Search

7 feminističkih pjesnikinja koje dokazuju da je riječ jača od bilo kojeg oružja

7 feminističkih pjesnikinja koje dokazuju da je riječ jača od bilo kojeg oružja

Njihova forma otpora

Image: buro247.au

Nova generacija feminističkih pjesnikinja pojavila se na svjetskoj književnoj sceni te ponovo otkrivaju kako je upravo ova umjetnička platforma idealna za prkos, prosvjed i subverziju...

Svojevrsna kampanja koja predstavlja borbu za ženska prava nikada nije prestala postojati, pojavila se i nova forma pobune u obliku feminističkih pjesnikinja. Svoje revolucionarne stavove plasiraju u javnost u pravom millennial stilu - putem Instagrama. Svaka od njih stekla je svoje vjerne čitatelje i pratitelje u zemljama iz kojih potječu te svojim umjetničkim izrazom pokušavaju potaknuti jačanje mladih žena diljem svijeta. Progovaraju o svim problemima koji su povezani uz ženska prava i tijelo te se ne boje progovoriti o mijenjanju zakona o pobačaju, borbi za rasnu ravnopravnost i naravno, pravo na izražavanje žena u svim oblicima. One još jednom pokazuju kako je riječ oružje koje ima veću snagu od bilo kojeg drugog oružja i kako riječ, ako se iskoristi na pravi način, može zbilja promijeniti svijet. Stoga je vrijeme da se upoznate s ovih 7 veličanstvenih žena i uvidite važnost njihova rada. 

Cleo Wade 

7 feminističkih pjesnikinja koje dokazuju da je riječ jača od bilo kojeg oružja (фото 1)

Izvanredna umjetnica, govornica, pjesnikinja i autorica jedne knjige koja će uskoro izaći, Cleo je nadahnjujući glas današnjeg svijeta u borbi za ravnopravnost spolova. Djeluje i živi u New Yorku gdje stvara motivirajuće poruke u kojima kombinira jednostavnost s pozitivnošću i ženstvenost s opijajućom iskrenošću. Njezine pjesme, koje su dostupne svima, govore o većoj budućnosti za žene, osobe svih boja kože, LGBT zajednicu te propovijeda ljubav, prihvaćanje, pravdu i mir.

Warsan Shire

7 feminističkih pjesnikinja koje dokazuju da je riječ jača od bilo kojeg oružja (фото 2)

Britanska spisateljica, pjesnikinja, urednica i učiteljica, inače je podrijetlom iz Kenije. 2013.godine dobila je nagradu African Poetry Prize, Brunel Universityja te je izabrana između šest kandidata koji su predali čak 655 pjesama. Njezini stihovi: "Nitko ne napušta doma/ osim ako taj dom nisu usta morskog psa" iz pjesme "Dom" nazvali su himnom svih izbjeglica u svijetu. Ona je postala glas svih ljudi koji su prisiljeni pobjeći od vlastita doma jer tamo nemaju ni najmanjih uvjeta za život.

Jenny Zhang

7 feminističkih pjesnikinja koje dokazuju da je riječ jača od bilo kojeg oružja (фото 3)

Rodom iz Šangaja, danas je Jenny Zhang poznata američka spisateljica i pjesnikinja. Ima već dvije objavljene zbirke, "Dear Jenny, We are All Find" i "HAGS", a uskoro bi joj trebala izaći i zbirka kratkih priča pod nazivom "Sour Hearts", što se nadovezuje na prvu akviziciju Lene Dunham printanja "Lenny" u Random Houseu. Inače Lenny Letter je tjedni feministički portal koji otvoreno govore o feminizmu, politici i položaju žene u društvu.

Angel Nafis

7 feminističkih pjesnikinja koje dokazuju da je riječ jača od bilo kojeg oružja (фото 4)

Stalno plutajući između osobnih i političkih obveza - što je neminovno kada ste crna homoseksualna žena - ona ipak uspijeva stvarati anđeosku poeziju koja biva objavljena u Poetry Magazineu, The Rumpusu i vlastitoj zbirci poezije "BlackGirl Mansion". Ona je utemeljitelj, kustosica i domaćica u Greenlight Poetry Book Salonu te je s Morganom Parkerom član feminističkog poetičkog dua "Other Black Girl Collective".

Rupi Kaur

7 feminističkih pjesnikinja koje dokazuju da je riječ jača od bilo kojeg oružja (фото 5)

Ova feministička pjesnikinja započela je svoju poetsku karijeru preko društvenih mreža. Putem Instagrama i Tumblera stekla je veliki broj pratitelja i tako se okrenula širokoj publici. Možda ste čak i čuli za nju jer su u jednom trenutku njezinu vizualnu poeziju o menstruaciji maknuli s Instagrama. E, pa to je Rupi Kaur. Ujedno je i autorica zbirke "Milk and honey", koja je izašla 2014. godine. 

Lang Leav

7 feminističkih pjesnikinja koje dokazuju da je riječ jača od bilo kojeg oružja (фото 6)

Njezina djela su međunarodni bestselleri, a ujedno je i senzacija na društvenim mrežama, Lang Leav djeluje s Novog Zelanda te joj je poetički izraz kapriciozan i romantičan te prikazuje opasnosti i radosti romantike, srca i življenja kreativnog života. Dobitnica je i nagrada Qantas Spirit of Youth Award i Churchill Fellowship. Njezine knjige se  stalno nalaze na listama najprodavanijih knjiga u knjižarama diljem svijeta, a zbirka "Lullabies" je 2014. godine dobila Goodreads Choice nagradu za najbolju poeziju.

Hera Lindsay Bird

7 feminističkih pjesnikinja koje dokazuju da je riječ jača od bilo kojeg oružja (фото 7)

Pjesnikinja i književnica iz Wellinghtona je zahvaljujući svojoj poluautobiografskoj zbirci "Hera" dobila reputaciju da na pametan, drzak i eksplicitan način uzima žensku seksualnost od prijatelja. Konkretno, njezina pjesma "Keats is Dead so Fuck me From Behind" pogodila je živac među čitateljima i svi su je odjednom počeli čitati. Njezin rad su objavili u The Toast, The Hairpin i uključena je među najbolje pjesme Novog Zelanda.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više