Search

Dječje knjige koje morate ponovno pročitati kao odrasli

Dječje knjige koje morate ponovno pročitati kao odrasli

Knjige koje su obilježile naša djetinjstva


Image: arhiva

Na današnji dan, 23. travnja, obilježava se Svjetski dan knjige

Sjećate li se svojih najdražih knjiga iz djetinjstva? Svaka od njih uvukla nas je u neke posebne svjetove, a možda smo tada pravu poruku i propustili. Eto razloga da ih ponovno pročitamo jer za neke ideje baš nikad nismo prestari!

Lewis Carroll: Alisa u zemlji čudesa

Dječje knjige koje morate ponovno pročitati kao odrasli (фото 1)

Napisana davne 1865., Alisa u zemlji čudesa predstavlja zanimljiv svijet dječje fantastike kojeg je zamislio Charles Lutwidge Dodgson, poznatiji pod pseudonimom Lewis Carroll. U centru događanja je djevojčica Alisa koja padne niz zečju rupu nakon čega slijede brojne dogodovštine i neobična stvorenja koja ih prate. Priča je metafora za društvo koje je okruživalo Carrolla u to doba.

Ivana Brlić Mažuranić: Priče iz davnine

Dječje knjige koje morate ponovno pročitati kao odrasli (фото 2)

Mnogi kažu krunsko djelo slavne hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić, napisano 1916. godine. Zbirka pripovjedaka "Priče iz davnine" inspirirana je slavenskom mitologijom. Ova knjiga nas kroz bajku ponovno vraća u mitski svijet pretkršćanskih vjerovanja Hrvata. Likovi poput Kosjenke i Regoča, Stribora, Jaglenca, Rutvice, Palunka, Vjesta, Potjeha, Malika Tintilinića, Svarožića i Bjesomara utjelovljenja su ljudskih moralnih osobina i osjećaja, kako vjernosti, ljubavi i dobrostivosti, tako i nestalnosti i slabosti. 

Antoine De Saint-Exupéry: Mali princ

Dječje knjige koje morate ponovno pročitati kao odrasli (фото 3)

Najpoznatija novela francuskog pilota Antoinea de Sainta-Exupéryja iz 1943. godine mnogima je jedna od najdražih, a činjenica da je prevedena na preko 180 svjetskih jezika i prodana u više od 80 milijuna primjeraka čini je i jednom od najprodavanijih knjiga svijeta. Ovo je bajka napisana za djecu, koju savršeno razumiju i ona "odrasla djeca". Novela koja nam govori o životnim vrijednostima kao što su prijateljstvo te o tegobama suvremenog čovjeka, poput usamljenosti i otuđenosti.

Astrid Lindgren: Pipi Duga Čarapa

Dječje knjige koje morate ponovno pročitati kao odrasli (фото 4)

Djevojčica Pipi je pravi mali superheroj koja živi sama s kućnim ljubimcem - majmunčićem. Kroz svoje nam dogodovštine pokazuje neobičnu snagu i veliku dozu neustrašivosti gledajući opasnosti ravno u oči. Uči nas kako se povjerenjem u sebe mogu postići velike stvari i preskočiti sve prepreke. 

August Šenoa: Zlatarovo zlato

Dječje knjige koje morate ponovno pročitati kao odrasli (фото 5)

Prvi roman Augusta Šenoe, ujedno je i prvi hrvatski povijesni roman napisan 1871. godine. Baziran na povijesnim činjenicama pokušava nam dočarati život u tadašnjem Zagrebu. U njemu je Šenoa dao čitavu galeriju osoba, a okosnicu romana čine vječiti sukobi plemstva, koje propada, i građanstva koje polako prodire i preuzima ključne pozicije. Pisac nas uči istinama poput da "nije zlato sve što sja" što je itekako primjenjivo na suvremeni svijet.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više