Search

BURO. izbor: 5 trilera koje ovog ljeta nećete moći ispustiti iz ruku

BURO. izbor: 5 trilera koje ovog ljeta nećete moći ispustiti iz ruku

Ako tražite dozu napetosti, ovo su naslovi na koje trebate obratiti pažnju!

Tekst: E.G.


Image: PR,
Ricardo Esquivel

Ljubitelji napetih kriminalističkih i psiholoških trilera će i u ljetnim mjesecima ponovno doći na svoje. Hrvatski izdavači vrlo dobro znaju kako su upravo naslovi iz tog žanra redovito među najčitanijima u javnim knjižnicama, kao i to da za mnoge uživanje u moru i plažama podrazumijeva i kakvo napeto štivo koje se ne ispušta iz ruku. Za vas smo odabrali pet novih naslova koji su nam se učinili posebno zanimljivima i čvrsto vjerujemo da ćete među njima pronaći nešto baš po svojoj mjeri!

Stephen King, Owen King: Uspavne ljepotice

U budućnosti koja je toliko stvarna i bliska da bi mogla biti i sadašnjost, nešto se čudno događa sa ženama širom svijeta. Padaju kao žrtve virusa spavanja: kada zaspu, obavija ih ljepljiva bijela čahura nalik na šećernu vunu. Ako ih netko probudi, ošteti ili ukloni tu gotovo prozirnu koprenu, žene postaju nevjerojatno nasilne. A dok spavaju, odlaze na neko drugo, ljepše mjesto gdje vladaju harmonija i mir.

Taj virus širi se i u Doolingu, gradiću u Zapadnoj Virginiji. Uskoro njime bivaju zaražene i zatvorenice tamošnjeg ženskog zatvora, sve osim zagonetne Eve ili Evie, koja kao da je imuna na blagoslov ili prokletstvo bolesti spavanja. Je li ona medicinski fenomen ili demon kojeg treba ubiti? Preostali muškarci iz Doolinga okreću se jedni protiv drugih i obuzeti primarnim nagonima formiraju ratničke skupine: jedni žele ubiti Evu, drugi je žele zaštititi, a treći samo koriste nastali kaos za svoje sebične ciljeve.

BURO. izbor: 5 trilera koje ovog ljeta nećete moći ispustiti iz ruku (фото 1)

Sergej Lebedev: Granica zaborava

Kad obitelj kupi vikendicu u predgrađu uz šumu, naslijedi brigu o slijepom starom vrtlaru sa susjedne parcele. Premda nije ni rođak ni prijatelj, čovjek kojeg počnu nazivati Drugim Djedom postaje autoritet u obitelji: na njegov nagovor mlada žena unatoč životnoj opasnosti odustane od pobačaja. Naizgled bezopasan, Drugi Djed ipak na suptilan način polaže pravo na dječačića, a svojom krajnjom žrtvom zauvijek zapečaćuje njihov odnos. Kad puno godina poslije, kao Djedov nasljednik, pronađe u pisaćem stolu nekoliko neobičnih figurica i dopisnice s krajnjeg sjevera zemlje, mladi čovjek ne uspijeva zatomiti poriv da istraži njegovu prošlost. No kad sazna pravu istinu, preostaje mu samo granica zaborava.

BURO. izbor: 5 trilera koje ovog ljeta nećete moći ispustiti iz ruku (фото 2)

Clare Mackintosh: Sve same laži

Prije godinu dana Caroline Johnson odlučila je brutalno okončati svoj život: isplanirala je šokantno samoubojstvo, identično onome koje je učinio njezin suprug i koje se dogodilo samo nekoliko mjeseci ranije. Njihova kći, Anna, teško se miri s njihovom smrću. Sada kada ima vlastito dijete, Anni majka nedostaje više nego ikad i počinje dovoditi u pitanje smrt svojih roditelja. Ali kopajući po prošlosti, ugrozit će svoju budućnost. Katkad je sigurnije pustiti laži na miru...

BURO. izbor: 5 trilera koje ovog ljeta nećete moći ispustiti iz ruku (фото 3)

Christine Mangan: Tangerka

Lucy Mason posljednja je osoba koju Alice Shipley očekuje vidjeti nakon što sa svojim suprugom stigne u Tanger. Nakon užasne nesreće u Benningtonu, dvije prijateljice – nekoć nerazdvojne cimerice – nisu razgovarale više od godine dana. No Lucy je ondje i pokušava se pomiriti. Možda bi Alice trebala biti sretna. Još uvijek se nije privikla na život u Maroku, plašeći se lutanja kroz vrevu tangerskih medina po nesnošljivim vrućinama. Lucy, oduvijek neustrašiva i neovisna, pomaže Alice da se izvuče iz stana i upozna zemlju. No Alice ubrzo počinju obuzimati poznati osjećaji – ima dojam da je Lucy kontrolira i guši na svakom koraku. Tada Alicein suprug, John, nestaje, a Alice počinje sumnjati u sve oko sebe: u svoj odnos sa zagonetnom prijateljicom, odluku da uopće dođe u Tanger te u vlastito stanje uma.

BURO. izbor: 5 trilera koje ovog ljeta nećete moći ispustiti iz ruku (фото 4)

Jane Harper: Izgubljeni čovjek

U zabačenom dijelu Australije domove najbližih susjeda dijele tri sata vožnje, stotine kilometara vožnje po nemilosrdnoj pustinji. Mjesecima nakon što su se zadnji put vidjeli, braća Nathan i Bub Bright susreću se na ogradi koja odvaja njihove posjede. Mjestu na kojem je pronađeno tijelo trećeg njihova brata – Camerona, srednjeg sina obitelji, izabranog da vodi obiteljsko imanje. No nešto je natjeralo Camerona da se – suprotno svemu što zna o životu u nemogućim uvjetima – sam uputi u pustinju. Razgovori s najbližima polako će otkriti da je Camerona nešto mučilo. A dok obitelj oplakuje, Nathan će se suočiti se s tajnama koje bi svi najradije ostavili u prošlosti…

BURO. izbor: 5 trilera koje ovog ljeta nećete moći ispustiti iz ruku (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više