Traži

Blic intervju: Andrija Škare

Blic intervju: Andrija Škare

Ususret Festivalu europske kratke priče


Fotografija: PR

Četrnaesto izdanje Festivala europske kratke priče jučer su na krovu Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) otvorili Lionel Shriver, Valeria Luiselli i Josip Novakovich programom "Amerike – Otkriće model 1.1". Festival će do 5. lipnja u Zagrebu i Rijeci ugostiti te predstaviti 32 imena svjetske i domaće književne kratkopričaške scene, a mi vam u današnjem intervjuu predstavljamo mladog hrvatskog kratkopričaša

Andrija Škare rođen je 1981. u Zagrebu, a diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Scenarist je, novinar i voditelj na Hrvatskoj televiziji te jedan je od osnivača književnog pokreta eventualizam, pa je s četirima pričama zastupljen u knjizi "Zbornik eventualizma – Nagni se kroz prozor" (2006). Piše za magazin Gloria, ima tjednu kolumnu o vezi glazbe i književnosti na www.booksa.hr, a glazbenu kritiku isporučuje neredovito na www.potlista.com. Objavio je knjigu beletrističko-publicističkih zapisa o zagrebačkim kavanama i kafićima "S više mlijeka, molim" (2008) te zbirku pričā "Život svijeta koji će doći" (2014).

1) Naslov zbirke "Život svijeta koji će doći" upućuje na... vrlo konkretnu stvar, naime na album možda i najboljeg benda na svijetu, prekrasnih The Mountain Goats. Album se zove "The Life of the World to Come", a ime zbirke je slobodni prijevod tog naslova. Kako sve priče u zbirci (izuzmemo li dva intermezza) imaju u podnaslovu ime neke pjesme, onda je bilo logično da se sama zbirka zove po albumu. Ili je barem meni bilo logično. 

Inače, iza imena The Mountain Goats krije se američki pjesnik, glazbenik i humanist John Darnielle, čiji su tekstovi strašno utjecali na mene i čija me glazba oblikovala i još uvijek me oblikuje. Malo se teško probiti kroz more albuma koje je snimio, ali ako se kanite upustiti u to, a ja to svakako preporučujem, onda je niz koji treba slijediti ovakav: "The Sunset Tree" – "Tallahassee" – "The Life of the World to Come", a nakon toga ćete već biti potpuno zakačeni pa daljnji redoslijed više nije previše važan.

Do objavljivanja knjige došlo je... prekasno i kako to već u mojoj spisateljskoj "karijeri" biva, pukim spletom okolnosti. Zbirka je mogla biti objavljena i prije pet ili šest godina, ali ja nisam baš nešto probojan ni ambiciozan. Radije slušam The Mountain Goats.
Ne, ozbiljno, najteži dio spisateljskog posla je biti agent ili menadžer samome sebi. To tako umara i udaljava od onoga što volim i čime se želim baviti, od pisanja. Drugim riječima, pisati mailove je daleko napornije od pisanja proze pa ako bi se netko time bavio umjesto mene (za dobar postotak od honorara, naravno) neka se slobodno javi na ime točka prezime et gmail točka com. Vaše pismo neće završiti u košu.

Najteža stvar u pisanju... je početi.

Likovi mojih priča su... likovi iz moje okoline dotjerani za potrebe književnog teksta, ali i zato što sam pristojan i čvrsto vjerujem da treba štititi identitete nedužnih. Poneki glavni lik u ponekoj priči nekako sumnjivo podsjeća na mene, a i stanoviti me broj prijatelja i poznanika upitao jesam li prema njima oblikovao neke likove. Uvijek odgovaram negativno, a mislim pozitivno. Misliti pozitivno rješenje je i za najteže životne situacije.

Da sam barem ja napisao... priču ili da sam barem ja napisao brojne priče nakon kojih se naježim i nakon kojih mi osmijeh ostaje zaleđen na licu, a suzica sjaji u oku. Osim užitka u tekstu, jedan od najvažnijih kriterija po kojima sudim koliko mi se sviđa neka priča jest ta zdrava (želim vjerovati da je zdrava) doza ljubomore i pomisao - uh, da sam barem ja ovo napisao, da barem ja mogu ovako! Jako je puno takvih priča, takvih knjiga, ali evo, izdvojit ćemo za ovu priliku dva primjera. Svaka od priča iz Salingerovih "Devet priča" ostavlja na mene takav dojam, a priču Etgara Kereta "Jedan poljubac u usta u Mombasi" smatram apsolutnim vrhuncem ljubavne proze i čvrsto vjerujem da je treba uvrstiti u lektiru. Nije duža od tri kartice, a naučit će vas sve što trebate znati. O svemu.


Ne propustite srijedu, 3. lipnja, večer pod nazivom "Made in Croatia: Novi uzlet kratke priče" u Café u dvorištu od 19 h u društvu Ivane Rogar, Andrije Škare, Svena Popovića i Zrinke Pavlić.


Katarina Brajdić

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor