Search

70 godina modne kuće Dior kroz objektiv legendarnog Petera Lindbergha

70 godina modne kuće Dior kroz objektiv legendarnog Petera Lindbergha

Što se krije u novoj knjizi "Dior/Lindbergh"?

Tekst: T.L.


Image: Peter Lindbergh

Legendarni fotograf Peter Lindbergh, koji je svojim objektivom ispisao bezbroj stranica modne povijesti, preminuo je u rujnu zavivši u crno čitavu modnu industriju. No, iako mnogi još nisu prežalili odlazak ikoničnog fotografa, njegov rad i dalje živi, a sjajan dokaz tome je i nova Taschenova knjiga "Dior/Lindbergh" čije fotografije na užurbanim ulicama New Yorka i s haute couture komadima iz Diorove arhive potpisuje upravo Lindbergh.

70 godina modne kuće Dior kroz objektiv legendarnog Petera Lindbergha (фото 1)

Godine 1947. Christian Dior po prvi je puta zagazio na ulice živahnog New Yorka, a u svojim se memoarima prisjeća kako je dva dana "proveo lutajući gradom vođen elektricitetom koji je osjetio u zraku". Danas, desetljećima kasnije, knjiga "Dior/Lindbergh" svojim fotografijama želi čitatelju prenijeti upravo to - naelektriziranu atmosferu jednog užurbanog grada koji nikada ne spava i nadahnuće koje su i Dior i Lindberg tijekom svojih života iz njega crpili. Knjiga, podijeljena u dva toma, označava Lindberghovu zadnju, a možda i najambiciozniju suradnju s modnom kućom Dior. Fotografije, snimljene 2018. godine, ilustriraju 80 modela iz čak sedam desetljeća Diorova modnog stvaralaštva. Samo kako bi ih Lindbergh ovjekovječio na ulicama New Yorka, odjeća je iz Diorove arhive u pariškoj Rue de Montaigne (gdje se modeli čuvaju u strogo kontroliranim uvjetima) otputovala na Manhattan.

Fotografije na kojima su zasjale Lindberghove muze Karen Elson, Saskia de Brauw, Carolyn Murphy, Amber Valletta i Sasha Pivovarova evociraju neko drugo vrijeme u prepoznatljivom Peterovu stilu, čak toliko da je gotovo za ne povjerovati da su snimljene prošle godine. Većinom u crno-bijeloj tehnici, kojoj je Lindbergh tijekom cijelog svog stvaralaštva bio posebno sklon, fotografije predstavljaju haute couture modele nastale tijekom era različitih dizajnera koji su kreirali estetiku kuće - od Gianfranca Ferréa, Johna Galliana, preko Rafa Simonsa pa sve do Marije Grazie Chiuri.

70 godina modne kuće Dior kroz objektiv legendarnog Petera Lindbergha (фото 2)

Osim nikada viđenih fotografija, knjiga sadrži i fotografije iz Lindberghove arhive, bilo da je riječ o kampanjama koje je snimao za Dior ili editorijalima za publikacije poput američkog i talijanskog izdanja Voguea, Harper’s Bazaara i Vanity Faira. Knjiga "Dior/Lindbergh" posveta je magičnom talentu neprežaljenog Petera Lindbergha, ali i jednoj divnoj suradnji s Diorom koju je povezivao isti onaj elektricitet koji su pariški dizajner i legendarni fotograf davno pronašli na ulicama New Yorka.

70 godina modne kuće Dior kroz objektiv legendarnog Petera Lindbergha (фото 3)

 

70 godina modne kuće Dior kroz objektiv legendarnog Petera Lindbergha (фото 4)

 

70 godina modne kuće Dior kroz objektiv legendarnog Petera Lindbergha (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više