Search

Büro 24/7 izbor: klasici svjetske književnosti koje trebate pročitati!

Büro 24/7 izbor: klasici svjetske književnosti koje trebate pročitati!

Kroz svoje 20-e i 30-e godine


Image: PR

U moru različitih popisa knjiga koje bismo trebali svi pročitati, donosimo naš odabir klasika koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima!

Većina ljubitelja knjige ima jedan veliki strah, a to je da neće uspjeti za jednog životnog vijeka pročitati sve knjige koje su naumili i koje bi željeli pročitati. Kada pretražujemo internetska bespuća ili se konzultiramo s nekim oko toga koje knjige bismo baš "morali" pročitati, svatko ponudi drugačiji popis, odnosno drugačije prijedloge. To nije neočekivano, budući da svi mi imamo svoj ukus i to što se nekom svidjela određena knjiga, ne znači da će se svidjeti i vama. A opet, postoji cijela znanost koja se bavi time da odabere ona djela koja će vam, ako ne zauvijek promijeniti živote, onda obogatiti opću kulturu i uvesti u svijet s kojim se do sada niste susreli.

Osim onih djela koja su se istaknula tehnikama kojima su pisana, temama kojima su se bavila i utjecajem koji su ostavili za buduće generacije, postoje oni klasici koji se jednostavno moraju pročitati, neovisno o svim navedenim parametrima. Ti klasici svjetske književnosti nam na jedan način uistinu mijenjaju živote, obogaćuju opću kulturu i nužni su zbog pogleda koje formiramo na svijet koji nas okružuje. Mijenjaju nas u našoj srži i uče nas kako ići kroz život bez predrasuda prema onima koji ga ne vode kao mi. Stoga vam donosimo popis od 10 knjiga za koje smatramo da biste ih trebali pročitati jer će vas uistinu uvući u svoj svijet, naučiti nečemu i obogatiti za jedno nevjerojatno iskustvo.

"Orkanski visovi" - Emily Bronte

Büro 24/7 izbor: klasici svjetske književnosti koje trebate pročitati! (фото 1)

Ovo je knjiga o jednoj nevjerojatnoj ljubavi koja je sveobuhvatna i uvuče vas u njihov svijet, gotovo nakon prve stranice. Iako smo navikli čitati knjige u kojima prava ljubav pobjeđuje, ovdje nije taj slučaj. Mučna i teška ljubav između Heathcliffa i Katherine nas uči tome da za uspjeh na tom polju nije dovoljna samo ljubav, nego i pobjeda vlastitog ega i ponosa zbog osobe do koje nam je istinski stalo. Bronte je ispričala priču o anti-junacima koji, iako su puni mana i nisu likovi na koje se ugledamo, imaju mogućnost voljeti i osjećati nešto toliko duboko da kada Katherine objašnjava svoju ljubav prema Heathcliffu, jednostavno kaže: "Ja sam Heathcliff!"

"Starac i more" - Ernest Hemingway

Büro 24/7 izbor: klasici svjetske književnosti koje trebate pročitati! (фото 2)

Priča o borbi čovjeka nad samim sobom. Iako je riječ o prilično malom romanu, upravo je on Ernestu Hemingwayu priskrbio Nobelovu nagradu za književnost. Ono što je prekrasno u ovome romanu je to što se životna mudrost koja se pokušava čitatelja naučiti uopće ne nameće, a jasno se može iščitati. Ova knjiga nam omogućuje da shvatimo kako je vrijedno boriti se u životu, ali ono što zbilja trebamo pobijediti jest sami sebe. Naše želje i napori neće se uvijek ostvariti i nagraditi, ali nam to nikada ne smije biti izlika da odustanemo.

"Sto godina samoće" - Gabriel Garcia Marquez 

Büro 24/7 izbor: klasici svjetske književnosti koje trebate pročitati! (фото 3)

Knjiga koja je ovome kolumbijskom spisateljskom geniju priskrbila planetarnu popularnost. Nije to slučajno. Ova knjiga ne samo da nam donosi uvid u prekrasan svijet koji samo Marquez može iskonstruirati, nego je napisana na način da moraš posvetiti njoj pažnju, suosjećati s likovima nesretnoga Maconda, a opet uživati u svijetu koji je na prvi pogled "prost", ali toliko bogat običajima, ljubavlju i natopljen iskrenim ljudskim emocijama. Isprepletenost realizma i magije rafinirana je do te mjere da se čitatelj izgubi u njoj i sve "neuobičajenosti" prihvati kao da su oduvijek bile takve.

"Lolita" - Vladimir Nabokov

Büro 24/7 izbor: klasici svjetske književnosti koje trebate pročitati! (фото 4)

Neopovrgnuti klasik. Knjiga koja je izazvala jednako kontroverze koliko i ovacija, klasik je koji se jednostavno ne može izostaviti. Razlog kontroverzi je bio očit: sredovječni čovjek se zaljubljuje i započinje seksualnu aferu s dvanaestogodišnjakinjom, koja kasnije prerasta u vezu. Iako tema jest kontroverzna, sama knjiga predstavlja jedan od vrhunaca svjetske književnosti, upravo zbog opisa ljubavi i seksualne želje koju čovjek može osjećati - iako je usmjerena prema djevojčici. Pokazuje nam, nažalost, gdje nas i taj tip opsjednutosti može odvesti.

"Gospođa Dalloway" - Virginia Woolf

Büro 24/7 izbor: klasici svjetske književnosti koje trebate pročitati! (фото 5)

Gospođa Dalloway jest roman koji je zauvijek promijenio strukturu modernih engleskih romana. Virginia Woolfe u njemu nudi priču koja se odvija u samo jednom danu i kroz opis psiholoških stanja likova, ulazimo u srž njihovih problema i gledamo kako posljedice rata mogu utjecati na jedan bračni par i koje sve unutarnje demone može istjerati vani. 

"Nora ili Lutkina kuća" - Henrik Ibsen

Büro 24/7 izbor: klasici svjetske književnosti koje trebate pročitati! (фото 6)

Nora ili Kuća lutaka je takva knjiga da je aktualna i u današnje vrijeme. Radnja prati mladu ženu koja se osjeća zarobljeno u svojoj obitelji i osjeća da će puno bolju stvar napraviti ako ih napusti. Tema je adekvatna za rasprave i promišljanja jer tko god pročita ovu knjigu, ne bude nakon nje ravnodušan.

"Vrli novi svijet" - Aldous Huxley

Büro 24/7 izbor: klasici svjetske književnosti koje trebate pročitati! (фото 7)

O veličini Aldousa Huxleyja govori i činjenica da je 7 godina za redom bio nominiran za Nobelovu nagradu za književnost. Njegov kratki roman "Vrli novi svijet" jest distopija koja prati događanja koja su se dogodila početkom dvadesetog stoljeća i kako ona utječu na daljnji tijek razvoja čovječanstva. Huxley se u ovome romanu bavi pitanjima, kojima bi se i mi trebali baviti: kako događaji našeg vremena utječu na našu budućnost?

"1984." - George Orwell

Büro 24/7 izbor: klasici svjetske književnosti koje trebate pročitati! (фото 8)

Jedan od najpoznatijih distopijskih romana ikad, ne samo da je utjecao na književnost, nego je utjecao i na film, medije i reklamnu industriju našega doba. Orwell nam je ponudio najgoru moguću verziju budućnosti u kojoj sve radimo pod budnim okom Velikoga Brata. Ako želite da vam se na jedan način objelodani istina o politici, aparatima moći i slabosti pojedinca u sustavu - ovo je knjiga koju svakako morate pročitati.

"Mali princ" - Antonie Saint de Exupery

Büro 24/7 izbor: klasici svjetske književnosti koje trebate pročitati! (фото 9)

Knjiga s kojom se susrećemo u najranijoj dobi - već u osnovnoj školi - ali nikada je ne bismo smjeli zaboraviti, a oni koji je nisu pročitali, zbilja bi trebali. Mali princ nas na najjednostavniji mogući način uči svim bitnim životnim lekcijama, od toga što je ljubav, prijateljstvo, očekivanja i što napraviti kada posrnemo. Na našim policama bi se svakako trebala nalaziti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više