Search

Ako ste ostali bez ideje što čitati sljedeće, biografije i memoari ovih umjetnika su dobra ideja

Ako ste ostali bez ideje što čitati sljedeće, biografije i memoari ovih umjetnika su dobra ideja

Tekst: BURO.


Svako ljeto ista muka: što odabrati za čitanje na odmoru? Točno je da se s istim pitanjem mučimo i u svim drugim godišnjim dobima i redovno je više onoga što želimo nego što možemo, ali od ljetnog štiva redovno očekujemo i nešto više. Da nas zabavi i inspirira i da nam dovoljno dobre energije da nastavimo sa svim što nas čeka kad se vratimo.U tom slučaju, možda i nema boljeg izbora od okretanja memoarima i autobiografijama umjetnika. Ispunjeni nevjerojatnim pričama o teškim trenucima poslije kojih je došao veliki uspeh, borbama za pravo i priznatost u nekada prilično surovom svijetu umjetnosti, ali i izvan njega, sočni skandali, veze i afere, brakovi i razvodi, prijateljstva, putovanja. Sve smiješano u legendarne priče o potrazi za vlastitom umjetničkom istinom. Prilično fascinantno, zar ne? Predstavljamo vam sedam sjajnih naslova čije će vas priče oduševiti.

"Infinity Net: The Autobiography of Yayoi Kusama"

Umjetnica: Yayoi Kusama

Ako ste ostali bez ideje što čitati sljedeće, biografije i memoari ovih umjetnika su dobra ideja (фото 1)

Dobrih šest desetljeća unazad, umjetnica Yayoi Kusama je napustila Japan da bi u New Yorku pokušala ostvariti svoj san da bude svjetski poznata umjetnica. Na tom putu nije imala mnogo toga osim podrške i ohrabrivanja Georgie O'Keeffe, ali do trenutka kada se 1973. vratila kući, već se uspostavila kao jedna od glavnih predstavnica njujorške avangarde. Poznata po točkama koje su postale njen svijet i zaštitni znak, ali i performansima poput javnih orgija kao izraz protesta Vijetnamskom ratu Yayoi je postala jedna od najpoznatijih suvremenih umjetnica, i njene skulpture, videi, slike i instalacije su dio mnogih muzejskih kolekcija, a ova knjiga napisana iz prvog lica, donosi jako delikatan, višeslojni portret umjetnice.

"Sophie Calle: True Stories by Sophie Calle"

Ujmetnica: Sophie Calle

Ako ste ostali bez ideje što čitati sljedeće, biografije i memoari ovih umjetnika su dobra ideja (фото 2)

Pravi dragulj. Callein opus se dosta oslanja na kontroverzna istraživanja "tenzije između promatranog, tajnog, izrečenog i neizrečenog" i mnogi njeni radovi se bave dokumentacijom života drugih ili njenim umetanjem sebe u njihove živote. Bilo da kao lažna sobarica fotografira stvari iz kofera gostiju hotela, ili da se predstavlja kao neko tko nije i tako živi, ili prati nekoga, ili unajmljuje detektiva da prati nju, Sophie Calle je okrenuta drugima. Ipak, ovaj put fokus se okreće ka njoj i ona piše autobiografiju koja u mnogome podsjeća na njene radove. Poetična je, fragmentirana i nevjerojatno duhovita.

"Interviews with Francis Bacon", David Sylvester

Umjetnik: Francis Bacon

Ako ste ostali bez ideje što čitati sljedeće, biografije i memoari ovih umjetnika su dobra ideja (фото 3)

Ova knjiga nije biografija u klasičnom smislu, ali neslužbeno jako jeste jer predstavlja zbirku intervjua s Baconom. Umjetnički kritičar i kustos David Sylvester je tijekom 25 godina od 1962. do 1986, uradio nekoliko (točnije devet prilično detaljnih i opširnih intervjua s umjetnikom i odlučio ih povezati u jednom izdanju koje bi dalo izuzetno vrijedan pogled na svijet jednog od najkreativnijih umova XX stoljeća. U intervjuima se, razumljivo, najviše osvrće na svoje radove i procese i opsjednutost predstavljanjem ljudskog tijela, otkriva dosta neobičnih rutina i navika i daje i jako puno materijala za razmišljanje i inspiraciju. Uostalom, ako je David Bowie navodio ovu knjigu kao svoj apsolutni favorit onda tu mora biti nečeg magičnog.

"Hold Still: A Memoir with Photographs", Sally Mann

Umjetnik: Sally Mann

Ako ste ostali bez ideje što čitati sljedeće, biografije i memoari ovih umjetnika su dobra ideja (фото 4)

Nevjerojatan memoar, i zaista kako mnogi često kažu neponovljiv. Američka fotografkinja Sally Mann je nakon jedne kompleksne i teške obiteljske svađe odlučila napisati memoare o svom životu i to na način koji joj je najbliži. Povezivanjem fotografija i teksta, Mann izlaže svoju ličnu povijest, i otkriva na koje je sve načine tradicija formirala dominantne teme u njenom radu (kao što su obitelj, rasa, smrtnost, pejzaži američkog juga). Iskreno, iznenađujuće, i blistavo napisano.

"Ninth Street Women: Five Painters and the Movement That Changed Modern Art", Mary Gabriel

Umjetnice: Lee Krasner, Elaine de Kooning, Helen Frankenthaler, Joan Mitchell, Grace Hartigan

Ako ste ostali bez ideje što čitati sljedeće, biografije i memoari ovih umjetnika su dobra ideja (фото 5)

Žene umjetnice apstraktnog ekspresionizma su dugo bile nepravedno zapostavljane i u sjenci svojih prijatelja, partnera i mentora slikara. Ova knjiga je jedna od relevantnijih u promjeni tog diskursa i briljantna je priča o pet briljantnih žena: Lee Krasner, Elaine de Kooning, Grace Hartigan, Joan Mitchell, i Helen Frankenthaler, koje su na tada pretežno muškoj njujorškoj umjetničkoj sceni 50-ih, prešle sve spolne granice i pravila i stvarale ozbiljno dobru umjetnost. Između sebe su bile potpuno drugačije, drugačijih planova, vizija za budućnost, pristupa umjetnosti pa čak i različitih estetika ali su “radile, pile, borile se i voljele" zajedno i promijenile lice poslijeratne Amerike i umjetničkog svijeta zauvijek.

"Hannah Höch: Life Portrait: A Collaged Autobiography", Hannah Höch and Alma-Elisa Kittner

Umjetnica: Hannah Höch

Ako ste ostali bez ideje što čitati sljedeće, biografije i memoari ovih umjetnika su dobra ideja (фото 6)

Njemačka umjetnica Hannah Höch koja se najviše veže za dadaizam i sinonim je za kolaže koje je radila, imala je nevjerojatnu karijeru koja je obuhvaćala veći dio XX stoljeća. Za razliku od mnogih koji to naprave znatno ranije, Hannah je imala 83 godine kada je bila spremna da se okrene, promotri svoj život i napravi nešto kao odgovor na tu samorefleksiju. To "nešto" je bilo njen posljednji i najveći foto-kolaž Life Portrait (1972/3.) koji se sastoji od 38 dijelova i prilično je velikih dimenzija. Ova knjiga je zapravo izvjestan nastavak rada, jer predstavlja kolaž dio po dio, raspakiravajući priču iz svakog elementa i sjajan je vodič kroz njeno remek djelo, ali i njen život.

"Close to the Knives, David Wojnarowicz"

Umjetnik: David Wojnarowicz

Ako ste ostali bez ideje što čitati sljedeće, biografije i memoari ovih umjetnika su dobra ideja (фото 7)

Intenzivna i moćna autobiografija u kojoj Wojnarowicz sprovodi čitaoce kroz svoj život i to u tako prijateljskom tonu, da zaista na trenutke djeluje kao da sjedi baš preko puta i sve pripovijeda uživo. Od djetinjstva ispunjenog nasiljem i života u predgrađu kroz periode beskućništva u New Yorku do nevjerojatnog uspjeha. Prava rags to riches priča o jednom od najprovokativnijih likova američke scene, i queer ikoni.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više