Search

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži

Vodilil smo računa o zastupljenosti različitih žanrova

Tekst: E.G.


Image: Unsplash,
PR

Najtoplije doba godine je službeno počelo i svi se već zamišljamo kako ležimo na plaži i jednostavno uživamo. Takvom scenariju nedostaje još samo kakvo prigodno štivo. Srećom, izdavačke kuće su se ponovno pobrinule da nam kvalitetnog štiva ne nedostaje, pa noviteti tako pristižu sa svih strana. Bilo da tražite neki laki i jednostavni ljubić ili pak punokrvni roman jake psihologizacije, moći ćete ih pronaći u aktualnoj ponudi. Za vas smo izdvojili dvadesetak naslova u kojima ćete sigurno moći uživati tijekom ljetnih mjeseci, pa ako vam je ponestalo ideja za sljedeću knjigu koju ćete čitati, provjerite što se sve nudi i konačno nadoknadite propušteno!

Izgubljeni čovjek, Jane Harper

U zabačenom dijelu Australije domove najbližih susjeda dijele tri sata vožnje, stotine kilometara vožnje po nemilosrdnoj pustinji. Mjesecima nakon što su se zadnji put vidjeli, braća Nathan i Bub Bright susreću se na ogradi koja odvaja njihove posjede. Mjestu na kojem je pronađeno tijelo trećeg njihova brata – Camerona, srednjeg sina obitelji, izabranog da vodi obiteljsko imanje. No nešto je natjeralo Camerona da se – suprotno svemu što zna o životu u nemogućim uvjetima – sam uputi u pustinju. Razgovori s najbližima polako će otkriti da je Camerona nešto mučilo. A dok obitelj oplakuje, Nathan će se suočiti se s tajnama koje bi svi najradije ostavili u prošlosti…

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 1)

Koračam kroz sobu, Irena Vrkljan

Ova je knjiga zamišljena kao susret riječi i fotografija. U središtu su knjige nove autoričine pjesme, a cjelokupni opus i biografija Irene Vrkljan zrcale se u duljim i kraćim esejima relevantnih književnica i književnika te fotografijama iz osobnih albuma, od kojih je mnoge snimila sama autorica zaljubljena u fotografiranje. Po svojem stapanju pjesništva, znanstvenoga pristupa Ireninu stvaralaštvu, najfinijega esejizma, kritičke analize i umjetničkih fotografija iz svih razdoblja autoričina života knjiga Koračam kroz sobu prava je poslastica za sve koji vole i štuju prepoznatljivo osebujnu i uvijek neodoljivu Irenu Vrkljan.

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 2)

Vezivanja, Emmanuelle Pagano

Autorica u svojoj knjizi Vezivanja obrađuje univerzalne teme našeg vremena: usamljenost i otuđenost, odnos prema tijelu i starenju, ljubav i njene mračne strane, odrastanje, nasilje u školi, pitanje roditeljske odgovornosti, život osoba s invaliditetom, složeno afirmiranje osobnih identiteta i pitanje promjene spola, ekološku osviještenost, sudbine pojedinaca što žive na društvenoj margini. Motiv prirode kao neuljepšanog, katkad zapanjujuće čudesnog, no nerijetko neprijaznog čovjekova okoliša, koji često, usprkos svemu, postaje funkcionalnim pejzažom za naratoričina psihička stanja, također se redovito provlači kroz njena djela.

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 3)

Sofijin svijet, Jostein Gaarder

Roman "Sofijin svijet" nastao je iz autorove (inače je profesor filozofije) želje da na pristupačan i lagan način predstavi čitateljima razvoj filozofske misli od grčkih početaka sve do teorije o Velikom prasku. Knjiga je vrlo brzo nakon objavljivanja postala svjetski bestseler koji se dugo vremena zadržao na prvom mjestu najpopularnijih naslova u Engleskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i brojnim drugim državama.

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 4)

Ležaj je raspremljen - izabrane pripovijesti, Jiří Kratochvil

Među književnicima koji su se probili na češku književnu pozornicu nakon 1989. i promjena izborenih Baršunastom revolucijom, osobito se ističe ime Jiříja Kratochvila. Pod snažnim utjecajem Milana Kundere i magičnog realizma, opus mu predstavlja jedan od kamena temeljaca češkog postmodernizma. Sam Kundera nazvao je proznu fikciju Jiříja Kratochvila "najvećim događajem u češkoj književnosti od 1989. godine". Njegovi romani i priče, izbjegavajući tradicionalne narativne tehnike, obiluju groteskom, fantastikom, bizarnim i tajanstvenim elementima koji se spajaju s realističnim motivima, te su gotovo uvijek usko povezani s piščevim rodnim Brnom.

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 5)

Bazen, Libby Page

Upoznajte Rosemary (86) i Kate (26): idealistice, aktivistice, plivačice. Rosemary je cijeli život provela u Brixtonu, ali stvarnost koju poznaje sada se mijenja. Jedino lokalni bazen, na koji odlazi plivati svakoga dana, ostaje kao stalan podsjetnik na prošlost i na njezina voljena supruga Georgea.Kate se upravo doselila i osjeća se izgubljeno u velikom gradu. Njezina karijera lokalne novinarke dotaknula je dno, ali ona je odlučna preuzeti stvar u svoje ruke. Kada kupalištu zaprijeti zatvaranje, Kate prepozna priliku da se iskaže. No za Rosemary to može biti kraj svega. Zajedno su odlučne u namjeri da spriječe zatvaranje i da dokažu kako je kupalište mnogo više od mjesta za plivanje – ono je srce zajednice.

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 6)

Tvornica lutaka, Elizabeth Macneal

Tvornica lutaka Elizabeth Macneal je očaravajuća priča o mladoj ženi koja želi postati umjetnica, i o muškarcu čija opsesija može zauvijek uništiti njezin svijet. London. 1850. Kristalna palača upravo se gradi i u Hyde Parku, u masi koja promatra spektakularnu gradnju, susreće se dvoje ljudi. Za Iris, koja želi postati slikarica, to je tek nevažan, odmah zaboravljen trenutak, ali za Silasa, kolekcionara opčinjenog čudnim stvarima i ljepotom, on označava novi početak. Kad prerafaelitski slikar Louis Frost ponudi Iris da mu pozira kao model, ona pristane pod uvjetom da uz to dobije poduku iz slikanja. Njezin svijet naglo se širi, i u njega uzlaze umjetnost i ljubav. No, Silas od onog susreta misli samo na jedno, i njegova opsesija postaje sve mračnija…

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 7)

Nevjerni otac, Antonio Scurati

Nevjerni otac priča je o krizi srednjih godina, o braku, o djeci, o ljubavi, o sebičnosti, o kraju iluzija i kraju jednoga svijeta kakav su gradile generacije stasale nakon Drugoga svjetskoga rata. Intimna je to ispovijest diplomiranog filozofa i kuhara koji vodi restoran naslijeđen od oca, sanjajući Michelinovu zvjezdicu. Priča je to čovjeka koji zna da život nije reklama, ali ga pokušava tako živjeti. Priča oca koji svojem djetetu, kojeg dobiva prekasno, želi ostvariti sve želje, iako zna da mu ostavlja svijet lošiji od onoga koji je sam dobio od svojega oca. Nevjerni otac pripovijeda priču o konačnoj i neumitnoj smrti Zapada, ali i nadi, koju svaki otac ima, da će ga se voljeno dijete sjećati po onim trenucima u kojima su bili bliski.

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 8)

Žene koje kupuju cvijeće, Vanessa Montfort

U malenom kvartu u središtu Madrida prepunom kazališta i galerija, u kojem žive moderni ljudi različita kova, a arheolozi tragaju za Cervantesovim kostima, u cvjećarnici poetskog imena Anđelov vrt, kod tajnovite Olivije, pet žena kupuje cvijeće. No nijedna ga ne kupuje za sebe: jedna za svoju tajnu ljubav, druga za ured, treća da ga slika, četvrta za klijente, a posljednja za pokojnika.

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 9)

Doba kože, Dubravka Ugrešić

Književnost, politika, kultura svakodnevice vlastita sjećanja i iskustva savršeno se prožimaju u esejima Dubravke Ugrešić. Može li koža poslužiti kao umjetničko djelo, što se događa s doseljenicima i imigrantima na Zapadu, kakva je uloga umjetnosti i književnosti i kako to da esej o čistom hrvatskom zraku stalno buja? U novih šesnaest eseja Dubravka Ugrešić s puno gorkoga humora i mnoštvom kulturoloških referenci, uvijek pokazujući sva lica najopasnije životinje na svijetu – čovjeka – pokušava shvatiti svijet danas te propituje svoje i naše snove, sreću i strahove. Uvjerenost Jevgenija Zamjatina da pravu književnost mogu ispisati rijetki – "luđaci, pustinjaci, heretici, sanjari, buntovnici i skeptici" – usvojila je i Dubravka Ugrešić. Doba kože tjera nas da i sami kročimo na tlo kojim hodaju takvi rijetki.

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 10)

Priče o samoći, Miro Gavran

Trideset godina nakon objavljivanja kultne zbirke priča "Mali neobični ljudi" (1989.), koja je imala čak pet izdanja, Miro Gavran izlazi pred čitatelje s novom zbirkom u kojoj na još sugestivniji i koncizniji način portretira naše suvremenike, sudbinski određene samoćom – tom dominantnom temom našeg vremena. U knjizi je autor sabrao deset neobičnih priča čiji će vam se junaci krišom zavući pod kožu.

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 11)

Devet potpunih neznanaca, Liane Moriarty

Riječ je o novom romanu autorice hitova "Suprugova tajna" i "Male laži", koji ponovno donosi obilje intrige i složenih međuljudskih odnosa.Tranquillum House luksuzne su toplice koje obećavaju potpun preporod duha i tijela. Devetero gostiju iscrpljenih gradskim životom jedva čeka zbaciti teret viška kilograma i svakodnevnih problema, zaroniti u smireni svijet meditacije i masaža vrućim kamenjem. Kilometrima od najbližega grada, bez automobila i telefona, daleko su od svijeta: jedina zabava tijekom deset dana bit će im međusobno upoznavanje i spoznaja njih samih. Njihov osobni razvoj nadzire upraviteljica toplica, odlučna žena s misijom – koja je drugačija od onoga što se na prvi pogled čini. Iza glamuroznog lica Tranquillum Housea krije se opasna tajna. Devet potpunih neznanaca pojma nema što ih čeka.

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 12)

Europsko proljeće, Kaspar Colling Nielsen

U Danskoj se događaju velike promjene. Kulminacija migrantske krize u cijeloj Europi uzrokuje radikalnu segregaciju onih za koje starosjedioci smatraju da bi mogli biti opasni. Zidovima odvojene četvrti Kopenhagena i danska enklava za nepoželjne u Mozambiku kulisa su priče o pojedincima pred samim rubom puknuća: o sredovječnom galeristu Stigu koji žudi za priznanjem art-zajednice; njegovoj ženi Elisabeth, potresenoj kćerinom uznapredovalom anoreksijom, i Christianu, umjetniku ovisnom o seksu, čiji nagoni zadiru u sferu ilegalnoga. Selidbom na Lolland, bajkoviti danski otok zamišljen kao jezgra novog, tehnološki naprednijeg, ali i "pročišćenijeg" danskog društva, njihovi će se životi iz temelja promijeniti.

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 13)

Amerikanka, Monika Fagerholm

Mlada Amerikanka Eddie de Wire s blještavog Coney Islanda stiže u močvarno predgrađe Helsinkija sedamdesetih godina i vrlo brzo pogiba u nerazjašnjenim okolnostima. Njezina misteriozna pojava postaje dijelom urbane mitologije i uvlači se u život Sandre i Doris, dviju prijateljica na pragu adolescencije. One stvaraju vlastiti mikrokozmos jezika, igara i emocija u pokušaju prevladavanja surovosti vlastite stvarnosti. Obje bez čvrstog obiteljskog uporišta, svaka usamljena na svoj način, stvaraju inteligentne igre koje graniče sa stvarnošću i uvode nas u tamne predjele ljudske psihe.

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 14)

Tajni svijet životinja, Peter Wohlleben

Vjeverice posvajaju tuđu mladunčad, ali samo ako im je u srodstvu. Kune su sklone histeričnim ispadima kad shvate da je netko upao na njihov teritorij. Pjetlići svjesno i ciljano do intimnosti s kokošima znaju doći – na prevaru. Neke vrste ptica lažno dojavljuju da je u gnijezdu nevolja, kako bi partnere natjerale da se što prije vrate kući. Srne pate za svojim mladuncima, gavrani traže partnera za cijeli život, a pčele, pak, pamte i planiraju budućnost. Autor svjetske uspješnice "Tajni život drveća", Peter Wohlleben, vodi nas na još jedno čudesno putovanje u svijet koji se pruža oko nas, a kojeg prečesto uopće nismo svjesni…

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 15)

21 lekcija za 21. stoljeće, Yuval Noah Harari

Ovu je knjigu najbolje predstaviti riječima samog autora: "Moja prva knjiga "Sapiens" istraživala je ljudsku prošlost, proučavajući na koji način beznačajan majmun može postati vladar planeta Zemlje. "Homo deus", moja druga knjiga, ispitivala je dugoročnu budućnost života, razmatrajući kako bi ljudi s vremenom mogli postati bogovi te moguću konačnu sudbinu inteligencije i svijesti. U ovoj knjizi želim pod povećalo staviti stanje ovdje i sada. Fokusiram se na aktualna pitanja i na neposrednu budućnost ljudskih društava..." Obavezno publicističko štivo!

BURO izbor: sve knjige koje ovog ljeta želimo čitati na plaži (фото 16)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više