? Greta ima fotografsko pamćenje i počinje proučavati klimatsku krizu i način kako se o njoj govori u medijima. Navela je roditelje da promijene način življenja i majku da napusti posao jer je zbog njega morala često putovati zrakoplovom. Bio je to prvi znak Gretine snažne volje i moći uvjeravanja.

5 novijih autobiografija koje ćete pročitati u jednom dahu i o kojima ćete još dugo razmišljati (фото 1)

Michelle Obama, Moja priča

U svojim iznimno otvorenim i iskrenim memoarima Michelle Obama poziva čitatelje u svoj svijet, govoreći o iskustvima koja su je oblikovala: od djetinjstva u South Sideu u Chicagu, do godina kada je radila kao menadžerica noseći se sa zahtjevima i majčinstva i posla, sve do vremena provedenog u Bijeloj kući i povratka u život privatne građanke. Uloga prve dame izložena je javnosti, ali počesto i podcijenjena, ali Michelle Obama se potrudila da to iskoristi za svoje projekte kojima se obraćala ljudima izravno, toplo i učinkovito. U knjizi piše o luksuznom životu u Bijeloj kući koji nije bez žrtve, kao i odnosima sa svojim prijateljima i obitelji koji su je, i još je oblikuju na njezinom impresivnom putu.

5 novijih autobiografija koje ćete pročitati u jednom dahu i o kojima ćete još dugo razmišljati (фото 2)

Phil Knight, Shoe Dog: Memoir By The Creator Of Nike

Čovjek koji je izgradio poslovni imperij za koji danas zna vjerojatno svaki čovjek na svijetu, u svojim se memoarima osvrće upravo na proces koji ga je do toga doveo. Netflix je već najavio snimanje serije prema knjizi, a Bill Gates je izjavio kako mu je to jedna od najdražih knjiga uopće, i to zato što prikazuje poslovni put onakvim kakav on doista i jest; trnovit, neizvjestan, težak, neuredan i kaotičan. Knjigu možete nabaviti u knjižari Znanje u Gajevoj ulici u Zagrebu.

5 novijih autobiografija koje ćete pročitati u jednom dahu i o kojima ćete još dugo razmišljati (фото 3)

Tara Westover, Educated: A Memoir

Jako smo sretni što se jedan od trenutačno najvećih svjetskih publicistčkih hitova može nabaviti i u Zagrebu, u knjižari Znanje. Riječ je o memoarima mlade žena čija je životna priča neobična i intrigantna; odgojili su je roditelji koji nisu vjerovali u sistem javnog obrazovanja i kojima je pomagala u poslovima oko kuće. U učionicu je prvi put ušla sa 17 godina - i praktički je nije napuštala. Danas je vlasnica doktorata i nekoliko magisterija, a svojim je uspjesima pridodala i ovu knjigu.

5 novijih autobiografija koje ćete pročitati u jednom dahu i o kojima ćete još dugo razmišljati (фото 4)

Giselle Bündchen, Lessons: My Path to a Meaningful Life

Bivši supermodel nije uvijek živio glamuroznim načinom života. Štoviše, sobu je dijelila sa svojih pet sestara, a u školi je trpila stalno maltretiranje od strane vršnjaka. Sve će se početi mijenjati kad će je, u dobi od 14 godina, u São Paulo zapaziti jedan modni agent i ponuditi joj posao. Nekoliko godina poslije, postat će jedan od najtraženijih modela, a do kraja će karijere nositi preko 800 revija i snimiti preko 600 kampanja. Ipak, tek je kroz knjigu svojih memoara odlučili svijetu pokazati pravu sebe, progovoriti o tome što je sve prošla na putu prema statusu supermodela, a u konačnici, i o najvažnijim lekcijama koje je kroz život osvojila.

5 novijih autobiografija koje ćete pročitati u jednom dahu i o kojima ćete još dugo razmišljati (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više