Search

Dnevna doza kulture: Hrvatske izdavačke kuće imaju dostavu, a mi smo izdvojili 6 odličnih knjiga

Dnevna doza kulture: Hrvatske izdavačke kuće imaju dostavu, a mi smo izdvojili 6 odličnih knjiga

Naslovi koji su na popustu

Tekst: D.D.


Image: Znanje,
Fraktura,
Instagram,
Unsplash (Ed Robertson)

Iako je ljeto obično razdoblje kad smanjujemo našu must read listu, nepredviđene okolnosti natjerale su nas da barem popodneva i večeri provodimo doma što je mnogima ostavilo dovoljno vremena za čitanje. Ako na vrijeme niste opskrbili svoju kućnu knjižnicu novim naslovima ili ste već pri kraju sa svim knjigama koje vas zanimaju, nema straha. Iako su njihove knjižare zatvorene izdavačke kuće Znanje i Fraktura nude opciju online naručivanja i dostave na kućni prag. Frakturina izdanja se dostavljaju besplatno, a na njihovom webshopu trenutačno se brojni naslovi mogu uloviti na popustu. Akciju ima i Znanje, i to ne samo svojih izdanja, a za narudžbe iznad 150 kuna dostava je besplatna. U nastavku pronađite šest novijih naslova koje smo izdvojili iz bogate ponude dostupnih knjiga!

Smrtni grijesi feminizma, Slavenka Drakulić

Dnevna doza kulture: Hrvatske izdavačke kuće imaju dostavu, a mi smo izdvojili 6 odličnih knjiga (фото 1)

Iako je prva knjiga proslavljene hrvatske spisateljice objavljena prije 36 godina, kada je izazvala pravu buru u javnosti, danas je jednako aktualno. Ponovno objavljivanje ovih tekstova koji su nastajali krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća pokazuje koliko su teme o kojima je pisala jedna od pionirki feminizma na ovim prostorima i dalje bitne, čak nezaobilazne. Kada tome dodamo novih dvadesetak tekstova objavljivanih od prvog izdanja knjige do danas, u proširenom izdanju, kristalno je jasno da Slavenka Drakulić ne samo da se konstantno bavi feminističkim temama, već da im i dalje pristupa jednako oštro, beskompromisno i aktualno.

Parovi u zatočeništvu, Esther Perel

Dnevna doza kulture: Hrvatske izdavačke kuće imaju dostavu, a mi smo izdvojili 6 odličnih knjiga (фото 2)

Teško je stvarati uzbuđenje, iščekivanje i požudu s istom osobom od koje tražimo utjehu i stabilnost, no nipošto nije nemoguće. Upravo o tome govori provokativan priručnik iz pera jedne od najcjenjenijih svjetskih stručnjakinja na polju erotske inteligencije Esther Perel, u kojem autorica donosi nov pogled na prisnost i seks. Perel piše o erotizmu i poetici seksa, o prirodi erotske žudnje i njezinim pratećim dilemama, te na lucidan i angažiran način postavlja pitanja na koja nije moguće jednostavno odgovoriti. Kad nekoga volite, kakav je to osjećaj? A kad za nekim žudite, kako se to razlikuje? Vodi li dobra prisnost uvijek prema dobrom seksu? Kako to da je početak roditeljstva tako često poguban za erotiku? Zašto je ono zabranjeno toliko erotično? Je li moguće žudjeti za onim što već posjedujemo? Ovo izdanje nas poziva da proučimo paradoksalnu povezanost doma i seksualne žudnje, te nam ukazuje na ono što je potrebno da požudu vratimo kući.

Rođendanska pisma, Ted Hughes

Dnevna doza kulture: Hrvatske izdavačke kuće imaju dostavu, a mi smo izdvojili 6 odličnih knjiga (фото 3)

Nagrađivana knjiga završno je poglavlje bogate spisateljske karijere jednog od najznačajnijih britanskih pjesnika, ne samo svoje generacije, a donosi osvrt na piščevu vjerojatno emotivno najkompleksniju vezu, onu s američkom pjesnikinjom Sylvijom Plath, koja je završila njezinim samoubojstvom u dobi od samo 30 godina. Nakon njezine smrti Hughes, koji je s Plath proveo sedam godina u braku u kojem su dobili dvoje djece, godinama nije pisao, a javnost ga je dugo prozivala kao glavnoga krivca za tragičan kraj od obožavane pjesnikinje, koju je napustio zbog druge žene. Pred čitateljem se oblikuje dirljiv i književno briljantan zapis veze koja je kao malo koja u cjelokupnoj književnosti nakon Drugog svjetskog rata bila praćena i analizirana od svih i svakoga, a ovom zbirkom kao da je konačno pronašla svoj smiraj, neuljepšan i nimalo idiličan, ali baš zbog toga toliko autentičan i potresan. Zanimljivo je i da je Hughes preminuo nekoliko mjeseci nakon objavljivanja ove knjige 1998. godine pa se teško oteti dojmu da je djelo i svojevrsno "razračunavanje" sa samim sobom.

Fima, Amos Oz

Dnevna doza kulture: Hrvatske izdavačke kuće imaju dostavu, a mi smo izdvojili 6 odličnih knjiga (фото 4)

U galeriji veličanstvenih likova koje je stvorio Amos Oz, Fima zauzima posebno mjesto. Povremeni pjesnik i sanjar na puno radno vrijeme, britki polemičar i nespretni zavodnik, recepcionar u ginekološkoj klinici i moralna savjest nacije, Fima se pod perom jednog od najvećih pisaca našeg vremena prometnuo u prizmu kroz koju se prelamaju najvažnija pitanja što si ih ljudsko biće može postaviti. S mnogo humora, topline i poznavanja ljudske duše, svojim dobro nam znanim, iznimnim pripovjedačkim darom, Amos Oz daje portret jednog čovjeka – i jedne generacije – onih koji sanjaju plemenite snove, ali prečesto ne čine ništa da ih pretvore u stvarnost.

Mučna ljubav, Elena Ferrante

Dnevna doza kulture: Hrvatske izdavačke kuće imaju dostavu, a mi smo izdvojili 6 odličnih knjiga (фото 5)

Svjetska spisateljska senzacija, talijanska autorica koja stvara pod imenom Elena Ferrante, svoj identitet uspješno skriva od 1992. godine, kada je objavila svoje prvi roman - Mučna ljubav. Pripada među najznačajnije autore našeg doba, a u knjizi priča o kompleksnom odnosu majki i kćeri, kompliciranom čvoru laži, emocija i zajedničke prošlosti koja ih veže. Delia, autorica stripova koja živi u Rimu, iščekuje posjet Amalije, svoje majke koja ne dolazi kako je bilo planirano, ali je naziva i nesuvislim objašnjenjima daje naslutiti da nešto nije u redu. Dan nakon zadnjeg poziva, Delia saznaje da joj se majka utopila i odlazi na njezin pogreb. Nakon posljednjeg ispraćaja odlazi na putovanje kaotičnim ulicama rodnog Napulja kako bi rekonstruirala majčine posljednje dane, istinu o svojoj obitelji, ali i svemu što je duboko potisnula.

Lekcije: Moj put ka smislenom životu, Gisele Bündchen

Dnevna doza kulture: Hrvatske izdavačke kuće imaju dostavu, a mi smo izdvojili 6 odličnih knjiga (фото 6)

Sve savjete za bolji život i svoja osobna iskustva kroz godine manekenka je sažela u knjizi, u kojoj iskreno progovara o nekim teškim razdobljima u životu i otkriva kako joj je u istima od velike pomoći bila meditacija. Kao jedan od najpoznatijih supermodela svih vremena, diljem svijeta Gisele Bündchen poznata je po svojim poslovnim sposobnostima, filantropiji i zalaganju za očuvanje okoliša. Njezino putovanje započelo je na jugu Brazila gdje je odrastala s pet sestara, igrala odbojku i spašavala mačke i pse lutalice. Međutim, u dobi od četrnaest godina sudbina je neočekivano uplela prste u obliku agenta za modele koji ju je uočio u São Paulu. Četiri godine poslije, kad se pojavila na nezaboravnoj reviji Alexandera McQueena na kišom natopljenoj modnoj pisti u Londonu u proljeće 1998., otpočela je njena spektakularna karijera i okončano razdoblje heroin chica u modnoj industriji, a brazilski übermodel, kako joj tepaju svjetski mediji, postala je globalna ikona i ostavila dubok trag u modnoj, ali i beauty industriji. Pronalazak balansa i idealne recepture za ljepotu i vođenje ispunjenog života centralna tema knjige u kojoj imamo prvi put priliku upoznati pravu Gisele, ženu čiji je privatni život u potpunoj suprotnosti s njenom slikom u javnosti. U "Lekcijama" prvi put otkriva tko zapravo jest i što je sve naučila tijekom proteklih 38 godina, a što joj je pomoglo da živi smislenije – putovanje je to koje čitatelja vodi od djetinjstva koje je provela bosonoga u malom brazilskom gradiću sve do međunarodno priznate karijere, majčinstva i braka s nogometašem Tomom Bradyjem.

Leave a comment

više