Search

Büro 24/7 intervju: ŠUŠUR! Festival od riči 2015.

Büro 24/7 intervju: ŠUŠUR! Festival od riči 2015.

Ljetni književni doživljaj na Korčuli uz poznata gostujuća imena


Image: promo

Nedjelja 9. i ponedjeljak 10. kolovoza rezervirani su za ŠUŠUR! Festival od riči u starom gradu Korčula

Šušur!, festival od riči već četvrtu godinu zaredom donosi književne poslastice korčulanskoj i regionalnoj publici u mjesecu koji toplinom ruši sve rekorde – kolovozu. Vruća tema ovog ljeta bit će Ljubići & Krimići, a za svaki žanr rezervirana je po jedna književna tribina u ambijentu pitoresknog srednjovjekovnog starog grada Korčule. Vrijeme je da vas upoznamo s ovom zanimljivom ljetnom idejom organizatorica ŠUŠUR festivala.

Tko sve stoji iza ove priče? 

Nevena: U svojoj osnovi Festival čini pet prijateljica iz Srbije i Hrvatske: Danka Dimitrijević, Jana Dolečki, Marina Giunio, Nataša Janković i Nevena Janković. Također nam je doprinos prijatelja izuzetno važan za njegovo funkcioniranje te iz godine u godinu blisko surađujemo s grafičkom dizajnericom Monikom Lang, volimo ilustracije Ksenije Pantelić i Damjana Kovačevića, silkscreen print Nikole Velickog, PR Bojane Ljubišić i produkt dizajn Protoa i Dragana Zdravića. Muzičku i tehničku podršku Uroša Radenkovića, poznatijeg kao DJ Ewoxa, kao i programske savjete Vesne Bjedov i Ane Pejović.

Kako je došlo do ideje o pokretanju ove zanimljive ljetne priče na Korčuli?
Nataša: U Istanbul smo otišle na djevojačko putovanje. Pet nas je doletjelo iz Beograda, tri su stigle iz Zagreba. Na kraju tog putovanja zaključile smo da zaista želimo raditi zajedno. Logično, zajednički projekt je zahtijevao umijeće, iskustvo i entuzijazam. Književni festival se nametnuo sam od sebe, a lokacija je prva određena. Korčula, otok sunca, ljetna opuštenost i uživanje – naša Meka. Boravak u Istanbulu nas je inspirirao kako da začinimo korčulansko opušteno, dugo toplo ljeto i da osim ljetnih izležavanja, učinimo i nešto korisno. Čovjek se lako navikne na dobro, ali kako se na kraju ljeta vratiti u realnost? Suludo, mislite, ali ne, nagrada za radna ljeta je ogromna regionalna slava. ŠUŠURete su omiljene od Vardara pa do Triglava, a i gosti su nam takvi. Naš festivalčić je, eto, od početka imao ambiciju, kako mu i ime implicira, okupiti mnoštvo, stvoriti gužvu, na par dana useliti starinsku sofu na gradski trg i prodornim glasovima razbiti tišinu gradske jezgre, i nas petero i dalje radi na tome...

Büro 24/7 intervju: ŠUŠUR! Festival od riči 2015. (фото 1)

Zašto je Korčula to idealno mjesto za festival?

Marina: Osim očite činjenice da je Korčula prelijepa i da svojim nenametljivim šarmom osvaja sve koji stupe na njene obale, ovaj je otok iznjedrio brojne intelektualce i pisce koji su doprinijeli kulturnoj baštini ovih prostora. Od Petra Kanavelića do Petra Šegedina, filozofske škole Praxis do Olje Lozice, Frana Kršinića do Maksimilijana Vanke, Korčula neumorno proizvodi kulturnjake i umjetnike, ugošćuje filozofe, političare, nudi dom slikarima i glazbenicima. Je li to zbog kamena ili svega što je u njemu zapisano, zbog vina koji raste iz pijeska ili obližnjih škoja koji su doslovno i preneseno uzidani u bedeme starog grada, je li zbog silnih brodova koji ljude odnose, a neke donose, ne možemo sa sigurnošću reći. Ono što pouzdano znamo je da nas Korčula svake godine primi u svoje okrilje i da tamo, ka' miševi u bumbaku, guštamo i stvaramo iz ljeta u ljeto. Šušur voli Korčulu i ona njega.

Büro 24/7 intervju: ŠUŠUR! Festival od riči 2015. (фото 2)

Kako se projekt razvijao kroz godine?

Nevena: ŠUŠUR je nastao 2012. godine u svojoj najambicioznijoj formi do sada, kada je trajao pet dana. Cijeli je program bio financiran iz privatnih sredstava i uz pomoć prijatelja. Svake godine biramo temu koja se oslanja na kulturno nasljeđe Korčule, u okviru koje pozivamo autore. Prve godine fokus je bio na tumačenju pojma "islomanije" i života na otoku kao i literarne forme putopisa, kojom se i sam Marko Polo poslužio u svom putopisu "Milijun". Naredne godine program smo svele na tri dana, kada smo s književnicima, sociolozima i povjesničarima razgovarale o pojavi "dalmatinskog galeba" kao socio-kulturološkog fenomena i njegova opstanka u kontekstu ulaska Hrvatske u EU. Tada smo od grada Korčule dobile i simboličnu potporu, što nam je moralno i emotivno dosta značilo i dalo poticaja da nastavimo s radom očekujući podršku županije i resornog Ministarstva bar za narednu godinu, međutim, to se nije dogodilo te smo prošle godine u velikoj želji da ne odustanemo od organizacije festivala zbog nedostatka sredstava i izgubimo kontinuitet, u suradnji s beogradskim projektom "Pesničenjem", organizirale jednovečernji program, ugostivši petnaestak pjesnika iz Beograda, regije i iz Korčule. To je bilo moguće zahvaljujući kompaniji "Lasta" iz Beograda koja nam je donirala putne karte.

Svake godine kao završni dio programa organiziramo i veliku feštu koja se tradicionalno odvija na terasi "Trepoca", dok je glazbeni izbor povjeren DJ-u Ewoxu iz Beograda. Također, animirali smo i najmlađe u okviru različitih radionica koje prate duh festivala.

Nakon tri godine uspješne realizacije festivala, osobnim ulaganjem sredstava, energije i entuzijazma, došlo je ipak i do zamora te su se ozbiljno poveli razgovori o obustavljanju festivala. Međutim, kako to obično biva, otvorila nam se u posljednji tren mogućnost da festival podrži europska mreža Traduki. To nam je dalo novu energiju i ideje, te i potvrdu da je to što radimo prepoznato od onih od kojih treba biti. Ubrzo nakon toga, uslijedila je i podrška Ministarstva kulture Hrvatske.

Büro 24/7 intervju: ŠUŠUR! Festival od riči 2015. (фото 3)

Tri stvari zašto bismo svakako trebali posjetiti festival?

Danka: Postoji više od tri razloga zbog kojih ljubitelji književnosti i svi koji imaju potrebu svoj odmor provesti sadržajnije od bicikliranja po suncu i picigina, trebaju posjetiti ovaj festival. Pored zanimljivih autora iz cijele regije i pitke teme koju ćemo pokušati zakomplicirati i obraditi kroz različite vizure, publika će imati priliku podružiti se na završnoj fešti s omiljenim piscima i dobro se provesti uz glazbu po izboru DJ Evoxa. 

Imajući u vidu ambijent Starog grada Korčule, gdje će se program održati kao i mogućnost juga, za posjetitelje ne postoji bolje mjesto na kojem spontano mogu upoznati zanimljive ljude željne diskusije i opijajućih maestralnih priča.
Treća stvar zbog koje bi svatko trebao pristati u korčulansku luku je, osim ukusnih delicija koje nudi otok i autentično otvorenih stanovnika, i neprocjenjivo otkriće što se to novog čita ovog ljeta na Badiji i Vrniku, koji se kriminalistički zapleti prepričavaju na Lenga Brendani i tko se u koga zaljubio na Proizdu.

Büro 24/7 intervju: ŠUŠUR! Festival od riči 2015. (фото 4)

Što nas očekuje ove godine?

Jana: Ove nas godine, po našem skromnom sudu, očekuje najživlji i najživopisniji ŠUŠUR! dosad, prvenstveno zbog sjajnih autora koje ugošćujemo na našoj otvorenoj pozornici u Starom Gradu. U dvije večeri, od kojih će jedna biti posvećena žanru krimića, a druga žanru ljubića, zainteresirana publika će zasigurno uživati u nastupima regionalnih zvijezda navedenih književnih vrsta. Uz Antu Tomića, koji u svojim djelima suptilno, ali vjerno provlači elemente krimi priča, Želimira Periša i Marka Tomaša koji su objavili zapažene romane u okviru BalkaNoir biblioteke, večer posvećenu krimi romanu i svim njegovim verzijama obogatit će i nastup beogradske spisateljice Mirjane Novaković, majstorice priča "jeze i strave".
U večeri posvećenoj pisanju ljubavi i o ljubavi, ugostit ćemo autora iz Srbije Vladimira Arsenijevića koji svojim posljednjim hit-romanom ispisuje vrhunski napet ljubavni zaplet, sjajnu autoricu iz Makedonije Rumenu Bužarovsku, čije priče obiluju različitim prikazima lica i naličja ljubavnih odnosa, Srećka Horvata, koji u svojem publicističkom radu propituje ideju ljubavi kao alata društvene revolucije, mladog autora iz Crne Gore Stefana Boškovića, čiji je debitantski roman svojim bespoštednim opisima fizičke manifestacije ljubavi uzbudio lokalne književne krugove, kao i Katu Mijić (aka Kate Mitchell), koja s više od 200 objavljenih romana-ljubića zaslužuje titulu neprikosnovene hrvatske kraljice ovog žanra.
Uz redovni književno-tribinski program, ŠUŠUR! će i ove godine omogućiti i najmlađima da se uključe u aktualnu temu kroz radionicu body-painta Tko se voli taj se "boji" u kojoj će se na jedno popodne prerušiti u njima aktualne i omiljene likove ljubavnih i neprijateljskih parova. Dakako, u tradiciji dosadašnjih ŠUŠUR! fešti, i ove ćemo godine Festival završiti nastupom DJ Evoxa, s pogledom u zvjezdanu korčulansku noć.

Büro 24/7 intervju: ŠUŠUR! Festival od riči 2015. (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više