Search

Ako trebate odabrati jednu knjigu neka to bude "The Right to Sex"

Tekst: BURO.


O seksu se priča često, ako ne i stalno. Ako ga imamo, znamo napraviti gradaciju što je loše, dobro, genijalno, znamo što prolazi što nikako ne i kako se i da li može išta poboljšati. Ako ga nemamo opet pričamo o njemu čak možda i više nego u prvoj varijanti. Poznata krilatica “sex sells” još uvijek na neki način funkcionira iako se iskreno nadamo da će taj “sex” koji prodaje prestati biti ekvivalent za internaliziranu mizoginiju i stereotipizirano predstavljanje žena, kroz reklamni sadržaj problematičan na toliko mnogo nivoa da je nekada i teško početi s analizom. Ipak, koliko god on bio sveprisutan, koliko god mi postajali i savjesniji i svjesniji i vlastitih i tuđih tijela, želja, granica i potreba, koliko god da se piše i priča i koliko god da sada imamo i sex wellness kao termin, činjenica je da se još uvijek relativno malo i nepotpuno piše o seksu na dobar način.

Vrlo malo razumijemo što sve taj čin nosi sa sobom i što u njemu znače povjerenje, istinska intimnost, bliskost.

Na tom tragu, može se reći da je novo djelo o kojem će veoma brzo, čim izađe, vjerojatno svi pričati, “The Right to Sex” je pravi primjer one literature koje nam je potrebno više. Nema fantaziranja i idealiziranih priča i ideja, već ogoljena istina i feminizam 21. stoljeća kroz prizmu odnosa. Filozofkinja Srinivasan donosi fascinantnu kolekciju eseja na različite teme i probleme koji se odnose na suvremeni feministički pokret i sve borbe koje se na tom frontu vode.

Srinivasan diskutira o pitanjima pristanka, mizoginije, rodnog nasilja, i svih ostalih tema koje pogađaju žene od kada je svijeta, vijeka i odnosa, ali o kojima se tek sada glasno i transparentno govori.

Otvara sve teme, čak i one veoma kompleksne i skrivene i tako u “The Conspiracy Against Men,” ističe kako su lažne optužbe za silovanje veoma često oruđe, ali ne žena već nerijetko službenika policije koji žele okriviti pogrešne ljude za zločine. Opisuje slogan “vjeruj(te) ženama” kao istovremeno “korektivnu normu” za pravni sistem koji veoma često zna skrenuti u pravcu bogatih, bijelih muškaraca ali ga opisuje i kao “direktno oruđe” za otkrivanje rasnih, klasnih i religijskih predrasuda koje nerijetko utječu na to kako se optužbe o seksualnim napadima i zlostavljanju ne samo rješavaju već i kako se predstavljaju u javnosti.

Kako se opravdavaju ili osporavaju, ovisno o tome kome se događaju i još češće o tome tko iza njih stoji.

U eseju “Talking to My Students About Porn,” Srinivasan se vraća nekoliko desetljeća unazad i prisjeća se anti-porn/pro-sex debate s kraja 80-ih promatrajući koliko je koketiranje s digitalnom pornografijom danas možda postalo i sastavni dio života. Kroz cijelu knjigu se vraća na jedno osnovno pitanje, a to je: tko ima moć i kako se ona koristi da bi se zaštitio status quo. Kako je koriste oni kojima odgovara da se on ne mijenja, i kako i zašto moramo raditi na tome da se ne samo promijeni, nego uzdrma do temelja, poruši i ponovo sagradi pravedniji i jednakiji svijet. Knjiga potrebna svima koji žive u 21. stoljeću i žele ga razumjeti. Nevjerojatno brza i britka proza, inovativno razmišljanje i svijest da ne postoje laki ni jednostavni odgovori.

Ukratko, Amia Srinivasan donosi ključne lekcije ne o samom seksu koliko o intimnosti i povjerenju koje idu, ili bi barem trebale ići uz njega. O povijesti, o odnosima, o predrasudama, o moći- razlaže i ostavlja nam osnovne lekcije za snalaženje u svijetu u kojem živimo, i kao jedna od najmlađih i najgenijalnijih umova današnjice donosi apsolutni vodič za sve ono što trebamo znati o odnosima i sve ono o čemu se priča na sve strane.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više